Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. rujna 2019.
Nova knjiga

Branko Maleš "Mutno": Novi stihovi najradikalnijeg poetskog mistika u Hrvatskoj

Branko Maleš "Mutno": Novi stihovi najradikalnijeg poetskog mistika u Hrvatskoj
Branko Maleš "Mutno": Novi stihovi najradikalnijeg poetskog mistika u Hrvatskoj
Autor:
Objavljeno: 2. siječanj 2018. u 11:34 2018-01-02T11:34:08+01:00

ZAGREB U Biblioteci Poezije, u 10. kolu, u izdanju Hrvatskog društva pisaca, izašla je nova knjiga Branka Maleša »Mutno«. Riječ je o sedmoj autorovoj zbirci stihova koju je uredio Ervin Jahić. Tu uopće nema proizvoljnosti, ne nipošto, smatra Jahić, ističući da nas Malešovi novi stihovi vraćaju u prazoru čovječanstva, kad je (naj)prvo bila gesta.

– Maleš je najradikalniji poetski mistik u modernoj hrvatskoj poeziji, odnosno najustrajniji u svojoj ekscentričnosti, ali i najizopćeniji domaći poetski praktičar iz svijeta koji bez skrupula i milosti zastupa masovno življenje, masovnu kulturu i masovan jezik. Riječju, pjesnički živ!, dodaje Jahić ističući da Maleš u ovim stihovima, kako se s nepravom može pomisliti, ne infantilizira; prije bi se reklo da parodira i da duhovitošću terapeutizira »ovo prazno sada« i bijedu stvarnosti, sve te (naše) ništice i ništilišta.

Jahić zaključuje da Malešovo patetično biće upravo vjeruje da je estetika bez etike luk i voda, veliko (nimalo sjajno) ništa. Zato se sklanja u selektivno sjećanje kao mogućnost ne samo antropocentričnoga izbavljenja. Branko Maleš (1949) objavio je je petnaest vlastitih knjiga (poezija, esejistika, kolumnistika) te dvadesetak kritičarskih izbora iz djela hrvatskih pisaca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.