Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1
Sutra: 2° 2° 1
12. prosinca 2019.
Komentar Branka Mijića

kolumna Desetka

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 22. lipanj 2018. u 14:46 2018-06-22T14:46:50+02:00

Izgubi li izbore Kolinda Grabar-Kitarović kao kandidatkinja HDZ-a, za Plenkovića osobno to neće biti poraz, jer su i sadašnji odnosi gori od bilo kakve kohabitacije. Dogodi li se to nezavisnoj kandidatkinji, za Kolindu Grabar-Kitarović nema povratka u HDZ i njezina domaća politička karijera neslavno bi bila okončana. Zato je utakmica u Nižnji Novgorodu bila ključna

Trebala je navući »desetku« Luke Modrića i odletjeti u Nižnji Novgorod na tribine, među navijače, baš kao što se prije nego li će postati predsjednicom Kantridom kočoperila u »desetki« Anasa Sharbinija.

Nije smjela, ili nije znala, Kolinda Grabar-Kitarović otići u Rusiju kod prijatelja Vladimira Putina, koji bi je sigurno opet carski ugostio. Zna predsjednica da je nogomet najbolja baza za pokazivanje političkih ambicija, ali strahuje da bi je i u nekadašnjem Gorki gradu zateklo gorko pitanje o bivšem prijatelju u bijegu od hrvatskog pravosuđa, Zdravku Mamiću, koji s Gospom u Međugorju prati sva čuda i čudesa ovog Svjetskog nogometnog prvenstva.

Predsjednica je očigledno u dilemi tko će stajati iza njezine kandidature, pa joj je predsjednik HDZ-ovog Kluba zastupnika Branko Bačić jučer ultimativno dao da se do početka jeseni izjasni, jer to je »primjereni rok do kada HDZ mora krenuti u pripreme oko predsjedničkih izbora«. Kolindi Grabar-Kitarović sigurno bi godila »narodna podrška« šira od one HDZ-ove i Andreja Plenkovića koja od nje udaljuje simpatizere Željke Markić i Zlatka Hasanbegovića.

To je taj Gordijev čvor u koji se zaplela kritizirajući Vladu i namigujući onima koji nisu bili spremni izazvati prevrat i detronizirati Plenkovića na partijskom kongresu HDZ-a.

Zato je na sto muka Kolinda Grabar-Kitarović, jer dobro zna da je i prvi mandat neočekivano dobila zahvaljujući HDZ-ovoj političkoj infrastrukturi i logistici te stranačkoj vojsci koja se do posljednjeg trenutka bori, institucionalno i izvaninstitucionalno, za svaki glas. Bez tog stroja teško se može na Pantovčak, pogotovo ako novi još za utrku nije spreman.

Nogometni populizam bolji je test od demografskog mudrovanja i Lijepom Našom putovanja za odgovor na pitanje može li Kolinda Grabar-Kitarović kao nezavisna kandidatkinja pobijediti na predsjedničkim izborima?

Zato je predsjednica morala potegnuti u Rusiju, pa što košta da košta, pogotovo što su na tribinama u »plavo-bijelim« dresovima bili i njezini potencijalni birači, Hrvati čiji su preci, kao što je sama rekla, »nakon 2. svjetskog rata u Argentini tražili i našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti svoje domoljublje«.

Bila je to win-win prilika za Kolindu Grabar-Kitarović. Ovako će najkasnije do početka jeseni morati na noge Andreju Plenkoviću koji možda nije zlopamtilo, ali ne zaboravlja lako što je sve izgovorila na njegov račun. Plenković je u komotnoj poziciji, svoju poziciju u HDZ-u je stabilizirao, pa velikodušno nudi predsjednici hoće li na izbore sa strankom ili bez nje.

Na njegovu osobnu podršku moći će računati kao svojedobno Ivo Josipović na samoživog Zorana Milanovića. Izgubi li izbore Kolinda Grabar-Kitarović kao kandidatkinja HDZ-a, za Plenkovića osobno to neće biti poraz, jer su i sadašnji odnosi gori od bilo kakve kohabitacije.

Dogodi li se to nezavisnoj kandidatkinji, za Kolindu Grabar-Kitarović nema povratka u HDZ i njezina domaća politička karijera neslavno bi bila okončana. Zato je utakmica u Nižnji Novgorodu bila ključna.

Tamo je ljepotica Ivana Knöll zaradila »desetku« i osvojila svjetla reflektora. Možda bi je, Hrvaticu rođenu u Frankfurtu, podrijetlom iz Hercegovine, valjalo upitati ima li i ona predsjedničkih ambicija.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.