Trener svih trenera

Tarik Filipović radi monodramu o životu Ćire Blaževića

Hina

Tarik Filipovoć

Tarik Filipovoć

Osim glumački i redateljski, Filipović predstavu potpisuje i scenografski te je, zajedno s Miroslavom Ćirom Blaževićem, sudjelovao u odabiru glazbe. 



Nova premijera zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh bit će, u subotu 11, ožujka, praizvedba novog autorskog projekta glumca Tarika Filipovića »Ćiro«, monodrama inspirirana životom nogometnog trenera Miroslava Ćire Blaževića.


Kako se ističe u najavi, nakon uspješnica »Spektakluk« i »Magic Act Show«, u kojima je sudjelovao kao autor i izvođač, Filipovića je za novi projekt inspirirala ličnost njegova dugogodišnjeg prijatelja Ćire Blaževića, »duhovitog, osebujnog i neponovljivog nogometnog trenera svih trenera«, kako su ga prozvali na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998.


»Nogomet, kao nijedan drugi sport, izaziva buru reakcija – o njemu se polemizira, obozˇava ga se i napada. Stadioni, navijanja, reprezentacije, svjetska, europska prvenstva, sve to toliko obiljezˇava svakodnevicu da se ti važni datumi gotovo mogu upisivati u kalendar kao drzˇavni praznici«, stoji u najavi.




»Euforija je do vrhunca, stoga se tema monodrame nametnula sama. No, osim nogometa u širem smislu, tu je u središtu pažnje nešto mnogo zanimljivije: osoba, karakter, jedna nogometna ikona, koja uz svoje ime veže više asocijacija i anegdota nego bilo koja druga urbana legenda. Njegove se rečenice citiraju, njegovo slavno ‘sine moj’ dalo mu je neizbrisiv osobni pečat, kao i njegova neposrednost, ali i ekscentričnost«, dodaje se.


O svemu tome, i o onome što je Ćiro Blažević za njega predstavljao kroz njegovo sazrijevanje kao čovjeka i kao strastvenog nogometnog navijača, Tarik će progovoriti u monodrami, koju supotpisuje s Antoniom Gabelićem.


Osim glumački i redateljski, Filipović predstavu potpisuje i scenografski te je, zajedno s Miroslavom Ćirom Blaževićem, sudjelovao u odabiru glazbe. Autor glazbe je Mario Mirković, kostimografkinja Vedrana Rapić, koreografiju osmišljava Larisa Navojec, a svjetlo oblikuje Tomislav Sabljar.