Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
24. siječnja 2020.
Komentar

kolumna SANJA MODRIĆ Pih, Fabrio, pa tko to uopće čita?

Foto  Davor Visnjic/PIXSELL
Foto Davor Visnjic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 7. kolovoz 2018. u 22:14 2018-08-07T22:14:16+02:00

Nije bio dan kada pišem, pa sada moram unatrag, na subotu. Moram jer toga je dana umro Nedjeljko Fabrio i puknut ću ako se na to ne vratim.
Gledam, dakle, u subotu Dnevnik Nove TV, jedne od triju nacionalnih televizija, za koju se, dovraga – kao ponosnu posjednicu nacionalne koncesije – valjda podrazumijeva da će uočiti događaje koji su važni za naciju. No od njih ni jedne jedine riječi o tome da nas je napustio jedan od najvećih hrvatskih suvremenih književnika, jedan od onih koji bi se lako ogledao i s drugim velikanima cijelog razdoblja naše pismenosti. Odmah sam ljuta jer pisca Vježbanja života, Berenikine kose, Smrti Vronskog i niza drugih važnih djela novije hrvatske literature, nema u najavi Dnevnika ni slikom, ni retkom. Ali mislim, kvragu, bit će ipak do kraja bar nešto. I ne bude ničega.
Poslije, onako ljuta, pregledavam redom glavne informativne emisije na HTV-u, RTL-u i televiziji N1. Na RTL-u ništa u najavi i ništa do kraja. Na televiziji N1 mala čitana informacija na samom izlazu iz formata s prepričanom protokolarnom izjavom predsjednika HAZU-a Zvonka Kusića koga su valjda nazvali telefonom.

Na HTV-u također ništa u špici, ali do »nezanimljive« smrti akademika Fabrija ipak dolazimo pri samom kraju emisije. Do njegovih 90 sekundi, cijelih se 27,48 minuta razvlači najava scenarija sutrašnje proslave Oluje u Kninu, što će Plenković, što li Kolinda itd... Zatim se dotirana hrvatska narodna institucija i javni servis nadugačko posvećuje vrućinama u Portugalu i Španjolskoj, gužvama i plažama, te sve to obilato začinja insertima u kojima im veseli turisti, crveni u licu, povjeravaju da im je strašno vruće i da stalno piju vodu.
Poslije toga ide proslava Ilindena u Makedoniji, pa sport. A onda, hajde, može i piščeva smrt. Fabrio, erudit i stilist, dobitnik Herderove nagrade, Nazorove i puno drugih, statistički podaci iz leksikona, sve suvo kao pijesak u pustinji Gobi, a nitko živ da nešto kaže o njemu u kameru, da se osvrne i naglasi kako bogato nasljeđe ostavlja pokojnik hrvatskoj baštini.
Da je Severina objavila ljubavni roman, u informativnim programima sve bi tutnjalo i praskalo. Kao i kad Thompson pusti novi album. Kao i kad se onaj Marko Skejo s brčićima iz HČSP-a ustoboči protiv nekog kazališta. Kao i kad netko tko ne razlikuje č i ć navali dirigirati kulturom. Obilat prilog u dnevnicima takvim je »prijelomnim« kulturnim trenucima zagarantiran kao koštica u prepolovljenoj šljivi.

Ali Fabrio zato bude ili prešućen, ili otaljan. Možda će na takvoga kao on doći red, a možda i neće, poslije obljetnice u Kninu i češljanja konjskih repova za Alku, prognoze za sutra, namještenih turinira u mačevanju za turiste, pohvale zimnici od paprike, paradajza i kiselih krastavaca, vijesti da se novozelandska premijerka poslije poroda vraća na posao i požara u Kaliforniji. Fabrio... kako ono, Nedjeljko? Tko je taj uopće? Pa tko to čita?
Čudno je i zazorno to naše, kao iz neke iracionalne besvijesti dirigirano domoljublje, koje se iscrpljuje i ispražnjuje kroz nogomet, zastave, dernjavu na tribinama, ruke deponirane preko srca i šuplje priče o hrvatskim vrijednostima. A kad prava vrijednost utrne, onda se to i ne primijeti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.