Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Kultura&Kolera

kolumna Tuđe nećemo, svoje ne damo

Foto M. GRACIN
Foto M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 20. rujan 2015. u 11:24 2015-09-20T11:24:00+02:00

Na godišnjoj izložbi članova Hrvatskog društva karikaturista, koja je ovog tjedna otvorena u galeriji Zvonimir, pronašla sam briljantan prikaz svega što je u kulturi – a i u društvu – pogrešno. U samo jednoj, jednostavnoj, crno-bijeloj sličici, izvedenoj s tek nekoliko drčnih poteza. Karikatura prikazuje praznu sobu za sastanke, oskudno i sterilno namještenu: tu je tek konferencijski stol i dvije sučeljene uredske stolice na kojima nitko ne sjedi. Trebalo mi je nekoliko trenutaka da shvatim u čemu je stvar. Stvar je u tome da je stol zapravo nogometni teren. Nacrtan infantilno, vrtićki, brzopotezno, ne hajući za detalje: samo krug na sredini terena i dva gola. Čak i odsustvo ljudi koji će doći sastančiti u toj prostoriji, ima težinu. Sve se ionako zna: kad uđu, sjest će jedan drugom sučelice, zavaliti se u udobne stolice – i početi prebacivati loptu s jednog kraja terena na drugi. Karikaturist Željko Pilipović rekao je sve: razgovori su besmisleni ako postoje branke, ako je teren pripremljen za dvije neprijateljske momčadi. Umjesto da pokušamo razumjeti one koji misle drugačije, pokušavamo im zabiti gol. Ne čujemo jedni druge, ne trebamo jedni druge. Sobe za sastanke služe tome da protivniku zatresemo mrežu. Na hrvatsku kulturu ova je metafora savršeno primjenjiva. Uzmite jedno područje kulture – na primjer, književnost. Konkretna situacija: dodjela književne nagrade. Znate li kako ćete pogoditi tko će biti laureat? Tako što ćete prvo pogledati tko sjedi u žiriju za dodjelu nagrade. Ako žiri čine članovi »malo desnijeg« Društva hrvatskih književnika, kao što je slučaj bio 2012. kad se birao domaći dobitnik nagrade EU za književnost, s golemom ćete sigurnošću moći pretpostaviti da će član tog »malo desnijeg« društva dobiti nagradu. (Tako je i bilo; nagradu je dobila spisateljica Lada Žigo, agilna voditeljica tribina u DHK-u.) A ako su u žiriju brojčano nadmoćni članovi onog drugog, »ljevijeg« društva pisaca, HDP-a, ciljajte na člana tog društva i nećete pogriješiti. (Kao što nisu ni oni koji su u idućoj rundi dodjele EU nagrade za književnost ciljali na člana HDP-a, Luku Bekavca.) Stvari su toliko očite da su zabavne, ovo je igra koja se zove »svoj svome«. Manjak suptilnosti u ovoj igri, ako je u njoj ikad bilo suptilnosti, nadomjestio je žiri nagrade Jutarnjeg lista koji je, bez da trepne, tu nagradu dodjeljivao svojim kolumnistima. Broj primjera koji potvrđuju ovaj obrazac skoro je istovjetan broju dodijeljenih književnih nagrada u Hrvatskoj od sredine devedesetih naovamo. Provjerite. 

Smjestimo stvari u perspektivu: govorimo o malenim stvarima. Da sve u kulturi i ostane maleno, pobrinula se ova vlada kad je resor kulture prepustila najmanje kompetentnom članu koalicije, stranci HNS, koja je u treningu igre »svoj svome« zapanjujuće aktivna.

Nova će ministrica kulture, kako stvari stoje, biti Anja Šovagović Despot, predsjedica HDZ-ovog Odbora za kulturu, koja je ovog tjedna napokon progovorila o konkretnim planovima za suočavanje s krizom u kulturi. Rekla je, u razgovoru za Tportal, da će u svoj tim pripuštati samo vrhunske stručnjake, neovisno o stranačkoj pripadnosti. Ovo je parola koju u predizborno vrijeme papagajski ponavljaju i lijevi i »malo desniji«. Ovo je parola kojoj u Hrvatskoj nitko živ ne vjeruje. Zašto i bi? Ta nismo naivni. U ovoj kulturi, nagrade su da se dijele svojima, stranke i društva su da čuvaju svoj gol, dijalozi su da pokažemo kako smo nepokolebljivi u svojim stavovima i da ne uzmičemo ni za milimetar, makar ih demantirala zdrava pamet. Od nagrada za poeziju do pitanja izbjeglica, na ovom terenu vrijedi staro pravilo: Tuđe nećemo, svoje ne damo!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve