Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Komentar Sanje Modrić

kolumna Trebamo brze i jasne odgovore

Foto Davor KOVAČEVIĆ
Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 3. lipanj 2014. u 13:18 2014-06-03T13:18:53+02:00

Dok Linićeve optužbe nedvosmisleno ne provjere i eventualno ne odbace nadležni organi ovoga sustava, Milanovića nitko pristojan ne može i ne smije braniti. Ali isto tako bi se svatko trebao suzdržati od toga da mu naprečac sudi

Uzela sam prošli tjedan ostatak godišnjeg odmora zbog obiteljskih razloga. I onda je odsutnost s posla upravo u tom terminu ispala kao veliki dobitak na lutriji budući da svih tih dana – nisam morala pisati. 

   Imala sam dojam da mi se sreća osmijehnula jer me mimoišao Linić i sve one zaglušne i žučljive, premda nepotkrijepljene optužbe koje je sasuo u brk svom šefu Zoranu Milanoviću. 

   Što bih uopće znala reći o tom naletu prljavštine koja je prokuljala van, srušila sve nasipe, brane i ustave i ozbiljno zaljuljala Vladu? Skoro ništa, jer naprosto nije bilo dovoljno informacija da se išta ozbiljno misli i zaključuje. 

   Jedino što je odmah bilo skroz na skroz vidljivo bilo je to da je bivšeg ministra financija potpuno napustila svaka samokontrola. Ali to je ništa, običan usputni dojam, prema pravoj supstanci cijele te zagonetne i šokantne priče o (navodnim) pogodovanjima, o zakulisnim interesima koje (navodno) štiti glavom i bradom predsjednik Vlade, o tajanstvenom liku premijerovog brata za koga do ovoga jedva da je itko i čuo, o kreditu HBOR-a za autopraonicu bivše bratove žene, o Ini, o (navodnoj) privatizaciji tajnih službi od strane samoga premijera koji im je (navodno) naredio da uhode Linića itd., itd. 

   A o svim tim stvarima nikakvoga odgovora nemamo ni danas. 

  Neka se samo značajno smiju svi ti geniji koji su istog momenta »znali« da su sve te Linićeve nervozne optužbe na račun Milanovića gola istina premda tužitelj za njih nije pokazao nikakvog dokaza, a da ne kažemo uvjerljivog dokaza. 

   Ali mnoge razumne promatrače u Hrvatskoj Linićeva je baraža stvarno posve zbunila. Naime, ako je jedan od najvažnijih ministara u ovoj vladi, koji je usto i jedna od najjačih političkih figura ove garniture, opazio da se događaju razne ružne stvari koje sada iznosi tražeći Milanovićevu smjenu i izvanredne izbore, zašto ni na jednu od njih nije reagirao u realnom vremenu, nego to čini tek sada? 

   Kako to da nije prijavio Krešimira Milanovića ako je on, kao što Linić sada tvrdi, po raznim ministarstvima pokušavao trgovati bratovim utjecajem, ili zašto barem zbog tog tipa nije napravio pošteni rusvaj u Vladi? Zašto je branio od smjene Antona Kovačeva, sada već bivšeg direktora HBOR-a, ako je upravo za njegovoga mandata sporni kredit dodijeljen Milanovićevoj šogorici i bratu? Zašto moćni ministar financija nije intervenirao na nepravilnosti u Ini nad kojima se sada javno zgraža. I zašto je odlučio šutjeti o tome da je (navodno) bio praćen sve dok ga Milanović nije smijenio? 

  Izgledalo je uvijek – meni svakako jest – da je Slavko Linić puno jača osobnost od ove koju sada gledamo, počevši od te famozne press konferencije pa do svih ostalih medijskih istupa kontra predsjednika Vlade i SDP-a. Ali smjena s ministarskog položaja za njega je očito bila kamen koji ga je slomio i izbacio iz takta. Naravno, dok Linićeve optužbe nedvosmisleno ne provjere i eventualno ne odbace nadležni organi ovoga sustava, Milanovića nitko pristojan ne može i ne smije braniti. Ali isto tako bi se svatko trebao suzdržati od toga da mu naprečac sudi. 

   I zato je najmudrije postupio predsjednik Ivo Josipović koji je odmah zatražio potrebna očitovanja. To su u najkraćem roku trebali napraviti i svi drugi, ali USKOK se probudio tek jučer. Trebamo hitne i jasne odgovore, a ne spletke, insinuacije i svrstavanja napamet.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.