Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 6
Sutra: 12° 12° 6
28. siječnja 2020.
Kultura&Kolera

kolumna Do posljednjeg daha

Do posljednjeg daha
Do posljednjeg daha
Autor:
Objavljeno: 28. kolovoz 2016. u 9:55 2016-08-28T09:55:04+02:00

Odbijanjem imenovanja Marina Blaževića na mjesto intendanta HNK-a Ivana pl. Zajca Zlatko Hasanbegović, ministar kulture u tehničkoj vladi, u posljednjim danima svoga mandata – kada je stvar ne samo dobrog ukusa nego uvriježene političke prakse izbjegavati bilo kakva kadroviranja i važne resorne odluke – pokazao je svoju strastvenu dosljednost u iracionalnom i revanšističkom obrascu ponašanja koji je obilježio njegovo osmomjesečno »ministriranje«.

Posljednji potez kojim odbija Blaževićevu intendanturu odraz je, ne samo njegove nestručnosti u mnogim domenama njegova resora, kao i prezira prema stručnosti pojedinih kulturnjaka, nego i zapanjujuće ostrašćenosti kojom se odlučio obrušiti na veliki dio kulturne scene u Hrvata. I u toj misiji ustrajava, čini se, do posljednjeg daha.

Kako objasniti to što je smijenio Sanju Ravlić, iznimno uspješnu hrvatsku predstavnicu u filmskom fondu Eurimages? Iako prihodi koje ona namiče u državni proračun iz godine u godinu rastu, otkaz je dobila e-mailom, bez objašnjenja.

Kako objasniti čistku na javnoj televiziji i radiju koja se revnosno provodila u ozračju koje je stvorio resorni ministar? Kadroviranje s ministrovim blagoslovom izazvalo je tako nedavno u Zagrebu prosvjedni skup »Sloboda Trećima« protiv ideologizacije i ukidanja dokumentarnog programa Ljubice Letinić, i mnoštva drugih nepoćudnih glasova iz etera Trećeg programa.

Kako objasniti smjenu Deana Šoše, također, kakva slučajnost, tijekom Hasanbegovićeva mandata? Šoša je Treći (televizijski) program u nekoliko godina emitiranja doveo do gledanosti od dva posto, što je ravno udjelu velikog i bezbroj puta skupljega Artea u Francuskoj, no nebitna je to stavka.
Treba li spominjati smjenu Povjerenstva za neprofitne medije s kojom je spektakularno otvorio svoj mandat, ministrovu osvetničku misiju pri dodjeli potpora hrvatskim piscima, radikalno smanjivanje sredstava a time i ugrožavanje održavanje kulturnih manifestacija poput Zagreb Book festivala ili Festivala svjetske književnosti koji svemu unatoč za koji dan u Zagreb dovodi desetke renomiranih svjetskih književnika.
Kako objasniti ministrovo »kašnjenje« s dogovorenim i ugovorenim dotacijama izdavačkoj industriji koja, dobro on to zna, ovisi o potporama države? Kako je Zlatko Hasanbegović u kratkome roku uspio protiv sebe dobiti gotovo pet tisuća kulturnjaka čija je inicijativa dobila potporu i izvan granica Hrvatske?

Dokle će kultura ovisiti o dobroj volji predstavnika politike i države? Dokle će kriteriji biti nečija naklonost, privatna procjena ili ideološka podobnost? Nije li vrijeme da se stvore zaštitni zakonski mehanizmi i bazna financijska infrastruktura koje će omogućavati funkcioniranje kulturne scene i uredno podmirivanje državnih obaveza kao i odgovaranje za odluke kojima se nanosi šteta proračunu, poput smjenjivanja Sanje Ravlić?
Ne treba govoriti o značaju kulture za život i zdravlje jednog društva, ali svakako valja podsjetiti idućeg mandatara vlade i ministra kulture da ne smetne s uma da kulturni radnici nisu proračunski paraziti. Naprotiv, hrvatske kulturne i kreativne industrije drugi su po veličini punjač državnog proračuna. Kao takvi trebali bi imati i primjerenu podršku države. Kao što bi država trebala podupirati i neprofitne kulturne i umjetničke projekte, jer kultura nije komercijalna djelatnost, ali to je tema za neku drugu priču.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze