Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
'Ladovina Ladislava Tomičića

Plastične vrećice – zastave posrnule civilizacije

Foto Sergej DRECHSLER
Foto Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 13. svibanj 2012. u 8:21 2012-05-13T08:21:00+02:00

Tomislavu Karamarku, Radimiru Čačiću, hrvatskim biskupima i njima sličnim akterima političke i društvene scene, pak, valjalo bi u ruke dati po jednu plastičnu vrećicu, da ih nose kao znak raspoznavanja, znak primitivizma i posrnulosti

U moru svinjarija što ih kao na pokretnoj traci proizvode politika i društvo teško je naći inicijativu koja će uistinu obradovati čovjeka. Kad ujutro otvoriš novine naći ćeš Tomislava Karamarka kako prezentira svoje neoustaške stavove, kao što je onaj o zabrani okupljanja u Kumrovcu i isticanju zvijezde petokrake, naći ćeš Radimira Čačića i pojesti dnevnu porciju njegove bahatosti, naći ćeš hrvatske biskupe kako lamentiraju o pitanju spolnih stanica i ljudskih zametaka, kao da upravo njima - biskupima - pripadaju svaki muškarac i svaka žena u ovoj državi. Uglavnom, sumorne stvari. A onda se odnekud ukaže ministrica zaštite okoliša Mirela Holy s inicijativom koja bi mogla značajno suzbiti naviku korištenja plastičnih vrećica. Ministrica kani zabraniti besplatno dijeljenje plastičnih vrećica u trgovinama i na tržnicama, a na svaku vrećicu plaćat će se ekološka taksa u iznosu od dvije kune. 

    Iako bi potpisani autor s većim veseljem primio radikalniju mjeru, kojom bi se u potpunosti zabranila prodaja i dijeljenje plastičnih vrećica, Mirela Holy razveselila ga je kako odavno politika nije uspjela. Tko je jednom u rano proljeće prošetao obalama naših rijeka shvatit će o čemu govorimo. Kad prođu prve proljetne bujice, obale ostaju toliko nagrđene tim plastičnim smećem, koje je gotovo nemoguće reciklirati, da vas šetnja u trenu neizmjerno rastuži. Na jednoj prošlogodišnjoj zagrebačkoj tribini o ekologiji iznesen je podatak da se u svijetu godišnje potroši 500 milijardi plastičnih vrećica. Zbog visokih troškova reciklira se tek jedan posto od ovog broja dok sve ostalo završava u prirodi. Ne postoje pouzdani podaci, ali procjenjuje se da oceanima plovi četiri milijuna tona plastike. 

    Oko 500 nautičkih milja od Kalifornije, primjerice, pluta otok plastike dva puta veći od Teksasa. Prošle godine imali smo priliku vidjeti grozne scene i na našim plažama. Otok Mljet bio je pogođen tsunamijem plastičnih vrećica i boca. Praktički je nemoguće maknuti se bilo gdje u prirodu a da ih ne vidite kako vise s drveća ili leže odbačene u šumi te plastične zastave posrnule civilizacije koja uništava sama sebe. Povjerenik Europske unije za okoliš, Janez Potočnik, prošle godine najavio je da će i zemlje EU razmotriti zabranu plastičnih vrećica. Uvodeći porez na ovu vrstu plastičnog smeća Irska je potrošnju plastičnih vrećica smanjila za 90 posto. Sad je došao red da i mi napravimo nešto po tom pitanju. Tko ne želi imati obzira prema prirodi - neka plati ekološku taksu, jer očigledno ne postoji drugi način da se takve uvjeri u nužnost zaštite okoliša. 

    Mjere ministrice Mirele Holy, valja naglasiti, neizostavno će ugroziti tvrtke koje se bave proizvodnjom plastičnih vrećica. U pitanje će zasigurno doći i određeni broj radnih mjesta, ali ovo je jedna od rijetkih prilika kad se na tu činjenicu nije pametno osvrtati, odnosno štititi radna mjesta po svaku cijenu. Dakako, zvučat će vrlo grubo, jer u pitanju su konkretne egzistencije, ali plastične vrećice su naprosto prevelik teret za okoliš i nema tog radnog mjesta koje je vrednije od dobrobiti što će je radikalno smanjenje upotrebe plastičnih vrećica donijeti prirodi. Bilo bi lijepo kad bi ova inicijativa bila samo prvi korak prema nizu ekoloških mjera koje bi rezultirale čišćim okolišem u zemlji koja iznad svega ističe svoje prirodne ljepote. Svi koji su imali priliku boraviti u velikim i razvijenim europskim gradovima mogu posvjedočiti, primjerice, da se tamo na svakom koraku mogu naći kontejneri za razvrstavanje otpada. U Hrvatskoj je teže naći kontejner za plastiku nego političara koji zna što radi. Želimo vjerovati da je ministrica Holy, svojevremeno i ekološka aktivistica, jedna od tih - političarka koja zna što radi. 

    Uspije li njezina inicijativa; ako Hrvatska uistinu prepolovi potrošnju plastičnih vrećica, na kraju mandata ćemo joj se imati na čemu zahvaliti. 

    U moru svinjarija što ih kao na pokretnoj traci proizvode politika i društvo teško je naći inicijativu koja će uistinu obradovati čovjeka. Mirela Holy nas je obradovala i zato joj valja isporučiti jedno veliko - hvala. Tomislavu Karamarku, Radimiru Čačiću, hrvatskim biskupima i njima sličnim akterima političke i društvene scene, pak, valjalo bi u ruke dati po jednu plastičnu vrećicu, da ih nose kao znak raspoznavanja, znak primitivizma i posrnulosti. Bolje zasad ne zaslužuju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.