Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. siječnja 2020.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Hrvatsko povjerenstvo najbolje na svijetu

Hrvatsko povjerenstvo najbolje na svijetu
Hrvatsko povjerenstvo najbolje na svijetu
Autor:
Objavljeno: 26. studeni 2017. u 17:29 2017-11-26T17:29:40+01:00

Za Josipa Borića svijet počinje i završava s HDZ-om. Cijeli njegov život godinama se vrti oko te stranke. Borić je poznat po tome što je u sabornici kao zastupnik u stanju izgovoriti apsolutno sve kako bi branio HDZ. Ali, kad ga je HDZ imenovao u istražno povjerenstvo za Agrokor, odlučio je da će se u toj ulozi ponašati kao da ne pripada niti jednoj stranci. Smatrao je da ga članstvo u povjerenstvu obvezuje da bude nepristan i da mu isključivi cilj mora biti rasvjetljavanje veze između politike i Agrokora. Užasavao se pomisli da ga netko optuži da je rad u povjerenstvu iskoristio u stranačke svrhe. Stoga bi, nakon svoje vatrene tirade o komunistima iz SDP-a koji uništavaju njegovu voljenu Hrvatsku, na putu iz sabornice u prostoriju gdje su se u prizemlju održavale sjednice povjerenstva u hodu doživljavao kompletnu transformaciju. Prije nego što bi zakoračio unutra, Borić je prestajao biti HDZ-ovac i postajao član povjerenstva u misiji traganja za istinom.

Tako je iz bivšeg guvernera HNB-a Željka Rohatinskog namjeravao izvući činjenice o planovima Ivice Todorića u jesen 2015. da s njim i Tomislavom Karamarkom formira nekakvu političku opciju. Borić je o tome nešto načuo iz medija, a ovo je bila idealna prilika da od sudionika tih intrigantnih razgovora iz prve ruke dozna što se to točno zbivalo. Zato kad je dobio riječ da ispituje svjedoka, nije dopuštao Rohatinskom da mu izmigolji neodređenim odgovorima. Ozbiljno ga je pritisnuo i na kraju je Rohatinski otvoreno kazao da ga je nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora 2015. vlasnik Agrokora nagovarao da uđe u politiku, a da su na tim sastancima bili i Karamarko i Plenkovićev ministar Milan Kujundžić. »Ovo je povijesni trenutak, uspio sam dokazati spregu HDZ-a i Todorića. Znamo da je Karamarko kasnije izabran za predsjednika HDZ-a i da je u Vladu za ministra financija doveo Todorićevog direktora Zdravka Marića«, uzbuđeno je Borić govorio novinarima. Zatim je odjurio natrag u sabornicu i u replici Davoru Bernardiću rekao je da je HDZ-ova vlada spasila radna mjesta u posrnulom Agrokoru i čitavo hrvatsko gospodarstvo, a da je predsjednik SDP-a Todorićev glasnogovornik.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u startu je bila velika pobornica istražnog povjerenstva za Agrokor. Borićev nadstranački pristup potpuno joj je dao za pravo i nije to uopće skrivala. »Oduševljena sam dosadašnjim radom povjerenstva. Očekivala sam da će biti usmjereni na istinu o Agrokoru, a ne na politiziranje i na prebacivanje krivnje, i to se i dogodilo«, izjavila je predsjednica Republike nakon što je Borić razotkrio čvrste spone njihovog HDZ-a i Ivice Todorića. Iz parlamenata širom svijeta, uključujući i SAD, najavili su već slanje svojih izaslanstava u Zagreb, kako bi na licu mjesta doznali kako je u jednoj Hrvatskoj ovako nešto moguće, dok kod njih u istražnim povjerenstvima dominiraju politiziranje i prebacivanje krivnje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.