Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
27. veljače 2020.
Komentar

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI HDZ je postao talac HNS-a i SDSS-a

DRAŽEN CIGLENEČKI HDZ je postao talac HNS-a i SDSS-a
DRAŽEN CIGLENEČKI HDZ je postao talac HNS-a i SDSS-a
Autor:
Objavljeno: 14. srpanj 2019. u 15:15 2019-07-14T15:15:24+02:00

Očajnom čovjeku svašta pada na pamet. U potrazi za rješenjem koje bi popravilo njegovu lošu situaciju, lako se zagrije i za posve nerealne ideje. Samo je tako moguće objasniti maštanje pojedinih HDZ-ovaca o eliminiranju iz Vlade HNS-a, za osvetu što su premijera Andreja Plenkovića natjerali da prihvati ultimatum i smijeni ministra Lovru Kuščevića. U tom kontekstu treba promatrati i odbijanje dijela saborskih zastupnika HDZ-a da ispoštuju koalicijski dogovor i u petak glasuju za Sašu Miloševića, SDSS-ovog kandidata za Programsko vijeće HRT-a. Htjeli su su tako sigurno i uzvratiti Miloradu Pupovcu, koji je također inzistirao na Kuščevićevom odlasku. Ali, niti u jednom od tih slučajeva od toga neće biti ništa. HNS će ostati u Vladi, jer premijer nema izbora, a isti ti HDZ-ovci u Saboru svejedno će podržati Miloševića, premda zasad, budući da je u pitanje tajno glasovanje, nije jasno kako će ih Plenković na to primorati. HDZ je u travnju 2017. raskinuo suradnju s Mostom, čvrsto su se povezali s HNS-om i SDSS-om i sada su tu gdje su. Plenković je osuđen koalirati s HNS-om i uvažavati Pupovčeve kadrovske prijedloge. Naravno, ako se želi održati na vlasti. Može on uvijek i posegnuti za opcijom prijevremenih izbora, nakon kojih bi HDZ vjerojatno prešao u oporbu, ali to je nešto što priželjkuje jako malo njegovih stranačkih kolega. Za prosječnog je člana HDZ-a bolji savez i sa samom Sotonom nego pakao opozicije, odvojenost od državne blagajne. Oni HDZ naprosto shvaćaju kao stranku vlasti.
Pa kad je već tako, morat će se pomiriti s činjenicom da je HDZ postao gotovo talac HNS-a i SDSS-a. Mogu se na sjednicama Predsjedništva HDZ-a junačiti da će oni »pokazati njima«, ali vraga će im pokazati. HNS i SDSS danas su potrebniji HDZ-u nego što je to obratno. U HDZ-u su prije dvije godine mislili da će iskoristiti narodnjake kako bi očuvali većinu u Saboru, a da će se poslije toga HNS ugasiti. Nisu im namjeravali ponuditi mjesta na svojim listama u izborima 2020., kako bi im se na taj način nekako odužili. Pomogli ste nam kad je grmjelo, a sad adio. No, HNS nije propao, na izborima za Europski parlament prošli su sasvim solidno. Takav bi im rezultat na sljedećim izborima jamčio zadržavanje statusa saborske stranke. Posljedica je toga vraćanje samopouzdanja HNS-ovcima. Da ih Plenković čak i izbaci iz Vlade, to bi im samo povećalo šanse na izborima, na kojma će ih voditi Matija Posavec s reputacijom čovjeka neokaljanog koalicijom s HDZ-om.
HNS se uopće ne boji Plenkovića, imuni su na prijetnje HDZ-a, što njima predstavlja ogroman problem. A ne može ih se Plenković riješiti jer bi zatim ovisio o potpori bivših SDP-ovaca, koje mu je priveo Milan Bandić. HDZ se branio da nemaju veze s tom besprimjernom političkom korupcijom u Saboru, s obzirom da ti prebjezi ionako nisu nužni za većinu. Bez HNS-ovih bi zastupnika to svakako postali. Naročito kad bi još i SDSS prestao biti dio vladajuće koalicije. O čemu sanja HDZ-ova ekipa koja je minirala Miloševićev ulazak u Programsko vijeće HRT-a. Samo, Pupovac bi im mogao odgovoriti rušenjem u Saboru ministara koje će predložiti predsjednik Vlade. Zasad traži da se »što prije« ponovi glasovanje i Miloševića izabere. U suprotnom bi projekt svojevrsne rekonstrukcije Vlade možda bio u opasnosti. Već zamišljamo Stevu Culeja kako škrguće zubima i na listiću zaokružuje Miloševićevo ime.
Plenkoviću su pljeskali u stranci kad je pomeo Mostove ministre, ali ovo sada je epilog tog premijerovog poteza. HNS i SDSS su ga čvrsto priklještili.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.