"Simply the best"

Četiri sjajne glazbene noći: Završen Baška International Guitar Festival

Mladen Trinajstić

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Snimio Mladen TRINAJSTIĆ

Ovo višednevno festivalsko zbivanje mali Jurandvor, jednako kao i Bašku, ali i otok Krk davno je pozicioniralo na mjesto važne, cijenjene i prestižne glazbene destinacije



JURANDVOR  I više no zadovoljni tijekom, ali i odjecima netom završenog, sedmog po redu Baška International Guitar Festivala bili su njegovi organizatori – poznati riječki gitarist i čelnik udruge Hal, Damir Halilić Hal te Ivana Kovačić, direktorica Turističkog ureda TZO-a Baška.


Manifestacija koja je s razlogom pred dvije godine nagrađena »Simply the best« nagradom, prestižnim priznanjem kojeg zajednički dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i specijalizirani turistički časopis »Way to Croatia«, a kojim je upravo BIG Festival proglašen najboljim u kategoriji manifestacija odnosno tematskih festivala i događanja u višednevnom trajanju i u svom je ovogodišnjem izdanju potvrdio status jedne od najkvalitetnijih i line-upom najzvučnijih glazbenih događanja na Kvarneru.


Zadovoljna publika


– Iako nam se ponekad zna učiniti da sve što ovdje radimo zna proći »ispod radara« i medija i publike, činjenica da smo i ove godine na Krk odnosu u Hrvatsku uspjeli dovesti neke od velikana gitarističke, ali i »opće« glazbene svjetske scene ispunja nas i ponosom i zadovoljstvom jednako kao što sam siguran da je i publika, a koje proteklih dana nije nedostajalo, bila zadovoljna i ispunjena nakon svake od četiriju koncertnih večeri, ustvrdio je umjetnički voditelj BIG Festivala, Damir Halilić Hal.


BIG festival, Damir Halilić Hal, Hal,


BIG festival, Damir Halilić Hal, Hal,





– Imati svake godine među izvođačima velikane koji u svojim vitrinama čuvaju Brit Awardse, Grammyje, Porine i druge slične nagrade nije malo postignuće, a upravo smo to ovdje uvijek iznova uspjevali činiti, nastavila je rezimirajući sedmo u nizu izdanje ovog festivala Ivana Kovačić ocjenivši da je to višednevno festivalsko zbivanje mali Jurandvor, jednako kao i Bašku, ali i otok Krk davno pozicioniralo na mjesto važne, cijenjene i prestižne glazbene destinacije.


Šarmantan Woody Mann


– I ove nas je godine poslužilo vrijeme te smo tijekom četriju toplih, zvjezdanih koncertnih noći upriličenih na povijesnom lokalitetu jurandvorske crkvice svete Lucije, ali i na bašćanskoj rivi imali priliku guštati u svojevrsnom presjeku svega »vrućeg« i traženog na gitarističkoj sceni, među ostalim i u nastupu velikana Woodya Manna – američkog gitarista i skladatelja koji je, osim što je nedvojbeno gitaristička legenda, ujedno i odličan pjevač, ali i šarmirajući zabavljač, napomenuo je Hal podsjetivši da je Festival, osim brojnim, svjetski poznatim legendama različitih gitarističkih stilova uvijek bio (i ostao) zanimljivim i onim mladima, djelom još i neafirmiranim majstorima svirke na žicama koji su također prepoznali »težinu« i značaj tog sad već etabliranog gitarističkog festivala.


BIG Festival, Woody Mann,


BIG Festival, Woody Mann,



Planovi za 2019.


Vrijedna i važna nadopuna BIG Festivala kojeg je, podsjetili su Halilić i Kovačić, pokrenuo i organizacijski »zakotrljao« Deni Šesnić – riječki gitarist i majstor svijetla bašćanskih korijena, uvijek su bile i ništa manje zanimljive i sadržajne prateće promocije s glazbom i gitarama povezanih knjiga, izložbe fotografija, filmske projekcije, ali i gitarističke radionice tijekom kojih su mladi domaći gitaristi imali priliku učiti i nadograđivati svoje sviračke vještine od vrsnih majstora tog instrumenta.



Pored znamenite crkve svete Lucije kao i na bašćanskoj Staroj rivi posjetitelji BIG Festivala proteklih su večeri, uz slobodan ulaz, tako imali priliku guštati u izvedbama Pandur & Savčić Flamenco Projecta, Zoran Majstorović Tria te čak tri kvarteta – The Elsewhere Quartet, The Stratitis Quartet i ZZ Quartet čijim je nastupom zaključen ovogodišnji festival. Prva, premijerna večer ovogodišnjeg festivala otvorena je pak izvedbom mladog, nagrađivanog splitskog gitarista Srđana Bulata, a potom nastavljena i koncertnim nastupom Woodya Manna. Uz koncertni program, posjetitelji BIG Festa imali su priliku uživati i u jednoj filmskoj projekciji. Naime, kao svojesvrsni uvod u festivalski program, u kompleksu sv. Lucije u suradnji s Histori Film Festom prikazan je film »I Am the Blues« redatelja Daniela Crossa.



A da organizatori ne spavaju na lovorikama dosadašnjeg uspjeha te manifestcije potvrđuju planovi za buduća izdanja ove manifestcije, a s kojima su nas, nakon ovotjednog finala ovogodišnjeg festivala, upoznali Halilić i Kovačić.


BIG Festival,


BIG Festival,



Hal nam je tako otkrio da je vrlo izgledno da u osmom izdanju festivala jedan od headlinera bude Vlatko Stefanovski koji je upravo dovršio svoj novi projekt koji bi, po njegovoj ocjeni, upravo idealno »legao« u program tog događanja.


O tom – potom, zaključili su naši sugovornici napomenuvši da su svi sudionici dosadašnjih bašćanskig festivala s otoka otišli zadovoljni i sretni, puni pozitivnih dojmova o festivalu, publici, ali i lokacijama na kojima su koncertirali, a koje su, zaključio je Hal, već i zbog svog kulturno povijesnog značaja ali i ambijentalne posebnosti svima ostale urezane u sjećanju.