Pao prvi snijeg u gradu na Rječini

VIDEO/FOTO: Snijeg zabijelio Rijeku, kaos u prometu, veselje na Korzu

Marinko Glavan

Vozila bez zimske opreme su zakrčila gradske ulice pa promet stoji,gužve i zastoji su na gotovo cijelom gradskom području



Predviđanja meteorologa su se ostvarila. Rijeku je zabijelio snijeg koji je stidljivo počeo padati oko 14 sati. Jutros je temperatura zraka u Rijeci bila minus 6 stupnjeva, pa nam nije preostalo drugo do dobro se zabundati prilikom odlaska na posao. Oko 14 sati temperatura se podigla na ugodnu nulicu.


Snijeg, iako najavljivan već deset dana, i ovoga je puta stvorio posvemašnji kaos na riječkim ulicama. Vijesti o prometnim kolapsima dolaze s obje strane Rječine.


Gužve i zastoji su na gotovo cijelom gradskom području, a najgore je na inače prometno najopterećenijim ulicama, poput Osječke, Vukovarske, Zametske, te ulicama koje vode prema Vežici, Vojaku i Trsatu.




Brojne autobusne linije su u prekidu ili ne prometuju do krajnjih odredišta, a prema zasad dostupnim informacijama takvo stanje potrajat će do kraja dana, vjerojatno i sutra ujutro.


Linije 1 i 1a trentuno uopće ne prometuju, linija broj 5 također, zbog prometnog kolapsa na rotoru na Škurinjama, a ne voze ni linije 7 i 7a, jer su autobusi ostali blokirani u Kumičićevoj. Sve ostale gradske linije prometuju uz velika kašnjenja i povremene prekide.


Prigradske linije 10 i 10a ne voze zbog blokade na Pećinama, a zbog neočišćenog kolnika u Sušačkoj dragi ne voze ni linije 25 i 26. Autobusne linije 11, 19, 21 prometuju uz velika kašnjenja, kao i linija 32, prema Opatiji, dok linije prema opatijskom zaleđu uopće ne prometuju. Grobničke linije zasad idu uz manja kašnjenja.


U Stožeru zimske službe ističu kako su njihove ekipe s osam kamiona na terenu cijeli dan, ali i da je tijekom poslijepodneva velik broj vozila bez zimske opreme izašao na prometnice, što je stvorilo gužvu.


Pogledajte fotogaleriju


Pogledajte fotogaleriju 2


 - Ogroman broj ljudi, unatoč višekratnim upozorenjima proteklih nekoliko dana, naprosto je poslije posla sjeo u svoje u svoje automobile i krenuo kućama. Vozila bez zimske opreme sad su zakrčila gradske ulice pa promet stoji, a ni naša vozila ne mogu proći da bi očistila i posula ceste, kazao je predsjednik stožera Nikola Modrić.


Tijekom vikenda prognostičari najavljuju oblačno sa snijegom, a na Jadranu kišom i snijegom. Očekuje se stvaranje snježnog pokrivača, u gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije ponegdje i višeg od 20 cm. Državni hidrometeorološki zavod javlja kako će sutra poslijepodne i navečer oborine slabjeti, u većini krajeva i prestati, uz djelomično razvedravanje.


Zimske službe su na terenu, a ukoliko krećete na put obvezna je zimska oprema.


Foto: V. KARUZA, S. DRECHSLER, L. ČERNJUL, M. GRACIN, P. FABIJAN