Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 3n
Sutra: 7° 7° 3n
26. siječnja 2020.
Drugo mišljenje

blog ZDENKO DUKA Poslije skandala, izbori će biti zanimljiviji

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 24. prosinac 2018. u 18:59 2018-12-24T18:59:00+01:00

U svakom slučaju, predsjedničin skandal sa SOA-om označava jedan novi trenutak u planovima i podjeli ili gatanju kartama za euro, predsjedničke i parlamentarne izbore. Iako je ovo sve konzervativnija i slabo pokretna Hrvatska, ipak zbog općeg nepovjerenja u hrvatske institucije i zbog nepovoljne socijalne slike, ne treba isključiti neočekivana iznenađenja

Skandal oko smjene na Pantovčaku pamtit će se dugo, neće se sve to lako zaboraviti kao što slavodobitno sada tvrdi Vladimir Šeks, jedan od mnogih bivših predsjedničinih savjetnika, koji ima i osobne razloge da se naslađuje sa sadašnjim Kolindinim nevoljama i njezinom naglom, a zbog izbora nužnom promjenom kursa prema Plenkovićevoj vladi.

Sada će trebati pratiti i daljnji put šefa kabineta ravnatelja SOA-e Davora Franića jer je ipak logično da će netko u tom slučaju morati biti Pedro pa i ako stvarno nije najviše kriv. Evo i to nam je još dodatno potvrdilo gdje mi živimo ili, što bi rekao redatelj Vinko Brešan – koja je ovo država. Retoričko pitanje, odgovor obeshrabrujući.

Pustimo li zgražanje zbog neviđenog skandala po strani, za zaključiti je da je ovim nespretnim repozicioniranjem Kolinde Grabar-Kitarović otvorena izborna godina koja nam kuca na vrata i koju će obilježiti euroizbori i predsjednički izbori, a kao glavni i važni test za parlamentarne izbore, koji će se održati najkasnije 2020. godine.

Sada bi Grabar-Kitarović trebala biti bliža sadašnjoj vladajućoj struji HDZ-a i Plenkoviću i Jandrokoviću koji bi joj onda trebali pružiti svu potrebnu logističku potporu da uspješno brodi do pobjede za drugi predsjednički mandat.

S druge strane, već i zbog ove afere, nužno će predsjednici pasti rejting i to više će se morati vezati uz HDZ koji bi je nosio do drugog kruga i pobjede, makar i u vrlo neizvjesnim produžecima. Grabar-Kitarović nema neko autentično svoje političko stajalište, ali ipak zna dosta hladno proračunati tko i što joj može pomoći osobnom dobitku.

Desnica je neutješno razočarana Kolindinim eliminiranjem savjetnika koji su njima svjetonazorski po volji, razočarana njezinim približavanjem mrskom im Plenkoviću, te se kalkulira da bi Bruna Esih mogla ući u kandidaturu za predsjednicu Republike. Prvi test Nezavisnih za Hrvatsku bit će europski izbori pa bi Zlatko Hasanbegović mogao u Bruxelles, ako prođu izborni prag i ako on to bude želio.

Ivo Josipović je, čini se, uspio nekako »utopiti« svoju stranku berluskonijevskog naziva Naprijed Hrvatska pa bi se ona u siječnju trebala pripojiti GLAS-u, a sam Josipović se vjerojatno nada da bi mogao ili na listu za europske izbore, pa možda preferencijalno povući dovoljan broj glasova ili da bi mogao biti ponovo kandidiran za predsjedničke izbore. Ovo drugo bi moglo biti ako Amsterdamska koalicija ipak ne iznađe nekog izglednijeg kandidata i, naravno, ako Josipović osobno procijeni da ima nekih šansi. A njegova bi procjena mogla biti krajnje subjektivna, nerealna.

Zapravo je ovog puta sve uvjetno povezano izbornim lancem jer se predsjednički izbori održavaju šest-sedam mjeseci poslije izbora za Europski parlament. Nećemo zbog toga znati glavne predsjedničke kandidate, prije nego što se krajem svibnja ne zgotove europski izbori. Ono što je sigurno, nitko od onih koji žele i uspiju ući u EP i tako se dobro materijalno osigurati, neće niti u ludilu u vrlo neizvjesnu predsjedničku bitku.

Jasno je da je EP prioritet i za Tonina Piculu koji očekuje da ponovo bude na listi za Bruxelles pa ako mu to uspije, tamo će i ostati još pet godina. Tako, kad Zlatka Komadinu novinari pitaju za njegov stav o mogućoj predsjedničkoj kandidaturi Zorana Milanovića, a on spremno odgovara: »Pa imamo mi Piculu!«, to poslije svibnja možda neće moći biti validno.

Konkretni ulazak u politički život u siječnju, uz predstavljanje nekih svojih glavnih suradnika, najavila je baš ovih dana i Dalija Orešković. Ona je uredniku Telegrama potvrdila da će ona osobno biti na listi za Europski parlament, a nije čak niti automatski isključila mogućnost da ipak i osobno uđe u predsjedničku utrku.

»Kako sada stvari stoje, odgovor je ne«, kaže ona, ali uz napomenu da se stanje stvari može i promijeniti. Jer ako »crna Dalija« sa svojim suradnicima želi graditi ozbiljnu političku platformu, mora ići na sve iduće izbore.

U svakom slučaju, predsjedničin skandal sa SOA-om označava jedan novi trenutak u planovima i podjeli ili gatanju kartama za euro, predsjedničke i parlamentarne izbore. Iako je ovo sve konzervativnija i slabo pokretna Hrvatska, ipak zbog općeg nepovjerenja u hrvatske institucije i zbog nepovoljne socijalne slike, ne treba isključiti neočekivana iznenađenja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu