Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
26. siječnja 2020.
Nedjeljom na 1 stupac

kolumna Jedno iznimno poslanje

Snimio Marko GRACIN
Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 15. studeni 2015. u 12:19 2015-11-15T12:19:01+01:00

Gubinin program će u pomirbi i oprostu uspjeti samo ako prestane biti djelovanjem jednog entuzijasta i ako se uspije izdići iznad sustavnog manipuliranja mržnjom

Mnogi u Hrvatskoj tvrde da vide podjelu hrvatskog društva koja se može redukcionistički, pa onda i nepotpuno, smjestiti pod preoznačene i potrošene odrednice/simbole »ustaša« i »partizan«. No Marijan Gubina tu podjelu živi. Ovaj rođeni Vinkovčanin autor je autobiografskog romana »260 dana« o zatočenosti zajedno s obitelji u srpskom logoru 1991. na okupiranom dijelu Slavonije. 

Desetogodišnji dječak doživljava i svjedoči svakodnevnim mučenjima, silovanjima, nezamislivim zločinima i nakon 10 godina sve to procesuira i sastavlja kratki roman koji je brzo postao hit knjiga i predložak za kazališnu predstavu. Kao i predmet autorovog dovođenja u žižu medijskog i javnog interesa.

A on taj interes koristi da bi živio i propovijedao kulturu mira i oprosta, što ga nužno dovodi u sukobe na svim stranama.

O svemu tome bilo je riječi u iznimno važnom i dobro koncipiranom razgovoru u riječkom Ex librisu, gdje je voditelj Zoran Grozdanov trebao samo davati šlagvorte iznimnom Gubini, čovjeku koji je unatoč svim izgledima puno radio na sebi da bi se doveo do života u sretnoj obitelji sa suprugom i kćerkom.

No prije toga valjalo je isprocesuirati strahote koje je teško i pojmiti, poput sustavno organiziranog silovanja sestre, mučenja roditelja ili vlastitog premlaćivanja. I što onda kada jednom ugledate čovjeka na ulici bez ruku i nogu kako prosi i u njemu prepoznate toga susjeda koji je sustavno organizirao silovanje vaše sestre? Date li mu novac i pomislite da je dovoljno kažnjen ili ga ubijete? I Gubina si je postavljao to pitanje. I dao čovjeku novac.

No ne radi se tu samo o okretanju drugog obraza, nije ni Gubina od jučer. I njega je strah što bi sam bio kadar napraviti kada bi sreo jednog od svojih mučitelja »komšija« u, recimo, restoranu, koji ne bi bio bez ruku i bez nogu, koji bi, dapače, slobodan šetao gradom, a koji bi se usudio krenuti prema njemu. Jer ključna stvar Gubinina poslanja jest usmjeravanje krivice. On je svjestan da je u logoru završio zato što je Hrvat, ali primarno zato što je rat donio zlo i što je rat iskristalizirao dobre i loše. I s jedne i s druge strane.

Zbog toga je i krenuo u sustavno rješavanje zločina i kazne, prijavljujući one koji su slobodno šetali Hrvatskom, a činili su zločine. Došlo je i do nekih presuda, pa je tako presuđeno, prvi put u Hrvatskoj, i čovjeku optuženom za ratno silovanje u njegovoj obitelji.

No najveće žrtve Domovinskog rata i poraća, kaže Gubina, srpska su djeca u Hrvatskoj. Otkud sad to, pitaju se mnogi njegovi radikalni prijatelji, »ljute zenge« kako ih on zove. On im odgovara da se toj djeci nameće krivnja za stvari koje nisu činili i njihov razvojni put može onda teći u dva temeljna smjera: ili prema asocijalnom ponašanju ili prema mržnji. Pa kad pokazuju snimke srpske djece iz Hrvatske u vojnim kampovima s kokardama i noževima u ustima, nitko se od tih njegovih prijatelja istinski ne pita zašto je to tako. Ali pita se Gubina, koji je u tu svrhu pokrenuo program za djecu »Mirotvorac«, inzistirajući na pohađanju i srpske i hrvatske djece. Ipak, program će u pomirbi i oprostu uspjeti samo ako prestane biti djelovanjem jednog entuzijasta i ako se uspije izdići iznad sustavnog manipuliranja mržnjom.

Jer vraćamo se na početak, na »ljute zenge«, ali i ostale kojima se lako manipulira. Dovoljno je samo ne rješavati pojedine zločine, inzistirati na formi a ne na sadržaju u učenju mladih o stradanjima u Domovinskom ratu i eto izgubljenih generacija. No ako Gubina i jest usamljeni propovjednik mira iz tako specifične pozicije, nevjerojatno je vrijedan.

– Nisam upoznao osobu koja je prošla pravu patnju, a da bi mrzila i željela osvetu – kaže Gubina i svima nam daje misliti svojim iznimnim poslanjem.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu