Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Kultura & kolera

kolumna Kako je »Mali Hasan« avansirao

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 5. lipanj 2016. u 9:21 2016-06-05T09:21:00+02:00

Dok je ove Vlade bit će i Hasanbegovića, a razvoj događanja pokazuje da članovi HDZ-a ne misle da je oportuno umjereno pozicioniranje

Jedini razlog zašto kultura u Hrvatskoj još nije u potpunom kolapsu jest to što su se kulturnjaci pregrupirali, zbili redove i smišljaju nove strategije opstanka. Život na margini, gdje veći dio kulture uglavnom tavori, zasigurno pospješuje snalažljivost, ali prelijevanje iz šupljeg u prazno ipak ima svoja ograničenja pa je nemoguće ne očekivati srozavanje kriterija kao posljedicu dosad u povijesti Hrvatske najradikalnijih rezultata javnih potreba u kulturi u režiji Ministarstva kulture. A budući da su siromašne javne potrebe temeljni izvor financiranja brojnih kulturnih djelatnosti, zadovoljni su jedino neoliberalnokapitalistički zagovaratelji apsolutne tržišne utakmice.

Naravno, neki misle da im je svanulo, jer su kao ideološki »ispravni« elementi profitirali, no nije im jasno da su ih takvi kriteriji doveli na »shit listu« nekih drugih administracija. Ali o tom će misliti kad ih snađe ista sudbina.

Ono što dodatno zabrinjava u ovoj našoj tinejdžerskoj demokraciji nije samo to što su ljudi politički traumatizirani, nego to što ih nefunkcioniranje sustava u tome apsolutno ohrabruje. Svaka nova vlast u ovoj zemlji zasjedanje u fotelje shvaća kao potrebu za prevrednovanjem svih vrijednosti, a kako to drugačije učiniti nego promjenom svih elemenata sustava. Pa onda ništa ne funkcionira, jer nije lako instalirati nove upravne i nadzorne odbore, tajnike i voditelje odjela, portire i čistačice... I dok se mi u kulturi gložimo oko ustaša i partizana, kamena stijena s prstacima je na obali, a iz nje se čupaju prstaci kao da sutra ne postoji.
Kulturnjacima u Hrvatskoj prijeti opći potop; obzirom da mnogi ugovori Ministarstva kulture još nisu poslani, a neki vjerojatno ni sastavljeni, jedna moguća promjena vlasti, koja bi u institucijama ponovno dovela do pat-pozicije, koliko željena bila, toliko je i užasavajuća pomisao. I taj paradoks oslikava svu bijedu hrvatske demokracije u kojoj je cijela država blokirana dok traje neka kriza ili pak obična tranzicija vlasti.

Ušli smo u lipanj, dakle na pola smo godine, a oni koji su se provukli ispod ideoloških i inih ministrovih diskrecionih aršina u natječajima MK-a još uvijek ne znaju s čime raspolažu. To što će Hasanbegović možda odgovarati za te diskrecione odluke, dakle odluke koje su se donijele mimo mišljenja kulturnih vijeća, jednako kao što je Zlatar odgovarala za svoje, trenutno je malo kome utjeha. Prvo zato što eventualne sankcije nikada nisu adekvatne počinjenom nedjelu, a drugo zato što od toga sada nema nikakave koristi.

A ne čini se da ima neke pretjerane koristi ni od peticija protiv ministra, od cijele bulumente kritičara koji ne da mu nisu skloni, nego smatraju da je on najveća elementarna nepogoda koja je pogodila hrvatsku kulturu od osamostaljenja. Ne čini se tako zato što ne da ministar nije smijenjen, nego u aktualnim preslagivanjima u HDZ-u nekad anonimni, beznačajni povijesni revizionist, stručno i tehnički potpuno nekompetentan za vođenje jednog složenog sustava kao što je ministarstvo, postaje osoba s tapijom da naciji dijeli packe i s visoka tumači kompetentnost. Da ne bude zabune, on je potpuno u pravu kada nakon što je dobio najviše glasova delegata u izboru članova Predsjedništva HDZ-a kaže da je članstvo poslalo poruku kakvu politiku HDZ-a želi. U tom kontekstu stoga jedno je sigurno: dok je ove Vlade, bit će i Hasanbegovića, no veći problem predstavlja to što ovaj razvoj događanja u HDZ-u pokazuje da članovi te stranke ne misle da je oportuno umjereno pozicioniranje.

U svemu tome kulturi ne preostaje drugo nego da zbije redove i čeka da nepogoda prođe. Prosvjedi i pisma pritom mogu jedino učiniti da se nezadovoljni osjećaju zeru bolje u svojoj koži.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve