Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 6
Sutra: 9° 9° 6
26. siječnja 2020.
Kultura&kolera

kolumna Što je kultura Rijeci?

Što je kultura Rijeci?
Što je kultura Rijeci?
Autor:
Objavljeno: 5. veljača 2017. u 10:33 2017-02-05T10:33:05+01:00

Riječkog promišljanja kulture ne treba se sramiti. Dapače. No u praksi stvari izgledaju malo drugačije, a vrijeme, kao i famozna riječka voda, neumoljivo teče Rijeka EPK! Čudno izgleda ovaj uskličnik sada, je li? Euforija dobivanja prestižne titule je splasnula, a generalni dojam o kulturi u Rijeci svodi se na zazubice prema zagrebačkim izložbama, premijerama, objavljenim knjigama... A ovdje valja prije »zagrebačkim« staviti i »čak i«, jer ni Zagreb nije baš svjetska, pa ni europska kulturna metropola, takva u koju se potegne iz Beča ili Berlina na premijeru ili izložbu. Sporadično mu se dogodi Giacometti, a i onda se njegove jezovite izdužene kreature smjesti gotovo u kontekst modne piste, »catwalka« na kojem iz posve drugih razloga marširaju anoreksične jezovite izdužene kreature. Ne, nećemo malograđanski i opet pričati o provinciji, jer ona jest svakako stanje uma, samo želimo reći da je pred Rijekom doista ogroman posao ako želi do 2020. (a doista se nadamo i prije) postati grad u koji netko želi doći baš zbog kulture.

Najbolje to zna onaj tko na dnevnoj bazi selektira informacije koje stižu iz tog paradoksalnog sektora (paradoksalnog zato što otvara šampanjac kad na nacionalnoj razini dotakne jedan posto državnog proračuna, dok je zapravo jedini iza kojeg ostaju trajne vrijednosti, što društvo u cjelini nikako da shvati). Netko bi mogao reći da je u pitanju elitizam, snobovsko zazivanje velikih imena i/ili projekata, ali stvar je kudikamo kompleksnija.

Riječkog promišljanja kulture pritom se nikako ne treba sramiti. Dapače. Riječki kulturnjaci, ili oni koji su to postali; oni koji su Rijeku izabrali za mjesto svoga djelovanja, u tom segmentu kreiraju trendove, teorijski signiraju novume ili barem napredno strukturiraju postojeća znanja. Pa Rijeka ima kulturnjake koji osmišljavaju kulturne strategije i kulturne politike s dalekosežnim posljedicama po inokulturne sredine, kulturnjake koji su godinama vodili uspješne i šire zamijećene (ne)zavisne kulturne platforme, teoretičare, pa i menadžerske praktičare čija promišljanja se na širokom kulturnom spektru slušaju s uvažavanjem.

A onda se pogledaju planovi riječkih kulturnih institucija, koje sve teže osmišljavaju svoje programe, borbajući se s infrastrukturnim problemima od puknutih cijevi i prokišnjavanja krova do posve neadekvatnih prostora, održavanjima hladnih pogona, oskudnim programskim sredstvima... i sve nekako padne u vodu. Valjda onu istu koja je u euforičnim danima nakon objave odluke o riječkom postajanju Europskom prijestolnicom kulture 2020. godine slavljena kao ključna identitetska odrednica grada i sjajan naglasak pod kojim se skuplja inventivan plan i program realizacije projekta.

Što smo otad vidjeli u Rijeci? Kao žedni vode dočekali smo ovih dana čak dvije premijerne izvedbe, dva dakle postava, slavne Verdijeve opere »Otello«. I unaprijed znali da u tome Marin Blažević vjerojatno neće omanuti. I nije. Pa uostalom, smije li se uopće manje očekivati od institucije koja posiše oko 70 posto kulturnog proračuna Rijeke? Ali čak ni te premijere nisu mogle proći bez grešaka. I dok je na sceni gotovo sve funkcioniralo, dramaturgija i režija, pjevanje, scenski pokret... dotle su se na dvama ekranima kočoperili titlovi prepuni pravopisno-gramatičkih pogrešaka, tipfelera i (nećemo, baš nećemo reći provincijske) šlampavosti.

Direktorica agencije Rijeka 2020 Emina Višnić tek je mjesec dana na svojoj dužnosti. Pročelnik Šarar odradio je lavovski posao oko kandidature, okupio sjajne suradnike, koji su osmislili odličan, uravnotežen i ostvariv program, i nakon toga se povukao na (zasluženi) odmor. I Vuk Ćosić je tu negdje, sondira, ispituje, strukturira... Sve su to ljudi koji znaju i koji mogu, ali pogleda li se stanje, očišćeno od euforije i likovanja, izazovi za ostvarenje te priče mogu se činiti prevelikima. Jer iz teorije i priče, pad na Zemlju mogao bi biti bolan tresak.

Možda se 2020. čini daleka, ali za aklamacijom prihvaćen kandidacijski program Rijeka EPK – već je počela.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu