Arheološki muzej Zagreb

Ratnik i kolekcionar: Izložba o Lavalu Nugentu gostuje u Irskoj

Jasmin Đečević

Foto Arheološki muzej

Foto Arheološki muzej



Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Muzejom irske emigracije, Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Irskoj i Veleposlanstvom Irske u Republici Hrvatskoj u utorak 22. siječnja u Dublinu otvara izložbu »Laval Nugent – ratnik i kolekcionar«, priopćeno je iz tog muzeja.


»Danas pomalo zaboravljen lik grofa Lavala Nugenta (1777. – 1862.) centralna je ličnost razvitka Hrvatske u modernu europsku zemlju u spomenutom razdoblju. Težinu priči o Lavalu Nugentu dodatno daje činjenica da je ovaj vatreni zagovaratelj hrvatskog razvoja bio rođeni Irac, član irskog plemstva te ujedno i feldmaršal u vojsci Habsburške Monarhije u čijem sastavu se tada Hrvatska nalazila.


Laval je blistavu vojnu i političku karijeru nadopunio osobnim interesima za kulturu i hrvatsku povijest. Provodeći arheološka istraživanja i skupljajući umjetnine diljem Italije i hrvatskog primorja sakupio je impozantnu zbirku predmeta koja je postala osnova prvog muzeja u Hrvatskoj, Museuma Nugent koji je grof Nugent smjestio na gradinu Trsat iznad Rijeke, jednom od svojih posjeda u Hrvatskoj.