Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Pardon Sanje Modrić

kolumna Da mi je biti zastavnica

Za postavljanje i skidanje zastava te za servisiranje ovih koje su trajno izvješene u Zagrebu, Milan Bandić će angažirati tri privatne tvrtke / Foto NL arhiva
Za postavljanje i skidanje zastava te za servisiranje ovih koje su trajno izvješene u Zagrebu, Milan Bandić će angažirati tri privatne tvrtke / Foto NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 14. rujan 2017. u 22:58 2017-09-14T22:58:00+02:00

Sav zadatak tih sretnika, kojima će na račune kapati pripadajući dio od tih četiri milijuna kuna, bit će da osam puta na godinu prikače zastave na 81 stup i da ih za nekoliko dana skinu, da dvaput na godinu dekoriraju zastavama jednu ulicu i da motre je li se koja od »stalnih« zastava ruinirala pa da umjesto nje stave novu. Krasnog li zanimanja, majke ti

Za osam praznika godišnje, u Zagrebu se, na 81 jarbol, podižu državne zastave. Dva puta godišnje, zastavama se posebno ukrašava Vukovarska ulica. A na ulazima u Zagreb trajno vijori 14.600 zastava, od kojih ponekad pokoju treba zamijeniti jer pobijeli od sunca ili je pocijepa vjetar. Za postavljanje i skidanje zastava te za servisiranje ovih koje su trajno izvješene, Bandić će angažirati tri privatne tvrtke, a iz proračuna će im se svake godine plaćati ukupno po četiri milijuna kuna. Natječaj je raspisan i čeka se odluka o ponuđačima s kojima će biti sklopljen taj kraljevski posao.

Sav zadatak tih sretnika, kojima će na račune kapati pripadajući dio od tih četiri milijuna kuna, bit će da osam puta na godinu prikače zastave na 81 stup i da ih za nekoliko dana skinu, da dvaput na godinu dekoriraju zastavama jednu ulicu i da motre je li se koja od »stalnih« zastava ruinirala pa da umjesto nje stave novu. Krasnog li zanimanja, majke ti.

Da sam prije znala kako se lako može zaraditi recimo dva, ili čak tri mlijuna kuna godišnje, otvorila bih istog časa firmu za zastave i postala bih zastavnica. Dodatni posao par dana u godini i potkožiš se kao Mamićevi, samo sve legalno. Ne znam, doduše, bi li me Bandić uzeo, ima on svoje posebne kriterije kad bira s kim će raditi biznis za naš novac. Ali, časna riječ, kod mene bi zastave bile kao vojska za te pare, i poštirkane da ljepše stoje. I ne bi mi se dogodilo da se toliko dekoncentriram pa da izvjesim neke patvorine, kao što su bile one Bandićeve na Domovinskom mostu za godišnjicu Oluje, s naopako prišivenim grbom.

OK, možemo se oko toga zezati kad smo baš jako dobre volje, ali četiri milijuna za to malo gore-dolje sa zastavama uopće nije stvar za zafrkanciju.

Sa svetom podrškom obilatog zagrebačkog prireza od 18 posto, u Bandićevom Holdingu pozapošljavano je 10.394 ljudi, skoro da im ni Todorićev Konzum nije bio ravan, i to na vrlo lijepim plaćama. Osim onih vrijednih trudbenika koji voze autobuse, čiste smeće i instaliraju plin, ima tu svega i svačega. Korijenje cijelih mnogobrojnih obitelji do penzije se prepliće u gradskim kancelarijama i tvrtkama. Nevistići, Barbiri i Jurčići, zetovi, ljubavnice, nećaci, sinovi iz prvog braka i krsne kume natrpali su se u gradskoj upravi, milina jedna, i to su samo tih par koje su prokužili pakosni novinari.

Neki od gradskih »službenika« ne vole ni dolaziti na posao, toliko im je omrzlo da se zlopate dan na dan. Antikorupcijsko povjerenstvo našlo je kod Bandića trista čuda. Citat: »Svaki četvrti zaposlenik Holdinga radi na mjestima za koje ima nižu stručnu spremu od propisane pravilnicima i sistematizacijom«. U Gradskim grobljima, na primjer, na ta neka četiri radna mjesta trebale bi biti zaposlene ukupno 23 osobe, a eno ih 47. Puta dva.

Nije ništa bolje ni u Robnim terminalima, Gradskim tržnicama, Vodoopskrbi i odvodnji, Zagrebačkim cestama, Zagrebparkingu, Zagrebačkom velesajmu i svim tim drugim podružnicama Holdinga, kamo Bandićeva vlast, direktno preko grbavih leđa građana, nemilice zbrinjava po političkim, zavičajnim i prijateljskim vezama.

Kakva drskost da cijeli taj parazitski balon klijentele ne može ni zastave povješati za plaće tih deset puta na godinu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.