Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
28. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ "Sigurnost i povjerenje" za politički podobne

Foto Pixsell
Foto Pixsell
Autor:
Objavljeno: 26. ožujak 2019. u 12:58 2019-03-26T12:58:27+01:00

Ministru unutarnjih poslova Božinoviću i ravnateljstvu Policije ne smije se dopustiti da se sad prave ludi kao da se to njih više ne tiče i da ne poduzmu ništa. A nismo čuli da u Vinkovcima išta poduzimaju

Baš divno. Netko sa stranačkim ovlastima nazvao je kumu ministrice Žalac da se ispiše iz HDZ-a što je ona, kako saznajemo, odmah potom i učinila. Njen slučaj – koji do jučer uopće nije bio slučaj – sada je preuzeo DORH pa možda dobije i kaznenu optužnicu kao što bi je dobio i svatko od nas.

Taj vrlo nezgodan obrat po ministričinu prijateljicu uslijedio je – kao i uvijek, uostalom – tek kad su priču o njoj, tri mjeseca nakon što se zbila, iskopali mediji i iznijeli je pred građane i birače.

Do tog zlosretnog trenutka prijateljica je mogla biti sto posto spokojna kao što je i bila. Jer lokalna policija nije zapazila ni jednog elementa kaznenog djela u tome što je gospođa s ovako korisnim prijateljstvima i kumstvima automobilom bubnula u pješakinju na nogostupu i prouzročila joj potres mozga.

Što je s 1,34 promila alkohola u krvi – dopušteno je, koliko znamo 0,5 – takva, blaženo natreskana, vozila svoje dvoje djece. I što je nakon pijane nesreće brže bolje pobjegla i ostavila ženu koju je pregazila da leži na pločniku.

Tko bi ga znao bi li lokalna policija ikada stvarno i poželjela identificirati vozačicu da joj s automobila nije ispala tablica koju su našli ljudi koji su pritrčali pomoći žrtvi i pozvati Hitnu. Ali kad je već ispalo tako nezgodno, barem su pokušali nasanjkati DORH nalazom iz koga su izostavili medicinsku dokumentaciju o ozljedama oštećenice i ocjenom da je bila riječ samo o »lakšima«.

Ali, evo, taj je vlakić napokon ipak vraćan na tračnice, vidjet ćemo kako će stvar ići dalje s DORH-om. Kod koga je sada i situacija s ministricom Žalac koju lokalna policija također nije kazneno prijavila kad je bez valjane vozačke dozvole pregazila djevojčicu i nanijela joj tešku tjelesnu ozljedu.

Organi državne službe koji paze na red i zakon pod uzvišenim motom »Sigurnost i povjerenje« zaključili su odmah po uviđaju da je to dijete bilo »neoprezno«, dijete ko dijete, a ne ministrica. Ona je maloj odnijela krunicu. Pa ćemo i taj rasplet vidjeti.

No dok tužiteljstvo radi i premišlja se o ova dva politički taktilna slučaja, a premijer Plenković guta knedličke jer mu se nabija na nos serija konsekutivnih skandala oko njegove ministrice za europske fondove, a do jučer i za europske izbore, željeli bismo znati što se točno sada događa s dotičnom lokalnom policijom. Sada kada je za njih nastupila faza »brigo moja pređi na drugoga«, istraga je trebala već početi da se tamo svima tresu gaće.

Jer mazanje očiju i javnim pritiskom iznuđeni potezi ne mogu prikriti činjenicu da su utjecajna Gabrijela Žalac i njena kumica od lokalne policije dobile bonus i da se njihove postupke pokušalo prostački zataškati.
Stvari se, dakle, moraju dovesti do kraja.

Mora se, to jest, utvrditi tko je za to tamo bio kriv. Što ne valja, a očito ne valja, u lokalnoj policiji? Je li ih netko pritiskao da kaznena djela ministrice i njene prijateljice razblaže u tanku bevandu i preimenuju ih u obične prekršaje? Je li netko zvao? Koga? I tko? U čijoj su se kancelariji pisali preparirani izvještaji za DORH, a u čijoj ono smutljivo priopćenje o udesu koji je izazvala Žalac. Ili je nevolja i tome da tamošnja policija »samo« radi pod neonskom lampom autocenzure koja im je danju i noću uperena u mozak. Jer inače nema mira ni napredovanja, niti će te nadređeni ikad više lijepo pogledati.

To, dakle, želimo da se nepobitno utvrdi, da se o tome obavijesti nas koji taj pogon plaćamo, da se onda snose posljedice i da se dogode nužne promjene. Zato se ministru unutarnjih poslova Božinoviću i ravnateljstvu Policije ne smije dopustiti da se sad prave ludi kao da se to njih više ne tiče i da ne poduzmu ništa. A nismo čuli da u Vinkovcima išta poduzimaju.

Od ove vlade, koja inače obožava imenovati povjerenstva, radne skupine i stručne komisije, očekujemo da u toplo gnijezdo lokalne policije pošalje neko takvo tijelo za kontrolu i procjenu koje će razgovarati sa svima, naći uzroke ove sramote koju smo tamo vidjeli i poduzeti korake. Ne bih bila nimalo sumnjičava oko toga da će se naći ako se bude tražilo.

Neki uvijek propjevaju ako inspekciji na čelu ne piše da ima figu u džepu. Nisu nikad svi umreženi, nisu svi sretni, nekima je sigurno neugodno što se kod njih radi kako se radi. A ako toga ne bude, onda možemo biti sigurni da je cijeli policijski sustav na istom osiguraču. Sigurnost i povjerenje za politički podobne.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze