Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. veljače 2020.
Kultna manifestacije

Deset dana knjiga i autora: U petak počinje 23. Sa(n)jam knjige u Istri

Deset dana knjiga i autora: U petak počinje 23. Sa(n)jam knjige u Istri
Deset dana knjiga i autora: U petak počinje 23. Sa(n)jam knjige u Istri
Autor:
Objavljeno: 29. studeni 2017. u 10:37 2017-11-29T10:37:37+01:00

Svečano otvorenje sajma bit će 1. prosinca tradicionalno točno u podne u pulskom Domu hrvatskih branitelja, kada će glavnu temu, Intime, u glazbene taktove pretvoriti glazbenik Darko Rundek i violinistica Isabel

PULA Posljednje su pripreme u tijeku za skorašnje svečano otvorenje 23. sajma knjige u Istri, koji će se održati od 1. do 10. prosinca u Puli. Direktorica Sjama Magdalena Vodopija ne skriva uzbuđenje.

– Svake godine, a tako već 23. godinu zaredom, najuzbuđenija sam uoči samoga otvorenja Sajma. Hvala cijelom timu koji tu marljivo već tjednima radi. Dva stupa sajma su sjajne organizatorice, Slavica Ćurković kao voditeljica ureda Sajma i Emina Popović Sterpin, glavna organizatorica. Tu su i producentica Anika Miletić, zatim nova snaga, urednica kataloga Petra Lukež, potom Ivana Anić te prodajni dio gdje su, uz našu neizostavnu Tinu Zenzerović i Tatjana Batalić, Nina Plovanić te Denis Brandeis. Naravno, obvezno spomenimo i Iris Mošnju, voditeljicu i koordinatoricu programa, te Doru Tominić i sve druge – kazala je Magdalena Vodopija ističući da je među svim tim mladim snagama vidjela i buduće knjižare. Posebno je pohvalila i autora vizualnog identiteta Sajma Mauricija Ferlina, a predstavila je i fotografe Tanju Draškić Savić i Manuela Angelinija.

Tri cjeline

Sajam tradicionalno uživa potporu pulskog gradonačelnika Borisa Miletića, koji je kazao da grad Pula ima puno simbola, a da je Sajam knjiga jedan od njih.
– Da bi jedna izvaninstitucionalna manifestacija kao što je Sa(n)jam mogla opstati, mora imati stabilnost i zato sam ponosan na tripartitni sporazum u kojem sudjeluju Grad Pula, Istarska županija i Zagrebačka banka. Uvijek se ugodno osjećam na Sajmu, jer je ova manifestacija više od Sajma, ona je način života – zaključio je Miletić.

Petra Lukež najavila je obiman i slojevit program Sajma, koji će se odvijati u tri programske cjeline: »Intime«, što je glavna tema Sajma, potom »Hercegovina čita« te poseban program posvećen francuskoj književnosti »A propos«, a na rasporedu je više od 70 sajamskih događaja; predstavljanja knjiga, razgovora, filmskih projekcija te programa za djecu i mlade s gotovo 200 sudionika. Lukež je navela da će se teme preplitati.

O temama intime razgovarat će se na okruglim stolovima »Kraj intime« i »Javnost intime na društvenim mrežama«, a o intimnim temama govorit će brojni autori koji će predstaviti svoje nove naslove. Program »Hercegovina čita« posvećen je suvremenoj hercegovačkoj kulturno-književnoj sceni, a posebna će pozornost biti posvećena hercegovačkim autorima. Program naslovljen »A propos« bavit će se francuskom i frankofonom književnošću, a posebno će biti naglašen postkolonijalistički diskurs u temi »Francuska viđena očima Afrike«. Selektorica ovoga programa je prevoditeljica Nataša Medved.

Stručna literatura

Što se vizualnog identiteta Sajma tiče, povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner nadahnuto je govorila o rješenjima Mauricija Ferlina.
– Ferlin je maestralno izbalansirao narativ i estetiku. Redukcionistički je povezao osjećajnost, sjećanje, nujnost i suvremenost s nevelikim registrom alata i time potvrdio svoju izvrsnost s jedne strane, i autorsku zrelost s druge – istaknula je  Ostojić Cvajner.

Voditeljica prodaje Tina Zenzerović napomenula je da prodajni tim čine novi mladi ljudi, 28 novih te samo dvije osobe s prethodnim iskustvom ovdje, no da svi rade i više nego sjajno.

– Ove godine je stručna, znanstvena literatura zastupljenija u odnosu na prethodne, imamo velike izdavače, ali i one male, puno naslova na stranim jezicima, ne samo EDIT-ovih na talijanskom, već i naslova na engleskom – rekla je Zenzerović.
Među izdanjima gotovo cijele hrvatske nakladničke scene koja će biti u ponudi na pulskom Sajmu, izlagat će i oko 50 istarskih izdavača. Dolaze i nakladnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije. Svaki dan na Sajmu bit će kao iznenađenje kupcima organiziran i Happy hour, posebne akcije s popustima na određene vrste knjiga. Posljednjeg dana Sajma, 10. prosinca, bit će dodijeljena čitateljska nagrada »Dr. Ivo Borovečki« najčitatelju Sajma i nagrada »Libar za vajk«.

Svečano otvorenje sajma bit će 1. prosinca tradicionalno točno u podne u Domu hrvatskih branitelja, kada će glavnu temu, Intime, u glazbene taktove pretvoriti glazbenik Darko Rundek i violinistica Isabel. Sajam će otvoriti Igor Mandić, koji će se na Sajmu predstaviti svojom novom knjigom »Predsmrtni dnevnik«. Redatelji otvorenja su Mauricio i Matija Ferlin, a program će voditi glumac Vedran Živolić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.