Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. prosinca 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

Komentar Predsjedničino samoponižavanje nema granica. Svaki građanin mora biti tužan zbog ovoga što se događa

Predsjedničino samoponižavanje nema granica. Svaki građanin mora biti tužan zbog ovoga što se događa
Predsjedničino samoponižavanje nema granica. Svaki građanin mora biti tužan zbog ovoga što se događa
Autor:
Objavljeno: 10. kolovoz 2019. u 13:28 2019-08-10T13:28:00+02:00

Čovjeka koji ju je jednom proglasio i bestidnicom, Kolinda Grabar-Kitarović uz najviše počasti prima na Pantovčaku i srdačno čavrlja s njim u trenucima kad je zemlja bila fokusirana na smrt prvog hrvatskog vojnika u međunarodnoj misiji?! 

Biračko tijelo HDZ-a svjetonazorski je vrlo homogeno. Ti su ljudi jednostavno desničari. Ali, postoji među njima jedna razlika. Većina će ih na izborima biti uz tu stranku kakve god njezino vodstvo zastupalo stavove, a manjina ih, ako procjenjuje da se politika HDZ previše razvodnila, nije nesklona podržati opcije koje su na glasu kao još desnije.

S potonjima je problema imao i Ivo Sanader. Kako je bivši HDZ-ov premijer, navodno zagovornik detuđmanizacije Hrvatske, to rješavao? Uglavnom novcem.

Marku Perkoviću Thompsonu je 2007. masno platio da ne pjeva na predizbornim skupovima HSP-a. S obzirom na to da je »Hrvatski tjednik«, medij utjecajan u određenom dijelu populacije, žestoko napadao Sanadera, on ih je odlučio neutralizirati tako da ih se kupi. Tijekom istrage vezane za Fimi Mediju isplivali su i detalji o tome kako je, po Sanaderovom nalogu, pronađen kupac za »Hrvatski tjednik«. Više je sudionika tog procesa ispričalo to istražiteljima, o ovome se sve zna.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nalazi se danas u sličnoj situaciji kao Sanader u svom prvom premijerskom mandatu, kad je, nakon obećanja da neće dati Haagu hrvatske generale, poduzimao sve kako bi uhvatio odbjeglog Antu Gotovinu.

Neki predsjedničini potezi, poput poziva u Hrvatsku Aleksandru Vučiću ili približavanje Andreju Plenkoviću, udaljili su je od tvrde desnice, koja je stalno u raskoraku između HDZ-a i još radikalnijih stranaka. Ta ju je desnica doslovno obožavala, u »Hrvatskom tjedniku« Kolinda Grabar-Kitarović imala je nekad status novog Tuđmana. Ali, nekako su je otpisali.

I što sad predsjednica radi? Stanje u hrvatskom društvu ipak se promijenilo, a i Kolinda Grabar-Kitarović nije Sanader. Nije ona u poziciji da jednostavno izvadi novac iz blagajne državnih poduzeća i pokuša njime otupiti oštricu kritičara s desna. Predsjednica im se zato dodvorava.

U Splitu je nije bilo na Thompsonovom koncertu, ali je otvoreno kalkulirala s mogućnošću da se tamo pojavi. Govorila je prethodnih dana da je zaljubljena u Thompsonove pjesme, a njega, desničarsku ikonu, nazvala je velikim domoljubom. Budući da je Thompson, makar će za dobar honorar rado pristati da ne pjeva za domoljube, izrastao u simbol hrvatstva, koketirajući s njim Kolinda Grabar-Kitarović nastoji poslati poruku da je i dalje ona ista iz 2014., kad su je nacionalisti strastveno prigrlili.

Što se tiče »Hrvatskog tjednika«, predsjednica ih želi opet pridobiti upravo objavljenim intervjuom, putem kojeg se izravno obratila »dragim Hrvaticama i Hrvatima i svim hrvatskim državljanima u domovini i svijetu«. 

Ovaj joj je razgovor bio toliko važan da je, kako je u uvodu napisao autor, glavni urednik i direktor »Hrvatskog tjednika«, Ivica Marijačić, na dan kad je iz Afganistana stigla vijest o pogibiji skupnika Josipa Briškog, za njega odvojila čak sat i pol i osobno mu »ukazala poštovanje koje se ne pamti«.

Dakle, čovjeku koji ju je jednom proglasio i bestidnicom, Kolinda Grabar-Kitarović uz najviše počasti prima na Pantovčaku i srdačno čavrlja s njim u trenucima kad je zemlja bila fokusirana na smrt prvog hrvatskog vojnika u međunarodnoj misiji?! Kakva je ovo razina samoponižavanja. To nema granica. A možda sasvim uzaludno.

Jer, Kolinda Grabar-Kitarović nije dobila nikakva Marijačićeva jamstva da će je ubuduće pustiti na miru, a kamoli da će »Hrvatski tjednik« podržati njezinu kandidaturu.

Svaki građanin Hrvatske, neovisno o političkoj orijentaciji, mora biti tužan zbog ovoga što se posljednjih tjedana događa s predsjednicom Republike, koja ipak predstavlja nekakvu instituciju. Na što će sve ovo izaći.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.