Izložba

U Galeriji Principij otvara se “Sinestezija”, izložba fotografija Diane Sokol

Kim Cuculić

Umjetnica će se predstaviti »Sinestezijom«



RIJEKA Izložba fotografija Diane Sokolić pod naslovom »Sinestezija« bit će otvorena u Galeriji Principij u utorak, 5. rujna, u 20 sati. Kako navodi prof. Borislav Božić, pred nama je niz fotografija koje nastaju iz slojevitosti osobnog svijeta, iz autonomne realnosti same autorice. – Proces njihova nastajanja važan je i nedvosmislen i kroz njih autorica baštini iskustva ruskih, europskih i hrvatskih umjetničkih praksi dvadesetog stoljeća. Umjetnica korak po korak oprostoruje realnost. Ona u doslovnom smislu pravi objekt od raznobojnih komada pleksi-stakla, neku vrstu »kulise« za svoje buduće fotografije.


Taj iznova napravljeni objekt autorica osvjetljava. U suodnosu svjetla i elemenata konstrukcije proizvode se nove vizualne senzacije i one su motiv fotografiranja. Promjene ovog objekta, ovog ansambla oblika i svjetla mogu biti automatizirane, mogu biti riješene u duhu interaktivnog odnosa autorice i promatrača djela. Bilo kako bilo, tu stalnu mijenu ili mogućnost stalne mijene autorica fotografira. Svaki novi pomak, nova promjena je i nova realnost, pa u tom smislu autorica pravi i novu fotografsku sliku.


Fotografije nastaju kao posljedica određenih dinamičkih procesa i, neovisno o tome s koliko su uložene promjenjivosti stvorene, ovako izložene sasvim nesvjesno odvode promatrača iz dnevnog košmara u tišinu osobne kontemplacije. Komponirane su tako da je kadar ispunjen i dramski vrlo napet, premrežen koloristički i geometrijski pravilnim oblicima besprijekorno ravnih linija. Od jednoga do drugoga slikovnog zapisa pratimo mijene svjetla i boje, mijene osnovnih supstanci slike. Promatrajući ih, živimo sinesteziju u njenoj realnosti.


Autorica Diana Sokolić ovu je seriju svojih fotografija nazvala »Sinestezija«. S pravom, jer sinestezijsko stanje podrazumijeva da se stimulansi, podražaji kodirani u jednom komunikacijskom kanalu, doživljavaju na drugoj osjetilnoj platformi. To miješanje, ta moć transpozicije, ta kompleksnost je nova vrijednost koju nam daje ovaj niz fotografija – osvrnuo se Božić. Diana Sokolić rođena je u Rijeci 1959. godine. Diplomirala je na slikarskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1981. godine. Suradnica je majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera od 1981. do 1983. godine. Uz slikarstvo i instalaciju, bavi se i dizajnom, keramikom, fotografijom i pedagoškim radom. Priredila je 25 samostalnih izložbi i sudjelovala je na više od 300 žiriranih skupnih u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je brojnih nagrada. Izložba ostaje otvorena do 19. rujna.