Obljetnica

Presjek različitih izričaja: Zagrebačko kazalište mladih slavi 70. rođendan

Kim Cuculić

Na repertoaru su naslovi koji dugo nisu bili izvođeni te jedna domaća praizvedba



ZAGREB Ove godine Zagrebačko kazalište mladih slavi 70. obljetnicu (29. ožujka 1948.) postojanja, pa je ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković novu sezonu zamislila kao presjek najrazličitijih kazališnih izričaja i tema, dok će predstave biti usmjerene ciljanim skupinama – od djece i mladih, do odraslih. Na repertoaru su naslovi koji dugo nisu bili izvođeni te jedna domaća praizvedba. Abramović Milković podsjetila je da je u prošloj sezoni bilo 230 izvedbi, koje je pogledalo 42.000 gledatelja. Ravnateljica je naglasila da je iznimno zadovoljna prošlom sezonom, brojnim nagradama te gostovanjem u Poljskoj s predstavom »Hamlet« u režiji Olivera Frljića na Shakespeareovom festivalu u Gdanjsku.


Kristijan Ugrina, koji se dugi niz godina bavi stvaralaštvom za djecu, prvi će put režirati u ZKM-u i to predstavu za djecu od vrtićke dobi do nižih razreda osnovne škole »Zdrav i čisti dom, to je baš po mom«, za koju je napisao i tekst. Renata Carola Gatica režirat će slavno djelo Lewisa Carrola »Alisa u zemlji čudesa« prema dramatizaciji Ivora Martinića, koju je zamislila kao obiteljsku predstavu koja će biti zanimljiva i djeci i odraslima, a u prvom redu tinejdžerima.


O drami »Ono što nedostaje« govorio je njezin autor Tomislav Zajec, koji je istaknuo da se veseli suradnji s bosansko-hercegovačkom redateljicom Selmom Spahić, nazvavši je jednom od najvažnijih u svojoj generaciji iz regije. Posebno je istaknuo važnost praizvedbe domaćih tekstova, za što autori rijetko imaju prigodu. Za spomenuti tekst Zajec je 2014. dobio Nagradu za dramsko djelo »Marin Držić«. Srpski redatelj Bojan Đorđev postavit će u suradnji s dramaturgom Goranom Ferčecom monodramu »Ljudski glas«, u prijevodu Urše Raukar i prema djelu Jeana Cocteaua. Riječ je o drami iz 1930. usredotočenoj na govor žene koju je ostavio muškarac.




Redateljska zvijezda u regiji Igor Vuk Torbica, koji je u ZKM-u s velikim uspjehom režirao »Hinkemanna« prema motivima drame Ernsta Tollera, ponovno će surađivati s dramaturginjom Katarinom Pejović i to na intrigantnoj ranoj tragediji Williama Shakespearea »Tit Andronik«. Dugogodišnji glumac ZKM-a, redatelj i koreograf Edvin Liverić radit će komad »Proba orkestra« prema tekstu Federica Fellinija i Brunella Rondija, odnosno filmu u Fellinijevoj režiji iz 1978. i to na sceni Itra. Četrdesetak godina nakon premijere filma radit će se kazališna verzija uz pomoć Nine Mitrović, koja će dopisati tekst.


Srđan Sandić najavio je i novu tribinu »Čitanje kazališta« s temom »Roman u raljama drame«, koja će biti održana sutra. Predstava »Velika bilježnica« nastala po romanu Agote Kristof i u režiji Edvina Liverića, gostuje na festivalu MIT (Crnogorski međunarodni kazališni festival) u Cetinju.