Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna HDZ i u 2018. godini ostaje politički mit, a SDP je osuđen na Bernardića

Razina popularnosti HDZ-a nema apsolutno nikakve veze s nesposobnošću SDP-a / Foto Vedran KARUZA
Razina popularnosti HDZ-a nema apsolutno nikakve veze s nesposobnošću SDP-a / Foto Vedran KARUZA
Autor:
Objavljeno: 2. siječanj 2018. u 23:19 2018-01-02T23:19:14+01:00

Razina popularnosti HDZ-a nema apsolutno nikakve veze s nesposobnošću SDP-a. Nije realno da Bernardić prestane biti predsjednik SDP-a. S njim na čelu, SDP nema šansi približiti se HDZ-u

Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, bio je prvi dan 2018. u ispovjedničkom raspoloženju, pa je priznao da je njegova stranka u prošlosti učinila puno loših stvari. »U proteklih 28 godina samostalnosti dovoljno smo i vrlo često previše griješili«, napisao je Brkić na Facebooku. S obzirom na to da je, otkad postoji hrvatska država, HDZ na vlasti proveo 20 godina, jasno je da se upravo toj stranci može pripisati najviše grešaka na koje je Brkić aludirao, iako ih nije konkretno naveo. Lako je moguće da je mislio da je Hrvatima još u živom sjećanju što se sve naopako događalo u, primjerice, mandatima Franje Tuđmana i Ive Sanadera i da stoga nije potrebno na to trošiti prostor. I sada, 28 godina nakon što se Hrvatska odcijepila od Jugoslavije, Brkić autoritativno ocjenjuje da je »došlo vrijeme da od nje napravimo državu«. Podrazumijeva se da on smatra da je baš HDZ, stranka koja je, dakle, dosad toliko griješila, kvalificiran da Hrvatsku pretvori u državu u kojoj će »svi moći ostvariti svoje snove«. Brkić praktično istovremeno uime HDZ-a moli za oproštaj i obećaje da će u budućnosti biti daleko bolji. Time je dao povod da ga se javno ismijava, a biračima HDZ-a da iznova razmisle kome to poklanjaju povjerenje.

No, HDZ je sve samo ne obična stranka. HDZ je političkimit, a mitove se uglavnom ne propituje nego ih se ili zdušno prihvaća ili s prezirom odbacuje. HDZ kod otprilike dvije trećine hrvatskih građana, jer je ta stranka počinila brojne greške, naprosto izaziva gađenje, ali ostatak ga i dalje čvrsto podržava. To je isključivi razlog zašto je HDZ, unatoč izrazito negativnoj percepciji Vlade Andreja Plenkovića, u anketama uvjerljivo najjača stranka. Razina popularnosti HDZ-a nema apsolutno nikakve veze s nesposobnošću SDP-a. Bilo je u posljednje vrijeme medijskih analiza u kojima se predsjednika SDP-a Davora Bernardića i kompletno vodstvo te stranke kritiziralo da ne znaju iskoristiti sve slabosti Vlade i da HDZ zato uživa ovakvu podršku.

Kriva je to procjena. HDZ nikad nije gubio birače zbog snage SDP-a, nego je riječ o tome da manji dio njih nije izašao na parlamentarne izbore 2000. i 2011. demoraliziran činjenicom da je stranka koju obožavaju dovela Hrvatsku u katastrofalno stanje. Ali, ta bi ih rezignacija brzo prošla, u oba navrata nije potrajala dulje od po nekoliko mjeseci. Kako danas situacija u zemlji nije dramatična, a nema ni dokaza o korumpiranosti vlasti, HDZ-ova trećina biračkog tijela je uz svoju stranku. Nema tu neke velike filozofije.

Ono što doista ovisi o Bernardiću i vrhu SDP-a je, naravno, rejting njihove obične stranke, a on je trenutačno 19 posto. Bernardićeva ekipa nije, znači, uspjela proširiti stranačku bazu, nakon što je Zoran Milanović koji je navodno uništio SDP napustio politiku, nego ju je suzila. Doduše, dok je Milanović bio premijer SDP se također jednom u anketi spustio ispod 20 posto. No, tada su se socijaldemokrati oporavili i na izborima za Sabor 2015. bili su posve ravnopravni HDZ-u. »Nakon Božića, svi mi u vodstvu SDP-a trebamo se suočiti s nekim neugodnim istinama i odlukama«, komentirao je član predsjedništva SDP-a Bojan Glavašević (ne)popularnost vlastite stranke. Sugerirao je time nužnost određenih promjena kako bi SDP opet bio izborno konkurentan HDZ-u. Vrlo je vjerojatno ciljao na Bernardića. Nije, međutim, realno da Bernardić prestane biti predsjednik stranke. S njim na čelu, SDP nema šansi približiti se HDZ-u. Bernardić nema kao prije tri godine Milanović poluge vlasti kojima bi mogao utjecati na odnos građana prema SDP-u, a mediji su ga otpisali. Što god da Bernardić napravio, neće u 2018. moći izmijeniti stvorenu sliku o njemu kao o nedoraslom političaru.

Bernardić je kao takav trajno obilježen. Nema mu pomoći, a onda ni SDP-u s njim. No, Bernardić ne mora strahovati za poziciju u stranci, što se pokazalo i krajem rujna kad je Peđa Grbin pokušao uvjeriti SDP da se trebaju »suočiti s nekim neugodnim istinama i odlukama«. Oni koji su Bernardiću presudno pomogli da preuzme dužnost predsjednika, i sada su važni čimbenici u SDP-u, neće tek tako dignuti ruke od njega i na taj način i sami sebe ugroziti. To ne dolazi u obzir. SDP je jednostavno osuđen na političko vegetiranje s Bernardićem. Možda i do poraza na parlamentarnim izborima. U međuvremenu hadezeovci poput Brkića mogu nesmetano provocirati svojim objavama da je HDZ ranije bio loš, ali da je konačno sazrelo da bude bolji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.