Gradsko kazalište lutaka

“Gdje su nestale čarapice?” Interaktivna izvedba za najmanju publiku

Kim Cuculić

Riječ je o prvom doživljajnom kazalištu za bebe na riječkoj sceni, za koje koncept i režiju potpisuje Mila Čuljak. Radi se o kazalištu za najmlađu djecu koja još puze i koja su tek prohodala 



RIJEKA U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u bivšem »Benčiću«, u prostoru nekadašnjih tvorničkih jaslica, premijerno je izveden naslov »Gdje su nestale čarapice?« Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Riječ je o prvom doživljajnom kazalištu za bebe na riječkoj sceni, za koje koncept i režiju potpisuje Mila Čuljak. Radi se o novoj kazališnoj formi u riječkom GKL-u, a ovom izvedbom inauguriran je programski pravac Dječje kuće u sklopu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.


Instalacija u prostoru 


Radi se o doživljajnom kazalištu za bebe i najmlađu djecu koja još puze, koja su tek prohodala i koja su još u pelenama. Ovaj naslov prije svega je namijenjen uzrastu od 0 do 3 godine, kojemu je i prilagođen koncept izvedbe.


Predstava »Gdje su nestale čarapice?« tako nema klasičnu priču, već djeca izvedbu prate na razini doživljaja koji se stvara uz pomoć zvuka, svjetlosti, specifičnih boja, animacije raznobojnih čarapica, manjih i većih svjetlećih kugla koje predstavljaju i taktilni element… Radi se o obliku izvedbene umjetnosti koja je na rubu između kazališne plesne izvedbe s animacijskim elementima i likovno-zvučne instalacije u prostoru. Scenografkinja, kostimografkinja i autorica vizualnog identiteta Mejra Mujičić osmislila je svojevrsni šator, prekrivši ga crvenom »dekicom« s otvorima iz kojih glumci-lutkari Alex Đaković, Damir Orlić i David Petrović izvode animaciju kojom se čarapice pretvaraju u lutke zijevalice.


Pentatonska ljestvica 




U izvedbi se koristi i tehnika teatra sjena, a mališanima su najprivlačnije kugle i kuglice koje svijetle u prostoru i »pozivaju« ih na dodir.


U ovoj interaktivnoj predstavi, u kojoj djeca slobodno puze ili hodaju crvenim tatamijima, mali gledatelji i gledateljice ulaze u interakciju s izvođačima. Najmanjoj publici prilagođena je i glazba Adama Semijalca, koja se temelji na pentatonskoj ljestvici. A gdje su nestale čarapice? Nisu nestale, nego su spremljene u sklonište za nesparene čarapice, koje simboliziraju Međunarodni dan sindroma Down. Njima će biti izgrađena velika čaraposkulptura, koja poziva na zajedništvo, pripadanje i osjećaj za drugačije i različito. Partneri na projektu su MMSU Rijeka, Dvorana kulture »Joga u svakodnevnom životu« i Udruga za sindrom Down – Rijeka 21.