Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
26. siječnja 2020.
Politički skalpel

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Može li Srbe iritirati pozdrav 'Hrvatice i Hrvati'?

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 10. kolovoz 2018. u 21:11 2018-08-10T21:11:10+02:00

Srbi ne žele biti Hrvati i to se mora poštovati. Ali, ne mogu biti niti isključivo Srbi. Kad je Srbin član hrvatske nogometne selekcije, on u tom trenutku nije Srbin koji igra za Hrvatsku, nego Hrvat. Pogba na Stade de France istrčava kao Francuz, ne kao Gvinejac u dresu francuske reprezentacije

Tjednik Novosti, kojem je nakladnik Srpsko narodno vijeće, objavio je u povodu obljetnice Oluje vrlo zanimljiv temat Djeca kolone. Njihovi novinari razgovarali su s 13 Srba koji su kao maloljetnici, jedan čak kao beba stara samo 12 dana, početkom kolovoza 1995. bili u izbjegličkoj koloni iz Krajine, a danas žive u Hrvatskoj.

Oni opisuju kako im je teško bilo u Srbiji, što ih je, same ili s obiteljima, motiviralo na povratak i kako se sada snalaze. Dok pričaju o svojoj svakodnevici većina ih zvuči poput vršnjaka Hrvata, žale se na nedostatak posla, male plaće ili probleme s administracijom.

U njima ipak nema naročite gorčine i ističu da se nisu pokajali zato što su se vratili, ali ima ih i koji su nezadovoljniji od drugih. Tako Nebojša Rađenović, općinski vijećnik u Gračacu, tvrdi da na nogometnom Svjetskom prvenstvu »moja generacija nije navijala za Hrvatsku«, što smatra žalosnim i odgovornost za to pripisuje političarima. Milorad Krstinić (38), vlasnik uspješnog OPG-a pokraj Dvora je, pak, navijao za Vatrene, ali ga je doček u Zagrebu toliko razočarao da mu je krivo zbog toga.

»Zasmetao mi pozdrav ‘svim Hrvaticama i Hrvatima«, priznao je Krstinić što ga muči. Ne samo da se, dakle, ne pronalazi u tom pozdravu, nego ga on strašno iritira. Krstinić sigurno u ovakvom stavu nije usamljen među Srbima u Hrvatskoj i stoga ga valja uzeti jako ozbiljno. Za državne dužnosnike iz redova HDZ-a karakteristično je da se na skupovima ili u svojim čestitkama, bilo je tako i u nedjelju u Kninu na proslavi Oluje, obraćaju prisutnima s – drage Hrvatice i Hrvati, građani Hrvatske.

Ovom su se sintagmom, uz sitne modifikacije, u govorima na glavnom kninskom trgu poslužili i premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Pritom se izraz »građani Hrvatske«, naravno, mahom odnosi na Srbe. Krstinić bi, pretpostavljamo, htio da ono »Hrvatice i Hrvati« političari u svojim pozdravima izostavljaju i da se ograniče na »građana Hrvatske« ili »hrvatske građane«. U tom bi mu slučaju možda bilo drago što je na Mundijalu navijao za Hrvatsku.

Ovo, ponavljamo, nije nešto što bi se smjelo zanemariti. Cilj države morao bi biti da se što više njezinih stanovnika u njoj osjeća ugodno. Budući da Hrvatice i Hrvati dobro znaju da su po nacionalnosti upravo to, i nije im potrebno da ih HDZ-ovci neprestano podsjećaju što su, nitko ne bi bio na gubitku da se pozdrav koji ljuti Krstinića i ostale Srbe prilagodi njima.

No, te su stvari puno kompliciranije. Sam tjednik Novosti na to je posredno ukazao u tekstu starom dvadesetak dana. U njemu su se opravdano zgražali zbog teza da je titulu svjetskih prvaka osvojila zapravo reprezentacija Afrike, a ne Francuske, jer da je čine uglavnom Alžirci, Gvinejci, Malijci, Kamerunci... Paul Pogba, N'Golo Kante, Kylian Mbappe i suigrači su za glasilo SNV-a jednostavno Francuzi. S tim se, primjerice, slaže i jedan od njih, Benjamin Mendy, čiji su roditelji Senegalci. Na Twitteru je popis s imenima francuskih reprezentativaca sa zastavama afričkih zemalja iz kojih  oni vuku korijene, prepravio na način da ih je zamijenio zastavom Francuske. Mendy s radošću kaže da je on Francuz.

U Hrvatskoj još nismo blizu građanskoj koncepciji države. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nema pojma ni što je to, svojedobno se bunila zašto se seljake proglašava građanima. Međutim, za ovu je priču bitno da i Srbi odbijaju Hrvatsku kao građansku državu. Francuska to je u redu, dapače, ali Hrvatska nema šanse. Valja razumjeti njihov strah da bi to dovelo do asimilacije Srba u Hrvatskoj.

Srbi ne žele biti Hrvati i to se mora poštovati. Ali, ne mogu biti niti isključivo Srbi. Kad je Srbin član hrvatske nogometne selekcije, on u tom trenutku nije Srbin koji igra za Hrvatsku, nego Hrvat. Pogba na Stade de France istrčava kao Francuz, ne kao Gvinejac u dresu francuske reprezentacije.

Na Hrvatima je da svojim ponašanjem omoguće Srbima da Hrvatsku u potpunosti prihvate kao vlastitu državu, a HDZ je pristupom: nama naše, njima njihovo, tome, s hrvatske strane, glavna prepreka. Ako unatoč HDZ-u ipak uspijemo, možda će barem dvanaestogodišnjem sinu Milorada Krstinića iz Dvora jednom biti posve normalno čuti Hrvatice i Hrvati, jer će biti svjestan da se to odnosi i na njega, da govornik ne misli samo na etničke Hrvate.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu