Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
8. prosinca 2019.
Kultura&Kolera

kolumna Zvjezdani i zemaljski ratovi

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 6. prosinac 2015. u 13:39 2015-12-06T13:39:30+01:00

Francuski filozofski časopis »Philosophie magazine« posvetio je tematski broj fenomenu filmske sage »Star Wars«, ali i sasvim ovozemajskim ratovima poput terorizma i terorističkih napada

Uskoro će se u Hrvatskoj početi prikazivati film »Ratovi zvijezda: Sila se budi«, nastavak filmske sage koji se događa trideset godina nakon radnje filma »Ratovi zvijezda VI: Povratak Jedija«. Ovom fenomenu francuski filozofski časopis »Philosophie magazine« posvetio je tematski broj, postavljajući pitanje jesu li »Star Wars« mitologija našeg vremena? Heinz Wismann tako »Ratove zvijezda« opisuje kao »Ilijadu« s elementima Freuda i kaubojskih filmova. Odnos između Lukea Skywalkera i Dartha Vadera autor tumači mitom o Edipu, dok se Alexis Lavis pita kako se plemeniti vitez Okruglog stola i pobornik demokracije pretvorio u zastrašujućeg kondotjera totalitarizma?

Lavis se u svom tekstu bavi pitanjem dobra i zla, a Tristan Garcia analizira problem uporabe sile, navodeći da »Star Wars« treba promatrati kao mit u čijem je središtu sila kao jedna od temeljnih tema zapadnog racionalizma. Tobie Nathan pristupa »Ratovima zvijezda« iz perspektive Drugog, dok je naslov teksta Juliana Bagginija »Carstvo i demokracija«. Baggini smatra da su »Star Wars« konzervativna kultura američkog WASP-a pod haljinom azijskih redovnika.

U središtu zanimanja jednog filozofskog časopisa tako su se našli »Ratovi zvijezda«, američka medijska franšiza epske svemirske opere koju je kreirao producent i redatelj George Lucas. Prvi film franšize, kojeg je 20th Century Fox pustio u distribuciju 25. svibnja 1977. godine, postao je svjetski fenomen popularne kulture, te su ga u trogodišnjim intervalima pratila dva nastavka. Serijal je svojevrsna bajka koja obrađuje tematiku vječite borbe između dobra i zla, smještena u svemirska prostranstva i alegorična je vizija ljudske povijesti i sadašnjosti.

Lucasov je film umnogome promijenio ustroj američke filmske industrije krajem 1970-ih, otvorivši mogućnost revalorizacije znanstveno-fantastičnog žanra. Naglasak je stavljen na fantastiku, vješto spojenu s obrascima pustolovnog filma, a dojam upotpunjuje Lucasova sklonost prema spektakularnim vizualnim rješenjima i epskom pripovijedanju. U ishodištu ove svemirske opere je klasični sukob dobra i zla, koji počiva na gotovo mitološkim korijenima. Kako su zapazili filmski kritičari, arhetipski motivi časti i domoljublja prožimaju cjelinu koja koketira s mnogim žanrovima, primjerice s bajkom.

Dok čekamo da se u kinima pojave »Ratovi zvijezda: Sila se budi«, u stvarnosti se odvijaju neki drugi, posve zemaljski ratovi. »Philosophie magazine« redovito se bavi i drugim aktualnim temama, kao i onima koje pripadaju sferi svakodnevnog života. Jedna od tema koje se trenutačno mogu pratiti na online izdanju www.philomag.com je nedavni teroristički napad u Parizu s aspekta intelektualaca i filozofa; tu je i vodič za samoobranu od fanatizma, kao i zanimljiv tekst Camille Froidevaux-Metterie koja postavlja pitanje je li nemajčinstvo zapravo krajnji vid slobode?

Dvobroj za prosinac 2015. i siječanj 2016. posvećen je teroru, odnosno pitanju može li nas on promijeniti. Problemom terorizma bave se Camélia Echchihab, Alexandre Lacroix, Etgar Keret, Marcel Gauchet, Hamadi Redissi i drugi. Jedna od tema je i Albert Einstein, u povodu 100 godina opće teorije relativnosti. Na hrvatskim kioscima ne možemo naći nešto poput »Philosophie magazinea«, koji na popularan, a opet ozbiljan način propituje fenomene suvremenog svijeta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve