Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 2n
Sutra: 7° 7° 2n
29. siječnja 2020.
Pregled tjedna

Komentar ŠPAJZA SANJE MODRIĆ Plenković nije izgovorio riječ - "stečaj"

Foto Igor Kralj / PIXSELL
Foto Igor Kralj / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 31. ožujak 2019. u 7:51 2019-03-31T07:51:10+02:00

Donosimo pregled tjedna iz pera naše kolumnistice Sanje Modrić.

PONEDJELJAK Međutim, Tolušić i Curić su prijatelji

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je 26. rujna da nema ništa s Blažem Curićem koji je, zaboga, »samo jedan od šest vozača u njegovom ministarstvu«.

To je bio ministrov komentar nakon što je Curić uhićen zajedno s Franjom Vargom pod sumnjom da je Vargi dojavio kako mu je policija za petama te ga alarmirao da hitno uništi svu dokumentaciju o lažnim SMS porukama za račun Zdravka Mamića i Ivice Todorića. Tolušić je djelovao kao da ga se taj incident ni na koji način ne tiče te je poručio kako očekuje da će »apsolutno svi koji su imali prste u ovoj aferi biti procesuirani i kažnjeni«.

Curić – za koga se ispostavilo da je ne samo vozač u Tolušićevom ministarstvu, nego i kum potpredsjednika HDZ-a Milijana Brkića – kod Tolušića je momentalno dobio otkaz. On i Varga nedavno su pušteni da se brane sa slobode nakon šestomjesečnog pritvora, a u veljači je protiv njih podignuta optužnica.

No, zaklela se Zemlja Raju... pa sada znamo i to da Curić nipošto nije bio »samo vozač« nego i jedan od najprisnijih Tolušićevih prijatelja. Samo tri mjeseca prije nego će »samo vozač« Curić završiti u rešetkama, on je s Tolušićem i još šestoricom pajdaša putovao na svjetsko nogometno prvenstvo u Kalinjingrad. Telegram je objavio njihov zajednički selfi.

Foto Patrik Maček / PIXSELL

– Bio je to privatni izlet. Unajmili smo kombi i podijelili troškove. Vozili smo naizmjenično. Ja i moje društvo – iscijedio je tim povodom novinar iz Tolušića.

Potpredsjednik Vlade dosta se ušutio nakon afere s navodnom fotomontažom na kojoj lik s njegovom glavom drži na koljenima polugolu djevojku i mjerka porciju kokaina. Sad kad je utvrđeno da je lagao o Curiću, više mu nikad ne bismo trebali čuti glasa.

UTORAK Ni u HAZU-u nisu čuli za nepotizam 

HAZU-bira-nove-clanove-medu-kojima-i-do-deset-redovitih_ca_large

Pojedinim članovima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i pojedinoj njihovoj djeci trebalo bi objasniti što znače pojmovi »nepotizam« i »sukob interesa«. Jer dva od ukupno devet razreda HAZU-a ove su godine naumila ovjenčati sina i kći dvojice svojih članova godišnjom nagradom Akademije, a sretni laureati tu su čast i prihvatili.

Razred za društvene znanosti namijenio je povelja za najveće znanstveno dostignuće iz njihovog područja dr. Petru Feletaru, sinu akademika HAZU-a Dragutina Feletara, čiji otac ove godine sjedi i u odboru za nagrade. A Razred za medicinske znanosti složio se da je krunski doprinos medicini dala dr. Nives Pećina-Šlaus koja je kći akademika Marka Pećine i snaha akademika Ive Šlausa.

Moguće da ovo dvoje kandidata doista nema konkurencije među učenim glavama u Hrvatskoj, to ne znam. Ali onda postoje i druge znanstvene nagrade i priznanja kojima ih društvo može obasuti, a da to ne bude baš HAZU. Kako bilo da bilo, neukusno je dijeliti časti baš djeci svojih akademika. Ali sumrak kriterija nadvija se nad cijelu ovu državu pa je očito zamutio pogled i u odajama HAZU-a. Kad je vijest objavljena, akademik Pećina je izjavio da »djeca akademika ne bi trebala biti kažnjena jer su im roditelji akademici«.

No razum se za dva dana ipak probudio usljed negativnog publiciteta pa je u HAZU-u izglasano da sin i kći ipak lete s popisa za nagrade. Malo je žalosno da i akademicima, baš kao i političarima, treba crtati da se neke stvari naprosto ne rade.

SRIJEDA Kujundžićeve filipike 

Nakon vijesti da je jedna gospođa u javnoj bolnici morala otrpjeti pobačaj na živo jer su je svi anesteziolozi odbili sedirati pozivajući se na prigovor savjesti, ministar zdravstva Milan Kujundžić udavio je novinare malim predavanjem o pravu zdravstvenog osoblja da se protive abortusu, ali i paralelnom pravu žena na abortus.

Kujundzic-razmislja-o-penalizaciji-onih-koji-se-ne-odazivaju-na-preventivne-preglede-za-otkrivanje-raka_ca_large

No kod nas je stvar s prigovorom savjesti toliko eskalirala da to dvoje više ne ide zajedno. Odnosno, ide uvijek na štetu žena. Jer sada se iza priziva savjesti više ne sklanjaju samo ginekolozi, ponegdje kompletan sastav u ustanovi, nego i liječnici koji daju narkozu, i sestre primalje, a uskoro će i svatko kome to padne na pamet. Čekamo da i čistačice počnu odbijati metenje soba u kojima leže žene koje su pobacile i da bolničke servirke odluče ustegnuti obroke pacijenticama koje čuvaju trudnoću nakon umjetne oplodnje. Već smo čuli za slučaj zagrebačke apoteke koja je odbila izdati kontracepcijske tablete propisane na recept. A i za političku stranku koja piše zakon s idejom da se pobačaj zabrani uvijek osim kad se utvrdi da trudnoća za ženu znači – sigurnu smrt.

