Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Kultura&Kolera

kolumna Torpediranje Rijeke

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 26. lipanj 2016. u 9:24 2016-06-26T09:24:54+02:00

Nova garnitura u Ministarstvu kulture (možda uskoro i ona bude prošlost) nije baš naklonjena Rijeci i njenoj kulturi. To se može potkrijepiti i konkretnim brojkama, na primjeru raspodjele sredstava Ministarstva kulture za ovu godinu. Naročito evidentno je rezanje novca riječkom HNK-u Ivana pl. Zajca, pa tako i festivalu Riječke ljetne noći koji organizira ovo kazalište. Pogledamo li malo brojke, vidljivo je da se neki drugi ljetni festivali sufinanciraju daleko većim iznosima. Za ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre Ministarstvo izdvaja 4 milijuna kuna, a za Splitsko ljeto 1,8 milijuna kuna. 
U usporedbi s tim, Riječke ljetne noći dobile su samo 50.000 kuna. Istina je da su Dubrovačke ljetne igre i Splitsko ljeto festivali s mnogo duljom tradicijom i uživaju poseban status među hrvatskim ljetnim manifestacijama, no dodjeljivanjem ovako mizernih sredstava za Riječke ljetne noći – aktualno Ministarstvo kulture Rijeci je odaslalo određenu poruku. A ove godine Riječke ljetne noći bit će održane trinaesti put (nadajmo se ne i nesretni), što i nije baš tako mala tradicija. Trebao je to postati festival koji se svojom veličinom i važnošću mogao približiti dubrovačkom i splitskom festivalu, no bez adekvatne financijske potpore to jednostavno nije moguće.

Premda su mnogo skromnije financirane u usporedbi s Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskim ljetom, Riječke ljetne noći uspjele su proteklih godina dovesti neka poznatija imena i realizirati ljetne dramske, operne i baletne premijere. I publika je dobro prihvatila ovaj festival, koji je postao prepoznatljiv i po otkrivanju novih riječkih lokacija za održavanje predstava i koncerata. Njegova budućnost trebala je biti takva da iz godine u godinu raste i, sukladno tome, bude bolje financiran. No, dogodilo se suprotno, a kulminiralo je ove godine »pljuskom« Ministarstva kulture. Razmišljalo se čak i o tome da se od festivala odustane. No, Riječke ljetne noći unatoč svemu idu dalje. Doduše, s promijenjenom koncepcijom koja se u manjku sredstava pokazala spasonosnom. Iako su prvotno zamišljene kao ljetni festival s naglaskom na glazbeno-scenske programe, nove Riječke ljetne noći proširile su taj koncept na raznolike programe u koje su uključene sve riječke ustanove u kulturi. Uz HNK Ivana pl. Zajca, to su Art-kino, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Muzej grada Rijeke i Gradsko kazalište lutaka, kojima su se ove godine pridružili i Hrvatski muzej turizma iz Opatije, Prirodoslovni muzej Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i Festival Opatija. Iz sinergije svih njih iznjedren je program koji se sastoji od dramskih, opernih i baletnih predstava, koncerata, izložaba, predavanja, predstava za djecu, radionica, filmova i performansa. Kao što je na konferenciji za medije naglasio pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, bit će to svojevrsna simulacija Rijeke kao Europske prijestolnice kulture.

Naglasak je na umrežavanju i povezivanju riječkih i županijskih aktera u kulturi, što bi i Riječkim ljetnim noćima trebalo donijeti neku novu kvalitetu. U godini kad se obilježava 150. godišnjica riječkog torpeda, i programi ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći u znaku su ovog riječkog (doduše ubojitog) izuma. Ali, torpedo se može shvatiti i kao metafora, odnosno kao neka vrsta prkosa i otpora onima koji u financijskom i svakom drugom smislu pokušavaju dotući riječku kulturu. I to baš sada kad je Rijeka osvojila prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture. Umjesto pojačane potpore, Riječkim ljetnim noćima bačene su sramotne mrvice. Nadajmo se samo da ovakva politika Ministarstva kulture neće još dugo potrajati. S torpedom u nove pobjede.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve