Premijera

“Kiša” u Gradskom kazalištu lutaka: Priča o neobičnom prijateljstvu

Kim Cuculić

Foto: GKL

Foto: GKL

U produkciji GKL-a nastala je predstava »Kiša«, čiju je radnju Vanja Jovanović smjestio u pustinju, u postapokaliptično vrijeme. U pustinji se zatekao glavni lik Petar, koji je u potrazi za vodom 



RIJEKA – U sklopu ovogodišnjeg Tobogana premijerno je prikazana lutkarska predstava autora i redatelja Vanje Jovanovića »Kiša«, koja je pobijedila na »Lutkolabu«, natječaju koji ima cilj mladim i neafirmiranim umjetnicima omogućiti profesionalnu produkciju lutkarske predstave.


Gradsko kazalište lutaka Rijeka razvilo je projekt »Lutkolab« u okviru programskog pravca Dječja kuća Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020., a članovi žirija bili su umjetnici i djelatnici GKL-a Rijeka te skupina djece koja pohađa radionice Vijeća mladih »Benčić«.


Od tri projekta u užem krugu, odabran je projekt Vanje Jovanovića pod radnim naslovom »Voda«, koji je u svojoj produkcijskoj fazi preimenovan u »Kišu«.


Ekološka poruka




U produkciji riječkog GKL-a nastala je predstava »Kiša«, čiju je radnju Vanja Jovanović smjestio u pustinju, u postapokaliptično vrijeme. U pustinji se zatekao glavni lik Petar, koji je u pustinjskom okruženju u potrazi za vodom i bori se za život. U predstavu je tako utkana ekološka poruka, koja upozorava da bi se u budućnosti čovječanstvo moglo suočiti s manjkom vode – o čemu ovisi njegov opstanak, kao i drugih bića. Petar u pustinji sreće Robota, Robija, koji prikuplja podatke o preostalom životu na Zemlji. Robot »radi« na vodu, a Petar nema vode ali ima informacije, odnosno »memoriju«.


I tu nastaje zaplet ove zanimljive priče – čovjek i robot počinju razmjenjivati svoja dobra – Robot daje Petru vodu, a Petar njemu svoja sjećanja: evocira svoj rođendan, školske zgode i nezgode, a kroz sve to uči Robija emocijama kao što su mržnja, ljubav, zavist, vršnjačko nasilje… Naročito zavist, jer će Petrova ljubomora rezultirati uništenjem stroja za proizvodnju vode, što će i dovesti do katastrofe.


Minijaturne lutke


Tu Jovanović uvodi priču o Petrovim prijateljima iz djetinjstva, Dini i Spuli, kojima će Petar postati zavidan na sreći i pobijedit će zla strana njegove ljudske prirode. No kroz neobično prijateljstvo s Robijem, Petar će sazreti i doživjeti svojevrsno pročišćenje – na kraju predstave na pustinju se spušta kiša…


Predstava »Kiša« interesantna je i s lutkarskog aspekta. Minijaturne lutke Petra, Dine, Spule, majke, učiteljice i učenika napravljene su od mekanog, spužvastog, savitljivog materijala, a svaku lutku animira po nekoliko lutkara. Spužvasti materijal prikladan je i samoj tematici predstave, jer Petar poput spužve vapi za vodom.


Scenografkinje Sheron Pimpi-Steiner i Ivana Živković kreirale su i vizualno dojmljiv stroj za vodu, gdje do izražaja dolazi i oblikovanje svjetla Sanjina Seršića. Skladatelj je Ozren K. Glaser, a »Kišu« izvode vješti i iskusni riječki lutkari Andrea Špindel, David Petrović, Damir Orlić, Zlatko Vicić i Alex Đaković.