Izložba u Modernoj galeriji

“Na obalama Jadranskog mora”. Krajolici majstora slikarstva

Tihomir Ponoš

foto: Nenad Rebersak

foto: Nenad Rebersak

Izložba daje panoramu slikarstva na obalama i u zaleđu Jadranskoga mora, s talijanske strane prije svega venetske škole macchiaiola, a s hrvatske niz istovremenih remek-djela pejzažnog slikarstva



ZAGREB Linija vodilja izložbe »Na obalama Jadranskoga mora« je krajolik, i to krajolik od sredine 19. stoljeća pa do vremena poslije Prvoga svjetskog rata. U tom razdoblju, iako uvijek prisutan u slikarstvu, krajolik postaje protagonist, on je glavni junak, kazao je Gaindomenico Romanelli, jedan od autora izložbe. Na izložbi u Modernoj galeriji prikazana su djela talijanskih i hrvatskih majstora od razdoblja macchiaiola (talijanske verzije impresionista), preko sutonjačkog slikarstva, pa sve do razdoblja povratka redu. Romanelli je istaknuo da su, kada je postavljen okvir izložbe zadan slikarstvom pejzaža Italije i Hrvatske, stvorili predivnu fresku djela, autora i tema.


Ravnateljica Moderne galerije, također i autorica izložbe, Biserka Rauter Plančić ustvrdila je da izložba daje panoramu slikarstva na obalama i u zaleđu Jadranskoga mora, s talijanske strane prije svega venetske škole macchiaiola, a s hrvatske je strane izložen niz istovremenih remek-djela pejzažnog slikarstva. Propitivanjem teme pejzaža i veduta htjelo se naglasiti i onodobni moderan duh umjetnosti i veze dvije geografski i kulturološki bliske sredine. Venetsko pejzažno slikarstvo na vrhuncu je koncem 19. i početkom 20. stoljeća, a hrvatsko se slikarstvo vrlo dobro odmjerava, tematski i kvalitetom, s talijanskim i europskim slikarstvom.


Izložena su djela talijanskih majstora poput Giovannija Fattorija, Guglielma Cardija, Uga Flumianija, Francesca Sartorellija, Telemaca Signorinija, dok su s hrvatske strane izložena djela velikana poput Mencija Clementa Crnčića, Emanuela Vidovića, Mate Celestina Medovića, Vlahe Bukovca, Ignjata Joba, Bele Čikoša Sesije, Ljube Babića i drugih. Izložba je otvorena do 21. siječnja 2018. godine.