Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Kultura&Kolera

kolumna Varaždinske barokne večeri

FOTO http://www.vbv.hr/
FOTO http://www.vbv.hr/
Autor:
Objavljeno: 27. rujan 2015. u 12:22 2015-09-27T12:22:00+02:00

Logično bi bilo da je Prvi HTV program prenosio otvaranje Varaždinskih baroknih večeri, a da je potom ostale koncerte prenosio Treći HTV program. No Prvi je rezerviran za tamburaše i bećarce 

Četrdeset i pete po redu varaždinske barokne večeri otvorene su vrhunskim muziciranjem francuskih glazbenika »Le Concert Spirituel«, skupine majstora i posvećenika koji još od godine 1987. rade na istraživanju i interpretaciji glazbe baroka, poznatih i nepoznatih djela francuskih, talijanskih, britanskih kompozitora. Glazbenike okuplja i vodi Herve Niquette, umjetnik iznimne nadarenosti i karizme, harfist, organist, pianist, vokalist, zborski i orkestralni dirigent, istraživač starih glazbi, čiji je jedan konstantan segment i dugogodišnji pedagoški rad, a svojevremeno je radio i kao vokalni direktor pariške Opere, gdje je, zajedno sa Rudolfom Nureyevim, surađivao u radu glazbe za balet. 

Sve su ovo samo činjenice na papiru koje nekome mogu zvučati nebitno, no onaj tko je imao sreću prisustvovati nedavnom otvaranju velike hrvatske glazbene manifestacije zna da je svjedočio veličanstvenom događaju. Toga su, uostalom, mogli biti svjesni i oni koji su ovaj koncert pratili zahvaljujući Trećem programu Hrvatske televizije, čije postojanje, uz istoimeni radijski program, uz Sveučilišta, biblioteke, muzejske i još neke prostore, bude nadu da pismenost i prosvjećenost ipak neće posve odumrijeti u ovoj zemlji.

Zahvaljujući dakle postojanju Trećeg HTV programa mogli smo svjedočiti istinskoj glazbenoj svečanosti (glazbenici su izveli djela M. A. Charpentiera, A. Corellia i G. F. Händela), osjetiti vedre, optimistične tonove kompozicija skladanih za velike dvorske svečanosti, interpretirane uz radost i vedrinu, ali i krajnju meritornost izvođača, uz strast, maštu, nevjerojatno dirigentsko vodstvo Hervea Niquetta, kojemu je još samo nedostajalo da na pozornici, u žaru radosti muziciranja, poskoči i u zraku napravi trostruki salto.

I publika u varaždinskoj katedrali to je prepoznala – aplauzi su bili vreli, dugi, od srca, a buket cvijeća zaradio je dirigent, i potom još jedno, nagradno ponavljanje Händlove »Glazbe za kraljevski vatromet«, uz mnoštvo originalnih starih instrumenata. 

U vrijeme kada je kompozitor skladao ovu glazbu, odnosno u vrijeme njene praizvedbe koja se je dogodila u Londonu 1749. godine, na ovaj je koncert pohrlilo 10.000 gledatelja. Toliko puno znatiželjnih da čuju Händlovu glazbu, da se čuveni londonski most pod težinom ljudskoga stampeda dijelom urušio. 

Danas, u uljuđenoj i europeiziranoj Hrvatskoj, treba biti sretan ukoliko takva Hrvatska nalazi rezona da na životu održava »rezervate« poput Trećeg HTV i radijskog programa, gdje je još moguće pronaći sadržaje kakvima je prije nekoliko stoljeća svjedočilo desetak tisuća građana. No međutim, danas i ovdje mislimo, vjerujemo, a vjerojatno i želimo, da mase uživaju u tamburašima i bećarcima koje im istovremeno pružamo na Prvom HTV programu, dok jedno ovakvo svjetsko zbivanje i ovako kvalitetan sadržaj nudimo onoj teškoj i tamnoj manjini koje bismo se najradije, kada bi to na neki nevidljiv način bilo izvedivo, riješili jednom za svagda. To je žalosno, a još je žalosnije da se one mase koje prate Prvi HTV program u toj mjeri podcjenjuju, da se smatra da nisu sposobne dokučiti i primiti ono što su mase bilo kad i bilo gdje bile sposobne prihvatiti, jer – ponavljam – radi se o glazbi kraljevskih svečanosti, glazbi koja i jest namijenjena širem slušateljstvu.

Logično bi bilo da je Prvi HTV program prenosio otvaranje Varaždinskih baroknih večeri, a da je potom, ostale koncerte koji su se odvijali tijekom večeri koje su uslijedile, prenosio Treći HTV program. Dirigent Oskar Danon svojevremeno je zaključio da je bolje da narod bude nepismen, nego da je polupismen. Ovo je samo jedan slučaj, od mnogobrojnih kod nas, koji jako sliči na uzgajanje polupismenosti, unatoč tome što kapaciteta za pismenost imamo u mjerama koje su pristojne.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve