Roman prvijenac

“Sve što nisam rekla”: Riječanka Rita Rudelić predstavlja knjigu u Splitu

Kim Cuculić



Mlada Riječanka Rita Rudelić predstavit će svoju knjigu »Sve što nisam rekla« 19. prosinca u 19.30 sati u splitskoj knjižari »Marko Marulić«. Prva promocija održana je u Rijeci u »Cukarikafe baru«. Riječ je o prvom romanu dvadesetogodišnje studentice Fakulteta građevine, arhitekture i geodezije u Splitu, koji je napisala još u školskim klupama u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji u Rijeci.


Pisala je priču po priču i potom ih odlučila spojiti u roman. Štivo je to nabijeno emocijama, priča o ljubavi, prijateljstvu, onome što imamo i onome što nemamo, ali bismo željeli… spoj tradicije i suvremenosti…


I nastao je roman o emocijama, ljubavi, željama.




»Autorica zapisuje autoanalize, izlomljene fragmente prepušta slijepiti nama ljepilom iskustva života, čitanja, poznavanja tradicionalnih i suvremenih društvenih segmenata zbivanja u svakodnevici. Nastojimo čitanjem otkriti što nam nije rekla. Uočila je da često namjerno propuštamo reći o čemu razmišljamo, ponekad mislimo da drugi pamte poput nas, neki pak i ne misle o neizrečenome, ne zaustavljaju sebe, vrijeme, nižući slikama uspomenama bit njihova trajanja u nama«, piše u recenziji autoričine gimnazijske profesorice Marijane Trinajstić koja će sudjelovati i na splitskom predstavljanju romana.


Roman prati dvoje mladih i dvoje malo starijih ljudi u različitim životnim situacijama, sjećanjima i promišljanjima. Radnja se odvija u Rijeci, Splitu, Parizu i Genovi, a autoričini su uzori Shakespeareov »Hamlet« i Goetheove »Patnje mladog Werthera«.