Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. prosinca 2019.
Kultura & kolera

kolumna Projekti i sredstva

Projekti i sredstva
Projekti i sredstva
Autor:
Objavljeno: 11. listopad 2015. u 10:34 2015-10-11T10:34:33+02:00

Jesen je posebno doba u kulturi. Ne samo zbog promjene fokusa s ljetnih »light« događaja na zimska tvrdo kuhana, nego i zbog natječaja. Ima ih, dakako, raznih i nisu svi najesen, ali o njima se u ovo doba najviše priča.

– Jesi prijavio projekt?

– Ma fali mi još recenzija. Do kad je rok

- Još dva dana.

– Ja uvijek pošaljem zadnji dan, bitno je samo da imaš pečat u pošti tog i tog datuma.

– A, je li? A ja uvijek pošaljem dva dana ranije.

– Ali nije za svaki natječaj tako. Jednom sam...

I tako dalje. Ovi izmišljeni sugovornici jednog vrlo mogućeg razgovora tako više uopće ne pričaju o sadržaju prijave: pa i ako se radi o umjetničkom djelu, ono je to fantomski prestalo postojati i preobratilo se u »projekt«. Projekt i sredstva, najdraže riječi. Uoči natječaja mahnito se skupljaju materijali potrebni za prijavu, tlače se »stručni recenzenti« ako je recenzija potrebna, tajnice i knjigovođe udruga, ako se udruga prijavljuje, najdraži su sugovornici jer oni imaju kontrolu nad izvodima, računima i drugim potrebnim papirima za prijavu.

No to čime se udruga ili samostalni umjetnik, odnosno pojedinac obični, bave odavno je u eri natječaja i sredstava prestalo biti umjetnošću. Uzmimo film, na primjer. Vjerojatno niste jedan od onih pet sretnika koji godišnje snime igrani film za koji je HRIBAVC osigurao sredstva. No bavite li se filmom velika je vjerojatnost da razvijate neki scenarij, putujete na festival ili tražite novac za produkciju dokumentarca ili kakvog kratkiša. A onda u razgovoru s drugim kreativcem sličnim vama pitate je li raspisan natječaj za proizvodnju. Kad on kaže da nije još, možda će dodati i da je upravo predao projekt na gradski natječaj pa vas podsjetiti da i ta mogućnost postoji. A onda ćete vi pohitati u Baltazarovu radionicu i na brzinu probati skuhati »projekt« za prijavu.

Temeljni problem cijele ove priče je što se čini da su »projekti & sredstva« pojeli kreativnost. Umjetnici više ne pričaju o umjetnosti, nego o prijavnicama i rokovima. Kreativni procesi suspendirani su u korist birokracije, a na to su mnogi kreativci morali pristati jer si ne mogu priuštiti profesionalne pisače prijava. Snimanje, pisanje, režiranje... odgađaju se do objave rezultata, neovisno o tome koliko je »projekt« kompleksan i nije li se možda u cijelom tom procesu, dok se čekalo rezultate, kontekst potpuno promijenio pa više nije ni moguće snimiti planirani film, napisati željenu knjigu, režirati predstavu... A kad pak sredstva konačno dođu, onda i opet treba brinuti o pravdanju, izvještajima, rokovima...

Sve to neodoljivo podsjeća na uspješne operacije u kojima je pacijent umro, odnosno na onaj famozni skeč pajtonovaca iz »Smisla života« u kojem doktori u rađaonici utvrđuju da je previše prazna pa zatraže da se unesu razni uređaji, među kojima i »mašina koja radi PING!«, za slučaj da dođe inspekcija. Rađaonica je ubrzo prepuna nepotrebnih instrumenata, ali doktori se počnu pitati nedostaje li što. Ah, pa da, pacijentica. I baš kad je sve spremno za porod, ulijeće predstavnik uprave koji objašnjava kako je bolnica prevarila sustav da nabavi »mašinu koja radi PING!«. Nakon spontanog aplauza, brzinskog poroda i izoliranja djeteta, u uskoro praznoj rađaonici ostaje sama zbunjena majka.

Otprilike kao umjetničko djelo u »projektu« njegova poroda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve