KNJIŽEVNE STIPENDIJE

Damiru Karakašu polugodišnja potpora Ministarstva kulture za pisanje novog romana “Okretište”

Davor Mandić

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Među odbijenim projektima posebno se ističu odbijenice etabliranoj pjesnikinji Andrijani Kos-Lajtman za rukopis »Brijeg nije brdo« i Nebojši Lujanoviću za roman »Maska Djeda Mraza«



ZAGREB – Ministarstvo kulture, kao i obično krajem godine, objavilo je rezultate Javnog poziva za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva u 2020. godini, tzv. književne stipendije.


Šezdeset pet autorskih književnih projekata dobit će ukupno 1.659.000 kuna, što je nešto manje nego prošlogodišnji ukupni iznos od 1.743.000 kuna.


Tromjesečnu potporu od 21.000 kuna dobio je 51 autor.




Polugodišnju potporu od 42.000 kuna dobilo je 14 autora, a kao gotovo i svake godine, godišnju potporu od 84.000 kuna neto nije dobio nitko.


Među sufinanciranim projektima je najveći broj romana (25), slijedi poezija (16), zbirke priča (7), prijevodi (5), eseji (4), strip (2) te po jedan putopis i drama. Od ukupno 24 prijave namijenjene djeci i mladima sufinancirana su četiri projekta, i to dva romana za mlade, jedna slikovnica i jedna zbirka priča za djecu.


Poezija i proza


Javni poziv bio je otvoren od 10. lipnja do 9. rujna 2019. godine, a ukupno je zaprimljeno 178 valjanih prijava, i to: 141 prijava iz područja književnosti za odrasle, 24 za djecu i mlade i 13 prijevoda.


Najveći broj autora, njih 70, prijavio se za polugodišnje financiranje, dok je godišnju potporu zatražilo 38 autora, a tromjesečnu 57, kažu u MK-u.


Programe je vrednovalo povjerenstvo u sastavu: Julijana Adamović, Jasna Horvat, Lea Kovacs, Ratko Cvetnić i Borivoj Radaković. Prijave koje su se odnosile na dječju književnost vrednovalo je povjerenstvo u sastavu: Dubravka Zima, Ranka Javor i Marijana Hameršak.



Obavezna dokumentacija na temelju koje su programi vrednovani obuhvaćala je sinopsis projekta, ogledni arak rukopisa, biobibliografiju autora te dvije preporuke, odnosno recenzije rukopisa. U cilju veće objektivnosti, napominju u Ministarstvu kulture, i ove su godine povjerenstva odabir programa koji su ušli u uži krug vrednovanja izvršila anonimno samo na temelju oglednog arka i sinopsisa projekta.



Budući da su književne stipendije upućene autorima, a ne izdavačima, ne mora značiti da će knjige biti i objavljene, no u narednom bismo periodu mogli čitati knjige poezije Krešimira Bagića »Ponornice«, Tomislava Marijana Bilosnića »Naranče Federica Garcije Lorce«, Mladena Blaževića »Krugovi u žitu«, Mirka Božića »Heterotopia«, Branka Čegeca »Cetinjski rukopis«, Marije Dejanović »Vidljiva kost«, Sibile Petlevski »Prljavi od zemlje, pijani od zraka«, Dinka Telećana »Dovoljni razlozi«, Martine Vidaić »Trg, tržnica, nož«, Darije Žilić »Prsti i prerije«.


Što se tiče romana, najviše bi pozornosti mogao izazvati novi roman Damira Karakaša »Okretište«, za koji je autor dobio polugodišnju potporu (42.000 kuna), a mogli bismo čitati i romane Luize Bouharoue »Kratka povijest plavog«, Jasminke Domaš »Kadišl i nebeski putnici«, Davora Ivankovca »Između snova«, Dore Kinert Bučan »Crni katarakt«, Nikole Kuprešanina »Zemlja revolucije«, Lucije Leman »Povratak velike božice«, Sanje Lovrenčić »Njena tajna obitelj«, Josipa Mlakića »Na Vrbasu tekija«, Borisa Perića »Kafkin podrum«, Ede Popovića »Kako sam brojao ružičaste robote«, Korane Serdarević »Rusinka«, Ivane Šojat »Put u maglu«, Marine Šur Puhlovski »Kratki roman s Natašom«, Marine Vujčić »Sigurna kuća«.


Odbijenice


Mnogi bi se čitatelji mogli veseliti i zbirkama priča Ivana Jozića »Atlasi«, Suzane Matić »Leglo« i Borisa Greinera »Zeleni val«, kao i putopisu Jasena Boke »Ganges – svetom rijekom od Himalaja do Bengalskog zaljeva«, esejima Žarka Paića »Rilkeova oporuka« ili novom prijevodu Danteove »Božanstvene komedije« Božidara Petrača.


Kada se analizira tko je stipendije dobio, nije naodmet pripomenuti i tko ih nije dobio.


Nekada se, tako, povjerenstva moraju crvenjeti od stida nakon što knjige odbijenih autora budu objavljene. Možda će tako biti i s odbijenim knjigama autora poput Veljka Barbierija, Vida Barića, Mladena Blaževića (koji je polovično uspio u prijavama ove godine, budući da mu je jedna knjiga ipak odobrena), Slobodanke Đuderije, Stanislava Habjana, Lare Holbling Matković, Siniše Kekeza, Leonide Kovač, Dinka Kreha, Nikole Kuprešanina, Slađana Lipovca, Irene Matijašević Radović, Roberta Međurečana, Kemala Mujičića Artnama, Damira Pilića, Omera Raka, Marije Rakić Mimice, Josipa Sršena, Stjepana Tomaša, Jelene Zlatar Gamberožić.


Pogotovo bi se to moglo dogoditi sa zbirkom poezije Andrijane Kos-Lajtman »Brijeg nije brdo« i romanom Nebojše Lujanovića »Maska Djeda Mraza«.


Oni kojima su potpore odobrene dobivat će ih u mjesečnim iznosima od 7.000 kuna, počevši od siječnja 2020. godine, odmah po potpisivanju ugovora o korištenju sredstava Ministarstva kulture.