Ne trebamo, dakle, šuplje filipike od ministra Kujundžića nego ministarsko djelovanje da se ovo ludilo obustavi i prekine, i to zakonom od koga neće biti odstupanja. Recimo: od danas više nema zapošljavanja u javnoj ustanovi ako postoji prigovor savjesti protiv abortusa ili bilo kojeg drugog znanstveno opravdanog i zakonom zajamčenog medicinskog postupka. Tko upisuje specijalizaciju, isto tako. A ovima koji po bolnicama afektiraju jer im se dopustilo da se razmašu bilo bi ispravno smanjiti plaće jer dijapazon svojih dužnosti ne obavljaju u potpunosti. Pa ćemo vrlo brzo vidjeti kako faktor savjesti ekspresno kopni i pada.

ČETVRTAK Tko je zapalio Ormar

Foto Facebook

Rijetko odvratna stvar dogodila se u Zagrebu. Netko je noću polio benzinom i zapalio Otvoreni ormar, mjesto koje su dobri ljudi organizirali kako bi građani mogli donositi odjeću i obuću da je uzmu oni koji nemaju ni jaknu, ni čitave cipele, ni topli donji veš. Izgorjelo je sve. Ormar je bio na otvorenom prostoru, bez ograde, ključa i zaštitara koji bi pazili na poklonjenu robu kad grad spava. Stvarno, tko bi pomislio da postoji neki bijesni manijak ili kakav obijesni gad koji će se prišuljati kad ga nitko ne vidi i podmetnuti oganj pod tu krasnu akciju solidarnosti s gradskom sirotinjom? A to pogotovo ne ide u glavu volonterima koji otvorenog srca pomažu onima koje sami ni ne poznaju. Oni nikad nikoga nisu pitali za koga im treba džemper iz Ormara, ni zašto uzima dva kaputa a ne jedan.

No, evo, ima među nama i takvog ljudskog smeća. Teško da će policija ikad naći počinitelja, kako da ga prepoznaš u ovolikom gradu? Pogotovo je loša okolnost to što su naivni volonteri, kojima su u pomoć priskočili i stanovnici tog kvarta u kome je smješten Ormar, odmah ujutro počistili sve tragove paljevine odlučni da nastave s onim što su započeli. Ali čovjeka bi više radovalo da se nađe toga koji je ovo učinio, nego da se konačno osudi bilo kojega od ovih poznatih i moćnih mamlaza kojima procesi traju po deset godina. Ne znam kakva bi bila zakonska kazna, ali takvoga bih voljela vidjeti u rešetkama bar jedno deset godina.

PETAK Sudovi za Uljanik još čekaju Vladu

Foto Damir Škomrlj

Što će na kraju biti s Uljanikom i 3. majem još i dalje je posve nejasno iako je u dijelu javnosti protumačeno da oba škvera idu u stečaj.

Jer, sudovi su – jedan pa i drugi – za oko mjesec dana odgodili odluke o oba stečaja, i to u perfektnoj vremenskoj rezonanci s nejasnoćama i dvosmislicama koje smo mogli čuti od Plenkovića i iz Vlade. To je znakovito, reklo bi se kod nas u Hrvatskoj.

Riječka sutkinja u slučaju 3. maj izjavila je kako ona »ne želi biti grobar brodogradnje« iako joj svi elementi za odluku o stečaju leže na stolu. A sudac koji odlučuje o Uljaniku u petak je odgodio ročište nakon što je od predsjednika Uprave Uljanika Emila Bulića čuo da je on u četvrtak, odmah nakon sjednice Vlade, bio na sastanku s premijerom Plenkovićem i njegovim timom »kako bi razmotrili koji dio ponude strateškog partnera nije prihvatljiv te razmotrili alternativna rješenja«.

Sudovi, dakle, očigledno čekaju Vladu.

A Plenković se zapravo nije izjasnio. U svom malom ekspozeu o sudbini Uljanik grupe spominjao je i »povlačenje crte«, i »socijalni aspekt«, i to da restrukturiranje s Debeljakom i Brodosplitom u Banskim dvorima nema prolaznu ocjenu, ali riječ »stečaj« nije upotrijebio ni jednom. Nije vjerojatno da je to bilo slučajno. Zato u uhu ostaje Plenkovićeva opaska o »drugim rješenjima«. To znači da opcija restrukturiranja i dalje visi u zraku. I Tomislav Debeljak je na pitanje je li priča s preuzimanjem Uljanik grupe za njega završena odgovorio: »Nikad ne reci nikad«. A direktor Uljanik grupe Bulić tvrdi da će Vlada sljedeći tjedan razgovarati s Europskom komisijom o »mogućim rješenjima u cilju nastavka restrukturiranja Uljanika«.

Zato se u ovom trenutku čini da ništa još nije gotovo. Ako je tako, to je pametno. Logično je da se Vlada želi izvući iz ovog blata sa što manje troškova. Ali ni gašenje dvaju brodogradilišta nije odluka koja će im donijeti popularnost. Zato treba još čekati i ne brzati sa zaključcima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.