Spoj iskustva i novih snaga

HEROJ JE UMORAN Premijere baleta Giuseppea Spote u Zagrebu i Rijeci

Kim Cuculić

Riječka premijera bit će u utorak, 16. travnja, u »Zajcu« u 19.30 sati. Koreografiju potpisuje Giuseppe Spota, višestruko nagrađivani talijanski koreograf i plesač, a hrvatski skladatelj Frano Đurović po narudžbi MBZ-a komponirao je novo djelo



RIJEKA Na svečanom zatvaranju tridesetog Muzičkog biennala u Zagrebu, 13. travnja u Zagrebačkom kazalištu mladih u 20 sati premijerno će biti izveden balet »Hero is Tired/Heroj je umoran« nastao u koprodukciji Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca i Muzičkog biennala.


Nakon toga riječka premijera bit će u utorak, 16. travnja, u »Zajcu« u 19.30 sati. Koreografiju potpisuje Giuseppe Spota, višestruko nagrađivani talijanski koreograf i plesač, a hrvatski skladatelj Frano Đurović po narudžbi MBZ-a komponirao je novo djelo.


Najavljeno je to na konferenciji za novinare, na kojoj je intendant riječkog HNK-a Marin Blažević istaknuo da Balet u Rijeci, pod vodstvom Maše Kolar, doživljava kontinuirani rast u smislu kvalitete, a u tom smislu balet »Heroj je umoran« predstavlja veliki skok za riječki Balet.




Blažević se osvrnuo na visoku izvedbenu razinu baletnog ansambla, dok je predstavu »Heroj je umoran« opisao kao izvrstan spoj iskustva i novih baletnih snaga.


Ravnateljica Baleta Maša Kolar podsjetila je da je ovo već treća suradnja riječkog Baleta s Muzičkim biennalom, ukazujući na zanimljivu suradnju između koreografa Giuseppea Spote i skladatelja Frane Đurovića. Spota je izrazio oduševljenje Rijekom, riječkim kazalištem i njegovim baletnim ansamblom, a zatim se osvrnuo na djelo »Heroj je umoran« koje propituje otuđenost suvremenog društva u ubrzanom i urbanom svijetu. 


– U naše vrijeme identitet je nešto što se razvija i prilagođava novim generacijama i novom načinu življenja. Devedesetih godina prošloga stoljeća svi su pokušavali pronaći vlastiti identitet, a mi danas neprestano oponašamo najbolje prototipove nekoga koga se trenutno drži predvodnikom. Baš svake minute netko može doseći vrh i postati »taj« jednostavno time što će na internetu objaviti ono što mu padne na pamet. Toliko smo okupirani nastojanjem da dosegnemo trenutnu slavu, da ne uspijevamo pronaći naše stvarne identitete. U svijetu prepunom usamljenih identiteta, hoćemo li se pretvoriti u mnoštvo ispraznih osobnosti ili ćemo postati kopije kopija nekoga drugog? – pita se Giuseppe Spota, dodajući da smo u današnjem stresnom i užurbanom načinu života zaboravili da život može biti jednostavan.


Temu predstave slijedi elektroakustička glazba Frane Đurovića, koji je kazao da je ostao vjeran sebi i da je sretan što nije morao raditi kompromise. Svoj je glazbeni izraz opisao kao eklektičan. Kao primjer baletnog iskustva u predstavi sudjeljuje Cristina Lukanec, koja je kazala da joj je rad na ovom baletu pružio predivan uvid u to kako se koreografija kreira skupa s glazbom.


Predstavnica mlađe generacije je Tea Rušin, koja je uživala u procesu rada te istaknula da je plesačima pušteno dosta umjetničke slobode. Plesač Svebor Zgurić rekao je da bi balet »Heroj je umoran« posebno mogao biti zanimljiv mlađoj publici, dodavši da on otvara pitanja današnjeg društva kao što su internet i društvene mreže.


U predstavi plešu i Emanuel Amuchástegui, Marta Kanazir, Andrei Köteles, Ksenija Krutova, Nika Lilek, Laura Orlić, Michele Pastorini, Tilman Patzak, Hugo Rodrigues, Daniele Romeo, Ali Tabbouch, Marta Voinea Čavrak i Anca  Zgurić. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Petra Pavičić, a dizajn svjetla Nuno Salsinha.