Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
27. siječnja 2020.
Komentar Branka Mijića

Komentar Dokaz je dokaz

reuters
reuters
Autor:
Objavljeno: 11. travanj 2018. u 16:02 2018-04-11T16:02:31+02:00

– Dokaz je dokaz – zamrzla je odvjetnica Clare Montgomery svoju kolegicu i Todorićevu braniteljicu Jadranku Sloković koja je svjedočila kako je njezin klijent žrtva politički motiviranog progona u Hrvatskoj.

Vraća li se Ivica Todorić kući, saznat ćemo od londonskog suda 20. travnja, no nakon jučerašnjeg ročišta dojam je da je to samo pitanje vremena.

– Dokaz je dokaz – zamrzla je odvjetnica Clare Montgomery svoju kolegicu i Todorićevu braniteljicu Jadranku Sloković koja je svjedočila kako je njezin klijent žrtva politički motiviranog progona u Hrvatskoj.

– Bez obzira na političke motive onih koji su željeli Istražno povjerenstvo, samo suđenje može dati pravi odgovor, jer dokazi pokazuju da je Todorić počinio veliki kriminal – kazala je Montgomery koja zastupa RH.

Ni sutkinja Emma Arbuthnot nije bila manje živopisna uzvrativši Todorićevoj odvjetnici Rosemary Davidson na njezino snishodljivo »Ne želim vam oduzmati vrijeme« tipično engleski kratko i jasno: »Ne, uživam«. Mogli bismo na ovom primjeru komparirati hrvatsko i englesko pravosuđe, ali to bi mogla biti tema nekog budućeg stručnog pravnog seminara. Ovako, na prvu loptu, mogli bismo reći da je glavna i suštinska razlika između nas i Britanaca u tome što je njihovo pravosuđe uistinu neovisno, dok naše samo glumi da je to tako.

U našim sudnicama nitko se ne bi usudio obrisati pod uglednom i iskusnom odvjetnicom poput Jadranke Sloković, ako u to ne računamo prostački ispad njezinog klijenta Zdravka Mamića u Osijeku.

U londonskoj sudnici ni za koga nema milosti, nikome se ne gleda kroz prste, a kamo li da se osumnjičenici druže na kavama sa sucima dok odvjetnici glume Toma Hagena uživljeni u ulogu »consiglierea«. Ovdje je dokazdokaz, a argument argument, dok bajke o političkom progonu kako oca, tako i sina u totalitarnim sustavima nikoga ne zanimaju osim čistačice u čijem košu završavaju. Tamo gdje je skončao pokušaj Todorićeve obrane uvjeriti sud kako hrvatsko državno odvjetništvo još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice te da bi Todorić u slučaju izručenja mogao u zatvoru čekati na presudu do tri i pol godine i da ne bi mogao platiti jamčevinu za obranu sa slobode jer mu je sva imovina zamrznuta.

Na sve to odvjetnica Montgomery svjedokinji Jadranki Sloković kaže da je ne uvlači u hrvatske procedure, da su već ispitana 53 svjedoka koji su potvrdili optužbe, te da je »irelevantno koliko će Todorić čekati suđenje nakon izručenja«! Dodamo li tome kako je sutkinja Emma Arbuthnot tezu Todorićeve odvjetnice o politički motiviranom procesu ocijenila kao »vrlo slab argument«, mogli bismo zaključiti da dionice novopečenog stanovnika elitne londonske četvrti Kensington ne stoje baš najbolje. I da mu se bliži povratak kući.

Ali ovog puta ne čekaju ga Kulmerovi dvori, već Remetinec. Bio travanj, svibanj, lipanj, srpanj ili neki drugi mjesec, tamo će Ivica Todorić biti na sigurnom i više se neće morati davati u trk londonskim ulicama bježeći od hrvatskih novinara. Ovdje će ipak biti svoj na svome, doduše nedostajat će mu kensingtonski komfor i engleski stil života, ali zato njegove uši više nikada neće biti izložene onom što su jučer morale slušati u westminsterskom sudu dok se raspravljalo o njegovom izručenju Hrvatskoj.

Car je gol.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu