Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Galerija Principij

Francesco Penco; Saznajte kako je Rijeka izgledala početkom 20. stoljeća

Francesco Penco; Saznajte kako je Rijeka izgledala početkom 20. stoljeća
Francesco Penco; Saznajte kako je Rijeka izgledala početkom 20. stoljeća
Autor:
Objavljeno: 22. ožujak 2017. u 11:45 2017-03-22T11:45:28+01:00

Zanimljivo je da je Penco 1906. godine boravio u Rijeci tek jedan dan da bi napravio seriju fotografija o ključnim točkama i orijentirima grada

RIJEKA U Galeriji Principij u petak u 19 sati otvara se izložba fotografija talijanskog autora Francesca Penca (1871. – 1950.) iz Trsta, o kojem se malo zna. Taj autor zagonetne biografije, ali izuzetne, bogate i vrijedne arhive, živio je na prijelazu stoljeća u dinamičnim vremenima političkih, ideoloških i ratnih zbivanja i svojim je aparatom zabilježio mnogo relevantnoga. Njegove fotografije su dokument i ujedno umjetnička interpretacija snimljenih događaja – stoji u najavi izložbe.

Zanimljivo je da je Penco 1906. godine boravio u Rijeci tek jedan dan da bi napravio seriju fotografija o ključnim točkama i orijentirima grada. Život je na trenutak zastao i u stvarnom i u metaforičkom smislu. Snimane scene danas prepoznajemo u njihovoj promjeni.

Na tridesetak njegovih fotografija većega formata iščitava se duh grada, duh Rijeke s početka 20. stoljeća. Sve je tu – i luka, i važne kavane, hoteli, okupljališta gradske gospode... Ostavština Francisca Penca u vlasništvu je uglednog novinara i kolekcionara iz Trsta Claudija Ernéa, a Pencove fotografije Rijeke upravo se na ovoj izložbi, koja će biti otvorena do 7. travnja, prvi put pokazuju javnosti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.