Hrvatska i Talijanska drama

PREDSTAVA NASTALA IZ POLEMIKE Premijera omnibusa ‘Prava komedija’ u četvrtak

Kim Cuculić

»Opet ona« Ivana Penovića / Foto HNK Ivana pl. Zajca

»Opet ona« Ivana Penovića / Foto HNK Ivana pl. Zajca

'Jedan od motiva je situacija uzajamne iritacije između Novog lista i Hrvatske drame, koju je izazvao osvrt na kazališnu sezonu 2017./2018. novinarke i kritičarke Kim Cuculić koji je bio naslovljen »Hrvatska drama kao najslabija karika«....Dok su s jedne strane glumci Hrvatske drame riskantno ušli u prostor novinskog teksta, tako sada kritičarka Novog lista ulazi u prostor kazališta što je - mislim - fenomenalan ishod turbulentnog odnosa', zaključio je Blažević



RIJEKA  U suradnji Hrvatske i Talijanske drame HNK-a Ivana pl. Zajca nastala je predstava »Prava komedija«, što će premijerno biti izvedena u četvrtak, 3. listopada, u 19.30 sati.


Na početku konferencije za novinare intendant Marin Blažević osvrnuo se na to što je bila motivacija za ovu predstavu.


– Jedan od motiva je situacija uzajamne iritacije između Novog lista i Hrvatske drame, koju je izazvao osvrt na kazališnu sezonu 2017./2018. novinarke i kritičarke Kim Cuculić koji je bio naslovljen »Hrvatska drama kao najslabija karika«. Uslijedila je reakcija članova ansambla Hrvatske drame, koja je objavljena u Novom listu. Razvila se polemika u kojoj je Cuculić u svom odgovoru napisala da joj na repertoaru »Zajca« kronično fale »prave« komedije na kojima bi publika napokon »pucala od smijeha«. Tako smo došli na ideju predstave kojom propitujemo što bi to bila »prava« komedija, a jedna situacija međusobne iritacije dobila je lijepi ishod. Dok su s jedne strane glumci Hrvatske drame riskantno ušli u prostor novinskog teksta, tako sada kritičarka Novog lista ulazi u prostor kazališta što je – mislim – fenomenalan ishod turbulentnog odnosa – zaključio je Blažević.




Marin Blažević napravio je i razliku između »prave« i »glupe« komedije, jer prva navodi na razmišljanje, dok je druga banalna i igra na »prvu loptu«. Dodao je i da je komedija žanr koji je puno ozbiljniji, izravniji i opasniji za društvo i politiku od tragedije.


Uz Blaževića autorica koncepta je redateljica i ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica, koja je pojasnila da je predstava rađena u formi omnibusa u kojemu 10 redatelja i redateljica potpisuje 10 komada u trajanju od 10 minuta.



U »Pravoj komediji« glume Tanja Smoje, Jelena Lopatić, Edi Ćelić, Dean Krivačić, Anastazija Balaž, Biljana Torić, Nikola Nedić, Giuseppe Nicodemo, Ivan Raffaelli, Jasmin Mekić, Mario Jovev, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Mirko Soldano, Ivna Bruck, Serena Ferraiuolo, Olivera Baljak, Aleksandar Cvjetković, Dražen Mikulić/ Domagoj Ivanković, Karlo Bernik, Petar Baljak, Predrag Sikimić, Sabina Salamon te članovi Baleta i Riječkog kazališta mladih »Kamov«.


Dramaturg i asistent režije je Luka Bosanac, scenograf Dalibor Laginja, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić, a autori glazbe i teksta pjesama su Žlice & Gitara (Nikola Nedić i Mario Jovev).



– Mislim da je ovaj format u vrijeme današnje generacije Instagrama i »scrollanja« jako dobar. Budući da je svaki od tih redatelja i redateljica drugačiji i napravili su male komade različitih estetika, ova predstava uklapa se i u slogan našeg kazališta »Vježbanje različitosti«. Ovakvim konceptom upustili smo se u riskantan eksperiment, kojem su – smatram – glumci Hrvatske i Talijanske drame izvrsno odgovorili i pokazali kakve glumce imamo – istaknula je Renata Carola Gatica, koja je režirala komad »Kratki spojevi«.


Ostali redatelji i redateljice su Olja Lozica, Jelena Lopatić, Natalija Manojlović, Zijah Sokolović, Saša Anočić, Matija Ferlin, Edvin Liverić, Miran Kurspahić i Ivan Penović. Glumica Jelena Lopatić sad se našla u situaciji da režira svoje kolege, istaknuvši da su oni i koautori komada »Životinjska posla«.


Olja Lozica režira komad »Nitko me ne voli«, a kako je kazala rad na ovom projektu otvorio joj je prostor slobode i naveo na razmišljanje o tome što je »prava« komedija – jer komedije se mogu postavljati na puno načina.


Jedan od redatelja je i poznati glumac Zijah Sokolović, gotovo pa sinonim za komediju, koji režira »Komediju civilizacije«. U svom stilu on je kazao da je apsolutna sloboda koju ima u režiji ovog komada zapravo opcija koja je »tragična« s obzirom na današnji svijet, dok je u ovoj komediji »tragično« što traje samo 10 minuta.


Natalija Manojlović pristupila je komediji kroz ritam (naslov je »Živi red«), rekavši da »prava« komedija ovisi o kutu iz kojeg se sadržaj promatra – odnosno što je komično, stvar je odabira.


Edvin Liverić potpisuje komad »Ovisno o kontekstu«, a ovom prilikom čestitao je upravi »Zajca« na hrabrom potezu da se kao repertoarno kazalište upusti u ovakav eksperiment, dodavši da je pravi izazov napraviti predstavu koja traje 10 minuta.


Novinarima je prikazan dio iz omnibusa čiji je autor i redatelj Ivan Penović, a naslovljen je »Opet ona«. Matija Ferlin režirao je »Komad za prilike«, Saša Anočić »Žutu crtu«, a Miran Kurspahić »I galebove ubijaju, zar ne?«.


Prema istom konceptu, Talijanska drama priprema premijeru za 25. listopada, s osam redatelja.