Jednostavno

Ako imate viška jagoda, pripremite džem

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Jagode se mogu jesti svježe ili uz dodatak malo šećera i soka od limuna. Odlično se slažu sa šlagom, čokoladom, ali i pjenušcem. Ako imate jako zrele jagode, od njih pripremite džem



Jagode se koriste kao i svako drugo voće, svježe ili u kolačima. Oko 150 grama jagoda ima 50 kalorija, i odličan su izvor vitamina C. Kada ih kupite, čuvajte ih u hladnjaku do dva dana, a peru se i čiste neposredno prije posluživanja.


Jagode se mogu jesti svježe ili uz dodatak malo šećera i soka od limuna. Odlično se slažu sa šlagom, čokoladom, ali i pjenušcem. Ako imate jako zrele jagode, od njih pripremite džem.


Sastojci za 400 g džema: 500 g jagoda, 140 g šećera, 50 g soka od limuna




Priprema: Jagode za džem moraju biti zrele pa pripazite kod kupnje. Dobro ih operite pod mlazom vode, posušite, uklonite im zeleni dio i svaku prerežite po pola (manje komade ostavite cijele). U posudi pomiješati jagode sa sokom od limuna i šećerom. Dobro promiješati dok se šećer ne otopi. Posudu poklopiti i ostaviti najmanje sedam, a najviše dvanaest sati da stoji u hladnjaku.


Sljedeći dan pripremiti staklenke (oprati i držati u pećnici zagrijanoj na 100 stupnjeva oko pola sata).


Lonac s jagodama staviti na vatru. Kuhati 30 do 40 minuta na srednje jakoj vatri. Ako je potrebno, povremeno ukloniti pjenicu.


Puniti staklenke vrućim džemom i svakoj ostaviti centimetar od ruba. Staklenkama staviti poklopac i pustiti da se ohlade. Čuvati do tri mjeseca. Nakon otvaranja džem valja pojesti u roku od dva tjedna.