Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
18. siječnja 2020.
Nedjeljom na 1 stupac Davora Mandića

kolumna Očekujemo još jednu veliku feštu od knjige

Očekujemo još jednu veliku feštu od knjige
Očekujemo još jednu veliku feštu od knjige
Autor:
Objavljeno: 27. studeni 2016. u 10:25 2016-11-27T10:25:48+01:00

Kad ti u susjedstvo dolazi pjesnik koji je redefinirao arapsku poeziju, onda ne možeš nego kliknuti: Bravo!

Kada je onomad Zlatko Hasanbegović, kukavičje jaje nesposobnosti, pod egidom nove kulturne revolucije jednim potezom prebrisao dugogodišnju uspostavu povjerenja između Sajma knjige u Istri i Ministarstva kulture, dokinuvši manifestaciji dotaciju od gotovo 400.000 kuna, moglo se činiti da će Sajam zapasti u ozbiljne probleme.

Tako je i bilo; krizna situacija natjerala je na pregrupiranje, prepolavljanje honorara, zbog čega su neki stalni i prepoznatljivi suradnici, poput Voje Šiljka, i otpali, a drugi jednostavno nisu ni mogli doći u obzir. Barem za 22. izdanje ove manifestacije koja jednom godišnje, na nekoliko dana, učini Pulu gradom knjige.

To joj se ponekad i zamjera, jer takva koncentracija aktivnosti u gradu koji za ukupnost književno-kulturnih programa izdvaja tek nešto više od novca koji izdvaja za Sajam, ne ostavlja puno prostora za druge. Ali to doista nije njihova briga, odnosno ovo valja čitati kao apel za povećanje gradskog budžeta za kulturu, a ne zazivanje uravnilovke radi uravnilovke. Na Sajmu je, pak, »samo« da i dalje bude najbolji knjižni sajam u Hrvatskoj, čime će zapušiti usta svakom kritičaru.

Ima, dakako, i onih nezadovoljnih svojim ili tretmanom svojih favorita na toj fešti od knjiga i autora, i dakako da je jedan od najvećih izazova Sajma uvrštavanje domaćeg nakladničkog programa u predstavljanja koja će dospjeti do pozornica sajma.

Pozivi kreću a da se Sajam još nije pošteno ni ohladio pa nije lako balansirati između unaprednih obećanja i ostavljanja dovoljno prostora za neka potencijalna iznenađenja, koja će se pojaviti tek uz pojačanu izdavačku aktivnost uoči jesensko-zimskog knjižnog sajmovanja.

Veći je to ponekad izazov i od sastavljanja međunarodnog programa, koji je i ove godine fenomenalan, i koji je bio jedan od razloga zašto smo u Novom listu odlučili cijeli svoj kulturni prilog posvetiti Sajmu. Kad ti u susjedstvo dolazi pjesnik koji je redefinirao arapsku poeziju i koji je za nju ono što su ključni korifeji promjena za bilo koju književnost u bilo kojem vremenu, a koji se rađaju možda jednom po stoljeću, onda ne možeš nego kliknuti: Bravo! Naime ne radi se o tome da pred Adonisa valja rasprostrti crveni tepih i diviti se čovjeku, valja slaviti to što će sajamska publika, kao i tihi pratitelji Sajma izdaleka, posegnuti za knjigama ovoga autora, da će prevoditelji i izdavači možda naći još malo više mjesta za njegovo plasiranje na našem skučenom tržištu knjiga, da će, konačno, poezija ući u žižu nekog interesa.

A oni kojima poezija i inače nešto znači, u ovom će izdanju Sajma sigurno naći mjesta za sebe. Puno je programa poeziji posvećeno, pa će se tako moći čuti, i čitati, osim domaće i kurdska, portugalska, slovenska i ina poezija.

No mnoga svjetla reflektora sigurno će biti usmjerena prema angolskom piscu Joséu Eduardu Agualusi, čija će se »Opća teorija zaborava«, u izdanju Meandarmedije, zasigurno čitati. I to ne samo zato što je odlična kniga, nego i zato što je priskrbila autoru finale internacionalnog Bookera, što nikada i nigdje nije bila mala stvar.

A čitat će se i čita se i roman Slobodana Šnajdera »Doba mjedi«, koji je autoru priskrbio čak pet regionalnih nagrada, a jednako tako i povlašteno mjesto otvornog intervjua u ovom, specijalnom Mediteranu.

U nastavku, na duplerici, donosimo pregled ovogodišnjeg izdanja Sajma po temeljnim programskim cjelinama, kao i neke top liste i druge servisne informacije, dok smo šestu i sedmu stranicu posvetili blic-intervjuima pod radnim naslovom »Koga možete sresti na Sajmu?«.

Program smo, pak, uspjeli nagurati na zadnju stranicu, a to je, znat će svi koji su se ikad susreli s programom pulskog sajma knjiga, dostignuće za vječnu slavu i hvalu.
Vidimo se u Puli!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.