Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Kultura&Kolera

kolumna K od kulture

K od kulture
K od kulture
Autor:
Objavljeno: 21. kolovoz 2016. u 11:49 2016-08-21T11:49:14+02:00

Kad čuje riječ »kultura«, domaća se politička elita uhvati za međunožje. Ovom je rečenicom prije samo devet mjeseci, u jeku prošle predizborne kampanje, Emir Imamović Pirke popratio akutni izostanak kulture iz koalicijskih programa. Pobrojano je tada 269 riječi koliko ih je potrošeno na kulturu u predizbornim programima dviju vodećih koalicija – Domoljubne i Hrvatska raste. U to nisu bili ubrojeni naslovi.

Devet mjeseci kasnije, promijenili su se samo detalji. Domoljubima nasuprot sada stoji Narodna koalicija, a u igri je još i Most pa analiziranje programa treba proširiti i na njih. No, bez brige, pri analiziranju stranačkih kulturnih programa nitko se neće premoriti. Imamovićev komentar stoji i dalje – kao što se na zvuk himne hvataju za srce, političari se na spomen kulture hvataju za međunožje, što ilustrativno dokazuju programi predstavljeni ovog tjedna biračima.

Priznajem da je iščitavanje ovih programa pogonjeno mazohizmom. Znala sam i prije nego što sam kliknula na prvi od njih, a slučajno je ispalo da je to bio Mostov, da će tu kulture biti u tragovima, tek da se zadovolji forma. Forma je zadovoljena u čak osam stranica koliko je kulturi pripalo kao jednome od 25 poglavlja njihova programa.

Ali forma je ipak manje važna od sadržaja – tako u tih osam stranica, od njih ukupno stotinu, nema puno više od popisa prigovora na zatečeno stanje. Prigovori su podijeljeni u četiri točke. Prva, nema usvojene strategije razvoja kulture do 2020. godine; drugo, nije definirana uloga kulture u cjelokupnom gospodarskom razvoju i povećanju životnog standarda do 2020. godine; treće, ne postoji edukacija za kulturni menadžment (što zapravo nije istina, budući da za koji tjedan na VERN-u kreće prvi takav, ambiciozno osmišljen studij) i četvrto, nije jasno definirano »upravljanje identitetom i ulogom RH u EU« u području kulture.

Ovim je točkama teško proturječiti. No, radi se samo o dijagnozi stanja u kulturi, za koju ionako svi znamo da je loša. Čudno je da u sezoni velikih obećanja Most ne obećava ništa, ne nudi put od dijagnoze prema izlječenju. Tu su podosta bezidejni. I nisu jedini.

HDZ-ov program, u onom dijelu koji se tiče kulture, začudno je mutan i neprohodan. Treba pomnije pročešljati tih 108 stranica da se dođe do kulture. Evo vodiča za one koji žele znati više. Prvo dođite do poglavlja naslovljenog »Bogatstvo hrvatskog društva u Europi«. Lijep naslov. Čitajte dalje, do ulomka »Povijesna uporišta«. Onda još malo dalje, do »Hrvatski branitelji i Domovinski rat«. Malo prije ulomka »Mediji« nalazi se podnaslov »Hrvatska kultura i baština«. Tu je, u pitomoj simbiozi s braniteljima, medijima i baštinom, pitanje kulture.

HDZ-ov program ima nekoliko istaknutih imperativa. Treba zaštititi hrvatski jezik kao temelj našeg kulturnog identiteta. Posebna pažnja posvetit će se kazalištima sa stoljetnom tradicijom i poticati programi utemeljeni na djelima hrvatskih pisaca. U audiovizualnom sektoru, poticat će se snimanje filmova vezanih uz Domovinski rat.

Istini na volju, kad bi se spojili Mostov i HDZ-ov program, dalo bi se tu naći i nekih dobrih, ili barem suvislih ideja. SDP ne zadovoljava ni taj minimum. Od 74 stranice njihova programa, kulturi nije pripala ni jedna jedina. U jednom poglavlju, onom predzadnjem, na skoro dvije stranice nabrajaju se neuspjesi aktualnog ministra kulture, valjda u nadi da će netko naivan to zamijeniti za promišljen program. Ali naivnih je malo: SDP-u nije stalo do kulture, kao što im nije bilo stalo ni u prošlom mandatu. Da jest, ne bi taj resor onako spremno prepustili HNS-u, stranci sumnjivih kompetencija. Valjda tako kane i ovaj put, dođu li na vlast; uvaliti teret nevoljne kulture nekom drugom. Bilo kome.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.