Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Kultura & kolera

Antibarbarus, umjetnost i angažman

snimio Sergej Drechsler
snimio Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 12. lipanj 2016. u 15:50 2016-06-12T15:50:49+02:00

Prilike su, dakle, bile slične današnjima, a Krleža je, pun gnjeva prema onima koji su književnost učinili sredstvom navijačkog zazivanja jedne političke opcije (koju je i sam zagovarao), sa sebi svojstvenom teatralnšću zavapio kako »jalovo prolijevaju svoju slabokrvnu tintu« u dosadnom nizu pamfleta u kojima nije bilo »ni jedne jedine misli, ni jedne jedine emocije, ni jednog jedinog retka«.

Kad je prije skoro osamdeset godina Krleža napisao svoje izuzetno polemičko djelo, »Dijalektički antibarbarus«, kojim se sukobio s netalentima i polutalentima na ljevici, ispisivačima mlake, politički angažirane književnosti, išibao je te političke radnike s literarnim ambicijama pokličem kako se ni jedna ideja, pa ni lijeva, ne promiče lošom literaturom.

»Antibarbarus« je izašao u Pečatu u siječnju 1940. godine, i nastao je, kako Krleža kaže, »na međunarodnom pogrebu naše civilizacije, usred sablasne kadaverizacije svega što se zove moral i istina, u tom rastvornom ostrvljivanju drugarstva i simpatija...«

Prilike su, dakle, bile slične današnjima, a Krleža je, pun gnjeva prema onima koji su književnost učinili sredstvom navijačkog zazivanja jedne političke opcije (koju je i sam zagovarao), sa sebi svojstvenom teatralnšću zavapio kako »jalovo prolijevaju svoju slabokrvnu tintu« u dosadnom nizu pamfleta u kojima nije bilo »ni jedne jedine misli, ni jedne jedine emocije, ni jednog jedinog retka«.

Skoro osamdeset godina kasnije glumica Ana Vilenica, kandidatkinja za mjesto intendantice riječkog HNK-a, ponavlja Krležinu tezu kad na pitanje novinara o planovima za to kazalište odgovara: »Ne zanima me isključivo agitprop u umjetnosti, niti kazalište kao politički poligon za slanje poruka«. To je dijametralno suprotno pogledu na kazalište njezina protukandidata Marina Blaževića: on je zajedno s Oliverom Frljićem napisao program »Novo, odgovorno, različito: Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci 2015-2018« i kaže da od tog programa neće odustati i da će »nastaviti ići putem kojim bi i on (Frljić) vjerojatno išao«.

Da su naše prilike slične kao u doba »Antibarbarusa«, govori i to što ova anti-agitpropovska deklaracija Ane Vilenice zvuči hrabro, kao onomad Krležina.

– Voljela bih vratiti umjetnost u kazalište, kaže ona. To što nam ovo zvuči radikalno, govori puno o nama i o aktualnom stanju u kulturi i umjetnosti.
Jesu li umjetnost i politički angažman u oksimoronskoj vezi? Delimir Rešicki, dobitnik Nagrade »Vladimir Nazor« za svoju zbirku pjesama »Lovci u snijegu«, drži da jesu.

Ovako to objašnjava na primjeru književnosti: »Pisac treba ostati pisac čiji je 'angažman' dobro pisanje. Literatura je, dakle, sama po sebi angažirana – i estetski, i spoznajno. Nikako i nikada ne smije biti sluškinja porobljena od bilo koje i bilo kakve ideologije. Ali, i javno progovoriti o zlu ostaje pitanje svačije savjesti«.

I Kiš je mislio tako; jednom je citirao Sartreovu tvrdnju da, ako imaš nešto protiv direktora ili predsjednika općine, ne pišeš roman nego članak za novine.

U nešto drugačijem kontekstu, o umjetnosti porobljenoj od ideologije govori Sanja Iveković u svome moćnom videoradu »Why an Artist Cannot Represent a Nation State«, koji je trenutno izložen u Beču na izložbi »Universal Hospitality« o europskom nacionalizmu i migraciji . Evo »spoilera«: Umjetnik ne može predstavljati državu i točka. Isto tako, ne može predstavljati ni bilo koju političku opciju. Umjetnik ima dug i odgovornost samo prema sebi.

No, kao što to obično biva, stvari nisu crno-bijele, pa ni umjetnost, koju bi Ana Vilenica vratila u kazalište, ni angažman, na koji se snažno naslanja program Frljićevog kolege Marina Blaževića, nisu međusobno isključive stvari. Suprotno onoj tvrdnji Staše Zurovca da je funkcija intendanta, u sustavu u kojem ta funkcija kod nas opstaje, potpuno nepotrebna i besmislena, riječki HNK vjerojatno ne bi loše prošao kad bi u budućem intendantu dobio – spoj Ane Vilenice i Marina Blaževića.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

Iz kategorije: Kultura&Kolera

Pogledaj sve