Predstavljen program

Što je za novu sezonu pripremio zagrebački HNK

Tihomir Ponoš

Foto: Nenad Reberšak

Foto: Nenad Reberšak

U HNK-u će režirati Magelli, Dolenčić, Medvešek, Jelčić, Pascal Rambert i drugi, a intendantica Dubravka Vrgoč zavapila je za drugom scenom našeg najvećeg narodnog kazališta



ZAGREB Dvanaest premijera i praizvedbi – šest dramskih te po tri operne i baletne – najavila je intendantica zagrebačkog HNK-a Dubravka Vrgoč za sljedeću sezonu. Po prvi put na pozornici HNK-a igrat će se jedna drama Mire Gavran – bit će to praizvedba njegova teksta »Svaki tvoj rođendan«, pisanog po narudžbi HNK-a. Predstavu će režirati Rene Medvešek, a tekst prati život glavnog junaka iz perspektive doma od njegova 10. rođendana 1957. do 70. rođendana 2017. godine.


Premijerno će biti prikazana i »Mačka na vrućem limenom krovu« Tennesseeja Williamsa u režiji Paola Magellija sa Zrinkom Cvitešić u glavnoj ulozi. Pascal Rambert postavit će »Glumicu«, a glavne uloge tumače Alma Prica i Nina Violić. Praizvedena će biti i »Antigona« Slavoja Žižeka, također plod narudžbe HNK-a. Tu će predstavu režirati Angela Richter, njemačka redateljka hrvatskog porijekla, i bit će to njena prva režija u Hrvatskoj. Bobo Jelčić će postaviti svoj autorski projekt »Tri sestre« prema Čehovu, a slijedi i praizvedba »I am Europe« Falka Richtera, komad koji uključuje i veliku europsku turneju.


Opera će uprizoriti tri premijere. Krešimir Dolenčić postavit će 15. operu u HNK-u, i to »Čarobnu frulu« W. A. Mozarta, slijedi »Trubadur« G. Verdija, a po prvi put u Hrvatskoj bit će izvedena »Žena s jezera« G. Rossinija u koprodukciji s Operom de Lausanne u režiji Maxa Emanuela Cenčića. Ta opera gostovat će na festivalu u Wiesbadenu u svibnju sljedeće godine, a na taj se festival HNK vraća nakon više od 30 godina. Balet planira dvije praizvedbe, i to »Metropolis« u koreografiji Jirija Bubeničeka i »Opasne veze« u koreografiji Giogrija Nadije, a bit će izvedena i Večer Angelina Preljocaja »Annonciation – La Stravaganza«.




Osim toga, i sljedeće godine će HNK organizirati Božićni koncert, u njemu će se održati Festival svjetskog kazališta, a i dalje će biti domaćin Filozofskom teatru. Svemu tome treba pridodati ukupno 23 reprizna naslova, a zbog svega toga jasan je vapaj intendantice Vrgoč o nužnosti druge scene HNK-a.


Intendantica Vrgoč podičila se podacima o posjećenosti u prvim trima mjesecima ove godine. HNK je takorekuć stalno rasprodan: drame i baleti bili su prodani 96 posto, a opera 87 posto.