Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. siječnja 2020.
Komentar Tihane Tomičić

kolumna Trumpizam pobjeđuje

Snimio Ivica TOMIĆ
Snimio Ivica TOMIĆ
Autor:
Objavljeno: 28. listopad 2017. u 15:24 2017-10-28T15:24:45+02:00

Ni u Gradskom vijeću ne sjede idealisti koji će se prije boriti za javno dobro nego za svoju stolicu u gradskom parlamentu, i na kraju će HDZ-ova oporunistička »lex šerif« politika spasiti i gospodu i drugove

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel trebao bi bistu premijera Andreja Plenkovića izliti u zlatu. Dok Plenkovića Obersnelova stranka, SDP, u Saboru pokušava rušiti na Agrokoru i strvinarskim sumnjivim aranžmanima, Obersnel bi trebao doći s Plenkovićevom slikom pod prozore Sabora i Vlade i vikati: »Živio Andrej, živio HDZ«.

Novi Zakon o lokalnoj samoupravi, popularno nazvan »lex šerif«, spasit će naime glavu riječkom gradonačelniku. Njegov je proračun u deficitu, likvidnost je upitna, a Gradsko vijeće odbilo mu je izvještaje o poslovanju većine komunalnih društava i gradskih tvrtki, uključujući i ono za organizaciju EPK, Rijeka 2020., kao i izvještaj o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine. Iz toga se može zaključiti da istih tih 17 vijećnika, koliko je bilo za rušenje Obersnelovih izvještaja, neće prihvatiti ni njegov prijedlog proračuna za 2018. godinu.

Čak i HNS, s kojim SDP u Saboru ratuje kao dijelom vladajuće HDZ-ove koalicije, ovdje je šutke podržao Obija mada je ranije svojevoljno ispao iz saveza, ali Obersnelu ni to nije bilo dovoljno da mu izvještaji prođu.

Dio PGS-a bio je suzdržan, a Srednji blok zajedno s HDZ-om odnio je primat. U takvoj konstelaciji bilo bi iluzorno očekivati da gradonačelnik u prosincu dobije podršku za svoj budžet.

No, tu uskače Andrej, naš junak s početka priče i njegov »lex šerif«. Pojašnjenje za one kojima možda nije jasno: ako Gradsko vijeće Rijeke odbije Obersnelov prijedlog proračuna za 2018. godinu, past će – ono samo, a ne i gradonačelnik. Dakle, ako stranke Srednjeg bloka i HDZ-a sruše budžet, srušit će samo sebe. Riječani će morati na nove izbore, ali ne za gradonačelnika, nego za gradski parlament.

Novi »lex šerif«, naime, predviđa da u takvoj situaciji pada vijeće, održavaju se novi izbori, a tek ako bi, teoretski, pao i Obersnelov proračun za 2019. godinu u nekom novom sazivu vijeća, tada bi se birao i novi gradonačelnik i novo vijeće.

Apsurdno i nevjerojatno! Preciznije, atraktivno i zanimljivo. Plenković je stvarno inovativan: on time naravno štiti svoje HDZ-ove načelnike po Hrvatskoj, jer mu trebaju kao interna zaštita u unutarnjim borbama u HDZ-u, ali evo ima i sretnika u SDP-u koje će to spasiti.

U takvim okolnostima, realno, ne treba očekivati da Obersnelov proračun za iduću godinu na kraju padne. Ni u Gradskom vijeću ne sjede idealisti koji će se prije boriti za javno dobro nego za svoju stolicu u gradskom parlamentu, i na kraju će HDZ-ova oporunistička »lex šerif« politika spasiti i gospodu i drugove.

Gdje si bio – nigdje, što si radio – ništa. Riječani se stvarno imaju razloga pitati zašto su u svibnju izlazili na izbore. Svojim glasovima promijenili su odnose snaga u gradskoj politici, nezadovoljni politikom lokalne vlasti, ali nažalost nisu time uspjeli naći i rješenje za sankcioniranje neefikasne gradske politike koja počiva uglavnom na proračunskom deficitu, dugovima, kreditima, čudnim zapošljavanjima i honorarima, i raznim drugim »trumpizmima«.

»Trumpizam« će opet pobijediti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.