Najavljeno

Četiri travanjske premijere Ri Teatra: Svakog tjedna – premijera jedna

Jasmin Đečević

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Program u subotu, 6. travnja otvara erotska mjuzikl-komedija »Romeo u Juliji« autora i redatelja Davida Petrovića



RIJEKA Četiri komedije različitih autora i tematike pripremila je agilna ekipa Ri Teatra za ovogodišnje izdanje manifestacije »Svakog tjedna – premijera jedna«, koja će se održati tijekom travnja u Kulturnom centru Kalvarija. 


Program u subotu, 6. travnja otvara erotska mjuzikl-komedija »Romeo u Juliji« autora i redatelja Davida Petrovića, koja se naslanja na slavni predložak Williama Shakespearea, ali radnju prenosi na naše područje ratnih 90-ih. U nedjelju 14. travnja na rasporedu je komedija »Seljačine« za koju se navodi da je »glavna radnja smještena u jedan naš nacionalni teatar gdje se sprema velika premijera« uz napomenu da je svaka sličnost sa stvarnim osobama i događajima slučajna.


Petak, 19. travnja donosi komediju apsurda »Koza«, koju po motivima teksta Edwarda Albeeja režira Emir Mulalić, a posebno intriganta mogla bi biti antiratna komedija »Tenk YU,vrat(i)mise« Igora Kondića. Kako je naveo sam autor, radnja je smještena na ličko ratište 1993. godine.




– Protagonisti se nađu okruženi neprijataljem i situacija se pretvara u klaustrofobični suživot različitih karaktera u tenku. Predstava tematizira svakodnevne odnose koji u ovim okolnostima postaju puno intenzivniji. Kroz strah, paniku, ljubav, podršku, politiku, suze i smijeh pokušali smo katarzično doći ozbiljne antiratne poruke – istaknuo je Kondić.


Inače, ovo je sedma godina zaredom da se odvija ova manifestacija i dosad je izvedeno 19 premijera te omnibus 2017. s devet mini predstava. Sve predstave financirane su iz vlastitih sredstava Ri Teatra, a koliko ih publika voli najbolje pokazuje podatak da su i premijere i reprize uglavnom rasprodane, kao i to što su sve te predstave tijekom godina postale sastavni dio repertoara u Kalvariji.Helena Miočić-Mandić tajnu uspjeha Ri Teatra vidi u nepretencioznosti.

– Nismo opterećeni »višim ciljevima«, mi smo tu za široku publiku koja cijeni dobar humor. Imamo izvrsne glumce, a mislim i da ljudi cijene u kakvim uvjetima radimo – rekla je Miočić-Mandić o ovoj »kazališnoj TNT grupi« koja nema problema s punjenjem gledališta.