Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 3
Sutra: 11° 11° 3
27. siječnja 2020.
Pardon

kolumna SANJA MODRIĆ Mi smo narod magaraca

Svijeće za preminulog dječaka pred zgradom Hitne pomoći u Metkoviću / Foto Ivo Cagalj/PIXSELL
Svijeće za preminulog dječaka pred zgradom Hitne pomoći u Metkoviću / Foto Ivo Cagalj/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 21. prosinac 2018. u 18:37 2018-12-21T18:37:08+01:00

Mi smo stvarno narod magaraca. Dvoje male djece iz Metkovića pokopano je jer u Hitnoj pomoći u više navrata nisu prepoznali u kakvom su stanju i još uvijek traju puste rasprave o tome je li negdje uopće bilo greške

Dođe ti da pukneš gledajući kako se u Hrvatskoj sve najluđe ludosti prihvaćaju pod normalno i kako sve može postati relativno. Bivši premijer Sanader u nedjelju je, recimo, snimljen na aerodromu u Parizu. Ali ujutro nije došao na ročište za aferu INA-MOL.

Privatna poliklinika izdala mu je potvrdu da se razbolio od crijevne viroze. Izostanak opravdan, novo ročište u veljači. Optužnica za mito podignuta je 10. lipnja 2014., proces ulazi u 2019. godinu. Još dva mjeseca odgode. Dva po dva, kao u onom bosanskom vicu.

Ista i slična otezanja prolaze tisućama puta u pravosudnim slučajevima širom Hrvatske. Raspravlja se o hrpama izuzeća, pale lažne ispričnice i papiri za neodgodive službene puteve, odvjetnici bojkotiraju rasprave, vještačenja izravno proturječe jedna drugima... Dijapazon sredstava kojima se ovdje možeš rugati pravdi dug je kao žirafin rep.

Evo, nakon skoro 10 godina, tek je ovih dana okončan postupak protiv šefa zagrebačke porezne ispostave Zdravka Markača i poreznog inspektora Ranka Vukoje. Primili su 35.000 eura mita. A da apsurd bude potpun, osuđenom Markaču zabranjen je rad u državnoj službi na pet godina. Korumpirani poreznik za pet godina postat će pošten?

Tek prvostupanjska presuda izrečena je i bivšem dekanu Pravnog fakulteta u Splitu i članu Državnog sudbenog vijeća Borisu Buklijašu. »Uglednik« je zamračio 860.000 kuna, pritvoren je prije više od pet godina.

U međuvremenu se saznaje da tajnica u uredu nekoliko premijera Sandra Zeljko, ona iz afere dnevnice, još uvijek prima državnu plaću iako se skoro dvije godine čak nije ni pojavila na poslu, a upravo je premještena – u MUP.

A sada u realnom vremenu možemo pratiti i kako se teorija relativnosti po kanonu hrvatskog pravosuđa testira na slučajevima Daruvarac i Metković. To što je sadist »Daruvarac« pušten da se brani sa slobode nije, izgleda, ničija odgovornost.

Okej, kaže glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, moglo ga se optužiti za pokušaj ubojstva 18-godišnje djevojke pa ne bi bio pušten, ali »kolega je na temelju činjenica« procijenio da to nije bilo to. I zato je njegova odluka ispravna.

A nema greške ni kod zadarskog suda, to tvrde i najviši pravosudni dužnosnici – i predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, i predsjednik Udruge sudaca i vrhovni sudac Marin Mrčela.

Dakle, svi oni kojima se ne dopada što je »Daruvarac« na slobodi paranoični su amateri koji bez razloga uznemiravaju opću javnost. Hrvatska je očito jedina zemlja u kojoj se ne smiješ buniti što ćeš optužene patološke nasilnike sresti kad s djecom ulaziš u gradski autobus.

Mi smo stvarno narod magaraca. Dvoje male djece iz Metkovića pokopano je jer u Hitnoj pomoći u više navrata nisu prepoznali u kakvom su stanju i još uvijek traju puste rasprave o tome je li negdje uopće bilo greške.

A šefica Hitne dr. Marijana Matić usuđuje se izjaviti da je kod ove posljednje smrti djeteta kriva »sudbina«, ta »zašto mislite da je netko zakazao?« Na isti način istupa i dr. Lada Zibar, predsjednica Povjerenstva za medicinsku etiku, suočena s viješću da su u dva tjedna građani prijavili 72 slučaja podmićivanja liječnika. – Svatko može doći i nekoga optužiti – kaže hladnokrvna etičarka Zibar. Da. Narod magaraca. Plaćaj sve to i trpi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.