Kronika realizma

Izložba fotografija Rebeke Legović: Visok osjećaj za čistoću kompozicije

Nela Valerjev Ogurlić

Izložba u Galeriji Principij prva je autoričina samostalna izložba fotografija crkve sv. Ane na Vežici, Islamskog centra u Rijeci, kampusa na Trsatu i u Izoli te serija intimnih ženskih aktova



RIJEKA Rebeka Legović, rođena Riječanka i iskusna novinarka brojnih hrvatskih, slovenskih i talijanskih medija, predstavlja se publici samostalnom izložbom fotografija »Kronike vlastitog realizma« u Galeriji Principij. Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi pokazala je radove iz nekoliko fotografskih serija kojima je već postizala uspjehe na selektiranim međunarodnim izložbama u Raveni, Parizu i Londonu.


U Rebekinom radu prevladavaju teme arhitekture i ljudskog tijela, a izloženi radovi nastali su u posljednje dvije godine. Riječ je o serijama fotografija crkve sv. Ane na Vežici i Islamskog centra u Rijeci, kampusa na Trsatu i u Izoli te seriji intimnih ženskih aktova. Temom akta autorica je i ušla u svijet fotografije, kojom se bavi od 2010. godine, iako o njoj razmišlja još od djetinjstva.


Sramežljiva


Rebeka se, naime, od malih nogu bavi modnim dizajnom, a preko njega je otkrila i interes za fotografiju. Prateći modne editorijale Voguea i drugih modnih časopisa još je u djetinjstvu počela dizajnirati, da bi već s jedanaest godina prvi put prezentirala svoju kolekciju na Fashion Newsu u Opatiji. Istodobno, gledajući radove najpoznatijih majstora svjetske modne fotografije, zaljubila se u fotografiju, ali je dugo oklijevala njome se početi baviti. Tek za 30. rođendan kupila je prvi poluprofesionalni aparat i od tada intenzivno snima.Među prvima njezin je talent prepoznao fotograf Igor Kontuš, koji ju je pozvao da mu bude asistentica, a potom i predsjednik Fotokluba Rijeka Borislav Božić, kod kojeg je završila tečaj kreativne fotografije.– Nekoliko sam se godina skrivala, bila sramežljiva, a onda sam se prije tri godine okuražila i poslala fotografije na nekoliko natječaja. I počele su stizati nagrade – kaže Rebeka.

Oblik i svjetlo


Kako ističe Božić, Rebeka je autorica koja vrlo suvereno vlada izražajnim sredstvima fotografije. Dominantno se bavi oblikom i svjetlom, a u sebi je odnjegovala visok osjećaj za čistoću kompozicije, što je rijetkost kod fotografskih autora. Motivu pristupa kao krajnjoj svetinji i ima sposobnost na licu mjesta prepoznati cjelovite strukture buduće fotografije.




Seriju fotografija Islamskog centra u Rijeci, a djelomično i one crkve sv. Ane, Rebeka je načinila »high key«–tehnikom, u vrlo svijetlim sivim tonovima te minimalno i u detaljima prisutnim tamnosivim i gotovo crnim elementima. Fotografije rađene na ovaj način djeluju prozračno, lagano i poetično. Nasuprot tome, fotografije riječkog kampusa rađene su duhu »low key«-tehnike. Vrlo su tamne i s akcentima svijetlih detalja naglašene perspektive, a u srazu s nebom ostavljaju dojam dramaturški vrlo napetog trenutka.


Na fotografijama kampusa u Izoli, gdje uobičajeni motiv uspijeva učiniti važnim i monumentalnim, prisutna je i boja, a kao dodatak arhitekturi priložena je serija intimnih ženskih aktova malih formata – za personalno promatranje.


Rebeka se ubuduće intenzivnije planira posvetiti i modnoj fotografiji, a najesen će s kolor-verzijom jednog od radova iz serije fotografija crkve sv. Ane gostovati na velikoj izložbi »Žene i fotografija«, koja se krajem rujna otvara u Udinama. Na izložbi će biti predstavljeno 150 autorica, od Lee Miller do Annie Leibovitz i novih nada, među kojima je i Rebeka Legović, kao jedna od četiriju autorica izabranih s područja cijele bivše Jugoslavije.Izložba u Galeriji Principij ostaje otvorena do 10. lipnja.