Novi naslovi

DVA NOVA IZDANJA Studija TiM: Romani Katarine Solomun i Skarleta_p

Kim Cuculić



RIJEKA U izdanju Studija TiM iz Rijeke upravo je objavljen roman za mlađe tinejdžere pod naslovom »Stavit ću te na Facebook!«, riječke autorice Katarine Solomun. Roman je bio objavljivan na blogu haninidnevnici.blogspot.hr, gdje je u svega dva mjeseca stekao veliki broj čitatelja, kako kažu iz Studija TiM. Ovaj roman ne samo da problematizira bullying, već i korištenje društvenih mreža – ali ne samo kao alata prestiža, već i za zlostavljanje i ucjene. Korijeni sukoba ne leže samo u karakterima, već i obiteljskim ambijentima iz kojih glavne junakinje dolaze. »Stavit ću te na Facebook!« je stoga prava ‘queen bee’ drama, a istovremeno je topla obiteljska priča koja govori o čežnjama, frustracijama i krizama moderne urbane obitelji na stalnome rubu posrnuća.


Zaplet nastaje u trenutku kad je glavna junakinja Hana pomislila da je početkom srednje škole započelo jedno novo i bolje razdoblje, no onda joj se dogodila Tesa Horvat. Riječ je o bahatoj, lijepoj i bezobraznoj razmaženki koja oko sebe, baš poput prave razredne zvijezde, okuplja djevojke koje gode njezinoj taštini. Tesino ponižavanje i maltretiranje drugih djevojaka Hana smatra okrutnom nepravdom jedne arogantne »bullerice«. I upravo kad je razotkrila svu zlobu Tese Horvat objavivši post o bullyingu na Facebooku, a njezin prezgodni dečko Karlo, za kojim uzdišu sve djevojke u školi, počeo joj se opasno približavati, događa se obrat na koji Hana nije bila spremna.


Novi naslov Studija TiM je i roman riječkog autora Skarleta_p naslovljen »Sad se napokon mogu popeti stepenicama«. Skarlet_p objavio je tri zbirke poezije i ovo je njegov prvi roman, svojevrsna prozna poema, a nastavak je njegovih prethodno objavljenih poetskih naslova.




Stoga ponovno susrećemo likove koje smo već upoznali: Julien, Jonas i Jan, Gemma, Edith i Bella. Dos_toyevski i ne_mirovsky i dalje pišu čudne glazbene recenzije za Kazalište lutaka. Priča je ovaj put promijenila ponajprije svoj oblik, iako pjesnik nije nestao. On je jednom nogom u vrlo konkretnom vremenu i prostoru, a drugom nogom u budućnosti. Ta budućnost, kao i naša sadašnjost, pleše oko koncepata prijateljstava, životnih poziva i opraštanja, ali se događa u jednom posve nevidljivom gradu.


Kakav je to grad? Mikroprostoran i melodičan, pun pokislih stepenica i glavobolje Leonarda Cohena, gdje Jamesu Blakeu ubacuju novčiće u vunenu kapu i gitara Robina Pecknolda ostaje bez inspiracije na viškoj plaži.


Knjiga je dostupna i u tiskanom i u PDF obliku. PDF izdanje može se skinuti s http://www.studiotim.hr/STiM/?page_id=68.