Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
24. siječnja 2020.
Komentar

kolumna DRAŽEN CIGLENČKI Milanović politički zahrđao, a predsjednica u kaosu

DRAŽEN CIGLENČKI Milanović politički zahrđao, a predsjednica u kaosu
DRAŽEN CIGLENČKI Milanović politički zahrđao, a predsjednica u kaosu
Autor:
Objavljeno: 23. lipanj 2019. u 21:43 2019-06-23T21:43:47+02:00

Zoran Milanović se praktično od rujna 2016. nije bavio politikom i to je itekako primjetno u prvom tjednu njegove predsjedničke kampanje. Milanović je jednostavno politički zahrđao, djeluje nepripremljeno, refleksi su mu oslabili i trebat će proći neko vrijeme da bi se vratio u nekadašnju formu. Prirodno je to, valjda ni Leo Messi ne bi odmah blistao kad bi se, poslije skoro tri godine izbivanja s terena, ponovno aktivirao. U ponedjeljak je Milanović, prilikom objave kandidature za predsjednika Republike, uglavnom improvizirao, kao da ga je netko naglo gurnuo u ovo, pa još nije stigao pohvatati sve konce. Na obilježavanje Dana antifašističke borbe u Brezovici jučer je, pak, došao i izjavio da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nikad nije bila tamo. Zaboravio je da su 2015., Milanović u posljednjoj godini premijerskog mandata, zajedno bili u Brezovici. Zatim su ga novinari pitali hoće li doći na predsjedničin prijem povodom Dana državnosti, a on je odgovorio vrlo neodređeno. Umjesto da kaže da će, naravno, prihvatiti poziv Kolinde Grabar-Kitarović, jer je riječ o značajnom datumu hrvatske povijesti, koji je u državni praznik promovirala Vlada Ivice Račana, dok HDZ danas najavljuje da će ga ukinuti. Ne samo da je Milanoviću, kao bivšem predsjedniku Vlade, u utorak mjesto na Pantovčaku nego bi za njega i, u kontekstu predstojećih izbora, politički oportuno bilo da se pojavi na tom prijemu i odvuče dobar dio medijske pažnje s njegove domaćice. 
Nadalje, Milanović se u Brezovici nije odvajao od predsjednika SDP-a Davora Bernardića, čija stranka ima rejting manji od 20 posto. Ako mu je namjera pobijediti na izborima, a valjda je to jedan od ciljeva njegove kandidature, Milanović bi trebao izgraditi puno širu biračku bazu. Ni svi politički smješteni lijevo od centra nisu obožavatelji Bernardića i SDP-a. S Bernardićem, koji će mu stalno disati za vrat, Milanović neće daleko dogurati.
No, pripišimo zasad sve navedeno činjenici da se on tek zagrijava na radnu političku temperaturu. Možda će se Milanoviću već za koji tjedan vratiti politički osjećaj. Kolinda Grabar-Kitarović je u nemjerljivo većim problemima. Bez ikakvih se rezervi može ustvrditi da se predsjedničina neobjavljena kandidatura nalazi u potpunom kaosu. Nevjerojatna je konfuzija zahvatila i sam Ured predsjednice. Uzelo je to takvog maha da Kolinda Grabar-Kitarović jučer nije imala izaslanika u Brezovici. Matija Posavec joj je otkazao, a savjetnik Ante Deur, po svemu sudeći, odbio poslušnost i nije htio skrenuti za Brezovicu nego je nastavio vožnju za Jazovku, gdje su ga prethodno poslali kao izaslanika. 
Onda se još doznalo da je predsjednica prije deset dana na Pantovčaku primila organizatora misa za ustaškog poglavnika Antu Pavelića. Zar nitko ne provjerava ljude koje ona ugošćuje? Ima li u Ured predsjednice pristup svatko tko to poželi? Ali, sve nabrojeno još je mila majka u usporedbi s mučnim odnosom predsjednice i HDZ-a. Andrej Plenković godinu dana poziva Kolindu Grabar-Kitarović da istakne svoju kandidaturu, preraslo je to već u njegove vapaje, ali ona ga uporno ignorira. Po novom, neće na tom planu biti pomaka još barem do Dana pobjede i domovinske zahvalnosti. A nije jasno čak ni kani li predsjednica uopće biti kandidatkinja HDZ-a. Miroslav Škoro i Zoran Milanović već će uvelike biti u kampanji, govoriti građanima kako zamišljaju obnašanje dužnosti predsjednika Republike, a Kolinda Grabar-Kitarović će se isključivo susretati s pitanjem što čeka i kad će. Jako je to za nju, a onda i za HDZ, nepovoljna pozicija. Dvojbeno je je li ona više iz cijelog tog kaosa u stanju isplivati koliko-toliko politički upotrebljiva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.